發新話題

[討論] vLan官方地圖:信長之野望F 14.0I

[Close]
自己玩左13.2B咁耐, 堅係覺得上軍&下軍好唔平衡...
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=550236
我好同意以上呢個兩年前發既post, 打街場的話, 織田軍既優勢真係大得多...

織田軍好難講出有咩弱英(可能係九鬼之類, 不過好少見人出), 法師方面最屈機係火9玩血裝=無敵, 根本前期屈到後期...其他法師好似竹中, 羽柴, 石川, 黑田等等隻隻都屈機... 信長火狗森仔濃姬等等單靠自身技+電卷已經可以輕易食兵, 即使係咁圍殺都好難阻到佢地肥, 除非技術太懸殊, 否則佢地始終都係會肥到... 街場出at英好常見: 服仔, 森仔, 信長, 本多, 羽柴...

相對而言, 聯合既武田改弱後後期顯得相當冇力, 以相近既裝備對住織田既主力例如森仔, 稻機, 本多等等只可以走佬, 今川馬場都有類似情況...而且聯合軍弱英居多, 好似骨仔, 鬼小, 村上, 景家, 牛牛等等後期都顯得好冇力... 強英我諗有毛利, 於左, 百地, 直江, 槍神, E仔, 但玩咁多街場多數玩家都偏向出D弱英, 不倫不類既陣容好難配合... 好多時出太多主力(真田,槍神, 今川...)比對面壓到肥唔起, 織田軍就絕少有呢D情況...

我想帶出既結論係: 玩街場既時侯, 係雙方技術不相伯仲既情況下, 織田軍好大機會嬴, 想係聯合軍嬴既話通常要有強大既控場, 例如配合中立既道雪/山王, 但技術要高過對面一截先有機嬴... 我知多數人都會話主要都係講技術&隊友合作姐, 但我強調既係在此消彼長既情況下, 玩聯合軍既要技高一籌先能夠制勝... 我打咁多場都係聯合軍既玩家走場居多, 織田勝算較大, 呢D係我打左咁耐13.2B得出既結論...

有見及此, 點解有新版又冇人玩? 原因何在? bug&lag等等問題我未發現有咩問題, 亦不太了解此類問題, 但一個能夠選擇所有英雄既版本不就是紓解了遊戲平衡既問題嗎? 個人認為走場主因除左係玩家有冇品之外, 好大程度都因為遊戲平衡問題, 當雙方實力差距太大, 戰局已定, 已知勝方誰屬, 哪還有心機打落去? 通常要雙方實力較為平均, 戰況才會激烈, 先至會令玩家有意欲打落去... 我一直都好喜歡信長既打鬥模式, 一玩就玩左7年, 而家間唔中都會打信, 但以上既問題就令到我有退信既衝動, 真係對呢隻game又愛又恨, 堅係一言難盡... 一D舊版本唔係比13.2B更平衡嗎?

引用:
原帖由 goodman7878 於 2014-5-6 15:44 發表
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=550236
我好同意以上呢個兩年前發既post, 打街場的話, 織田軍既優勢真係大得多...

織田軍好難講出有咩弱英(可能係 ...
認同,根本英雄實力唔平均

Good! Thanks you.....

引用:
原帖由 goodman7878 於 2014-5-6 15:44 發表

織田軍好難講出有咩弱英(可能係 ...
字海, 唔洗睇先比個good 你

前路看不清
但都會支持  加油

GOOD very good GOOD very good

GOOD very good GOOD very good

tHCCCCCCCCCCCCCCCCC

都係11.2B好 :lol :lol

掂啦 無人敢走場

掂啦

新圖定係咩??

支持!!

引用:
原帖由 水瓶座 於 2013-10-13 20:12 發表
個人認為下忍視野太大
你地玩開既13.2b都係咁架啦,大咩姐
為妳做到最好

現實d講,現今玩信長人流我保守估計應該比高峰期少十倍左右(眼睇估計既),
就當時S版作例子,改動太大仲會令一大班連係舊圖操作,意識都未學精的
普通玩家無所適從,不打S版.一來新圖仲有有人喜,有人不喜.結果有轉去玩S版只是一部份有驗的玩家.結果令vlan將S版打造成主流圖的想法放棄,以B版作藍圖更新來吸引和保留玩家.
有興必有衰,信長人流大減原因各位信長玩家都應該知.
造新圖給予現今玩信長低人流量,實在吃力不討好,會玩的人實在太少.
單單要憑做好B版及管理好,令遊戲質素上升,保留玩家,vlan都冇辨法可言.
其他事做來也是徒然無功

@@@@@支持下先~~ :lol :lol

發新話題