26 12
發新話題

織田軍與聯合軍的平衡 - 新問題出現了......

[Close]

織田軍與聯合軍的平衡 - 新問題出現了......

其實都唔係新問題,已經有人察覺到並提出左好耐起初因為聯合軍雙強暈既優勢令到聯合軍打團戰大大優勝過織田軍
然而阿爾本住「織田軍不能有大範圍強暈控場大技」既原則而係其他方面令織田軍與聯合軍取得平衡

阿爾以「加強織田軍整體實力」黎抗衡聯合軍既雙控場優勢
無可否認,現時織田軍比以往壯大了不少,而聯合軍既英雄,特別係三柱力武田、直江、百地都有改弱
而加打團戰,聯合軍係咪依然可以憑住雙cut控場既優勢黎壓制織田軍已成未知之數,一切要睇信7結果
如果信7即使聯合軍使用雙控甚至三控,但織田軍依然比較有利既話,證明阿爾既計劃已經成功,織田軍有能力抵抗聯合軍既強控

之不過新既問題出現了
因為織田軍整體實力加強,如果聯合軍唔出全力,唔玩控場唔玩百地,會嚴重失利
係街場入面,因為唔會場場AT陣,導致聯合軍對抗織田軍實在非常辛苦
就算織田軍唔再出信長羽柴等等AT英,強化後既森仔、火山、稻姬等等已經相當有睇頭
反之聯合軍就不行了,唔出最強陣容就會非常吃虧,就算實力比對方略高都有機會大敗
聯合軍強勢英雄與弱勢英雄既差異實在太大

自從森仔同火山改強之後,一直都有好多反對既聲音
而我對此既睇法就係:
改勁森仔,火山等等唔緊要,佢地都唔會勁得過信長,頂多比起信長係各有優勢(其實我自己個人認為而加既火山勁過信長)
但係只係改強小部份,而唔係全game英雄既能力值提高,就係一個問題
強英多一個選擇係好事,但係無變動既廢英就會被比下去了
咁樣只會令可以用得落手既英雄愈黎愈少

雖然阿爾講明出多一版就會退休
但我依然想希望阿爾係出最後一版既時候考慮一下弱勢英既苦況
輸陣不輸人最後輸左既感覺,不比被人嘴炮好受

加強織田軍整體實力唔係同題,同時間減弱聯合軍整體實力先係重點。

姐係如果 織田戰力係 10 , 聯合係 12
咁加強織田軍到12係冇問題 , 但減弱聯合軍到 10 就出事

無可否認武田百地係好勁, 要減弱, 但係減佐幾次就會比唔上對面, 當然平衡呢樣野係好難

應該這樣說,要不加強織田軍,要不就減弱聯合軍,這兩個同時做就會難以平衡。

而另一個問題則是原本已經有一定實力的英雄被一再加強,到現在成為強大的象徵,代表例子有森蘭丸、丹羽長秀及稻姬,都是在織田軍那一邊。

森蘭丸由於五月雨多重箭的存在本來就食兵神速,那個毫雷的一再強化其實沒有需要。又例如丹羽長秀本身就相當不錯,真的有必要改成現在那個頻爆火山以及衝鋒狼?

至於聯合的台柱武田百地一再減弱,其實這個不是必要的事。有些項目一經減弱之後會令英雄失去原有優勢。

舉例,以前武田信玄不動如山增加1300生命值20點裝甲,不過持續只有38秒,相對義龍的50秒持續,不動如山是時間短但效果更強的版本﹔而現在不動如山減弱後則不如火龍化身,因為雖然生命裝甲增幅相同,攻擊力略勝,但持續時間、CD都大輸,義龍還混沌擴散,爆塔清兵都遠遠優勝,追殺方面火龍化身也有增加基礎移動力而且遠攻。所以如果武田信玄是要減弱的話,齋藤義龍也有需要減弱。

最後是題外話,現在的2LV不動如山還比不上以前的1LV不動如山。1LV增加1000生命值、10裝甲(比不上,因為CD只有170秒),2LV增加1500生命值、20點裝甲(甚至有過增加30裝甲的)的不動如山增經存在過一段長時間。反看現在的2LV不動如山才只有當時1LV的效果,還真是要說武田信玄即將要被趕下AT寶座了。

引用:
原帖由 來棲川姬子 於 2012-7-28 03:08 發表
應該這樣說,要不加強織田軍,要不就減弱聯合軍,這兩個同時做就會難以平衡。

而另一個問題則是原本已經有一定實力的英雄被一再加強,到現在成為強大的象徵,代表例子有森蘭丸、丹羽長秀及稻姬,都是在織田軍那一邊。

森蘭丸由 ...
平衡由你話事??
一係你整張圖出黎俾人玩下先

回復 3# 的帖子

依家既武田開大根本拎黎走佬...
本團招生.有意PM.

睇你點挽姐

分析得好好
不過你自己試下做個信長圖
真知佢有幾難

武田以前可以開1LV大追到800道
依家.. 唉

引用:
原帖由 ︴影夜〝 於 2012-7-28 20:31 發表
武田以前可以開1LV大追到800道
依家.. 唉
睇你咩裝姐
喵﹑喵﹑喵﹑

引用:
原帖由 a539273712 於 2012-7-28 20:24 發表
分析得好好
不過你自己試下做個信長圖
真知佢有幾難
我知做圖難,而且作者都係人一個
所以我從來無話過阿爾廢,話佢改得垃圾,無好唔禮貌咁串佢
只係我想提出我既意見,令個圖更加完善

身為一個寫game既人, 十分明白設計平衡既難度
所以我地係應該發表意見出來, 等作者參考, 從而幫助作者設計
而唔係一尾係度講埋d冇意義既說話
樓上幾位認真回貼既我好欣賞, 有你地寫game更完美

正題, 其實森仔同丹羽真係勁佐少少, 由其係兩位既1技, 洗兵如神

個人認為..
其實大部分時候都係技術問題..好似冇田招大用黎走佬咁,佢都要開得切先得嫁
                                                      同埋火9招大,可以閃走嫁 ?

回復 12# 的帖子

火狗招大難閃過仙石招大好多
火招狗大你有時食足3秒都閃唔到
仙石招大你中左唔夠半秒閃到出黎
期間火山佬仲可以打得痛你,飛狼等等
仙石無暈無剩,靜係可以推走你半秒

甲裝無敵

引用:
原帖由 疾風王者 於 2012-7-28 04:11 發表

平衡由你話事??
一係你整張圖出黎俾人玩下先
如果你咁講 成個vlan都無野好討論