38 123
發新話題

信長之野望更新地圖的建議(以下的評論是關於15.1A3)

[Close]

信長之野望更新地圖的建議(以下的評論是關於15.1A3)

信長之野望更新地圖的建議
(以下的評論是關於15.1A3)

1.以前神甲是沒有傳送的,在閃鞋和神甲之中選擇,反可以令到玩法有差別.
如果把現在神甲取消傳送也足夠吸引.

2.黑風比大炎上便宜2千,而黑風可以在對手使用魔水時發揮作用,
這樣大炎上就很少人使用了.我覺得黑風可以是絕對傷害,但可以設成能夠被回避,
就是打中才是絕對傷害.

3.新版出來後我就不再使用咒禦之鎧這一件甲了,
以前玩甲裝貪它增加的裝甲值高,同時增加攻擊速度,現在反而改差了.

4.伏魔大衣比和泉好太多了,哪有人再用和泉呀.

5.陣太作用太低了,比和泉還要爛.

6.虎切比正宗武士刀貴300,但加了35力量,兩把刀傷害相差無幾,
正宗武士刀改得太差.

7.村正所加的15全能力是保護不到自己的,所以村正沒有人用.

肥料講既野真係好恐怖...
神甲以前無閃介? 邊個講?  我捻你都係13.2B開始玩  所以無閃介係正常
黑風同大炎明顯係兩樣野  大炎爆塔慢人無水無閃OR比人捉住硬食死硬
黑風係風計合上去  不嬲都係食中風計先扣傷 唔知你講緊咩設成回避  你當普攻緊?
咪搞笑好無?  
咒禦之鎧  呢D野真係改唔改都無所謂  反正個個都出南蠻甲 邊個理你改唔改
陣太一向都爛   
伏魔同和泉係兩樣野泥OK ?  我就唔出伏魔既 一向玩和泉
正宗改得差係你覺得姐  改得太勁又比人本多直爆 你想作者點改?
村正 點會冇人用? 後期我見好多人出  
除非你走場先玩唔到後期姐   講埋D廢話  你都唔會出到村正啦

引用:
原帖由 琉璃若花 於 2018-12-17 19:36 發表
肥料講既野真係好恐怖...
神甲以前無閃介? 邊個講?  我捻你都係13.2B開始玩  所以無閃介係正常
黑風同大炎明顯係兩樣野  大炎爆塔慢人無水無閃OR比人捉住硬食死硬
黑風係風計合上去  不嬲都係食中風計先扣傷 唔知你 ...
我建議姐,你講到唔建議得咁,有病去睇醫生喇,我建議得罪左邊位呀??罵左你呀??你講D野都哂氣,每個人睇法都唔同,所以嘈係完全無意義。

多謝樓主留言.

除 1,3,4 ,6,7 點不太同意之外

其他都是在考慮修改之中
生於斯 玩於斯
香港信長冠軍級隊伍盡在VLAN

引用:
原帖由 Misuki 於 2018-12-19 07:25 發表
多謝樓主留言.

除 1,3,4 ,6,7 點不太同意之外

其他都是在考慮修改之中
15.2T2版,龜同熊失去美感,強王處黑田太似英雄應該轉模,減甲刀很好,但陣太有減甲不似陣太.
景家大技34秒CD有問題,野怪有D難打反而令兩軍有一條戰線,改易左係失去深度.
改圖要有美工同剡斷力.

新刀+40攻

+55都得呱, 陣太都+25

回復 5# 6# 的帖子

RE:

測試版本ge內容係會改的...其實都係出黎測試所有改動ge平衡性
至於美感問題, 好因人而異吧......

景家大技已經比信貳CD更耐, 傷害更少 (當然時代唔同)
我都相信以強度黎講景家係"唔太勁但係絕對唔係垃圾"ge程度

CP會覺得易食左, 其中一個原因係將原有難殺ge CP"斬件式"分開左2~3隻
分散左血量同裝甲
咁改係一個實驗性質, 我都好想你地認真體會下改動左成個野區之後ge感覺係點
(personal opinion: E+咁改, 起馬早期黎講, 對走CP ge 英係比較友善...)

如果改圖要有美工同判斷力, 咁我係到求一個新作者
(條件: 有美工同判斷力,又要有條理咁去present同自行plan改版內容,加上識用world editor + jass觸發,最重要係你有時間加你肯曬時間黎搞所有野)

蜘蛛切係正式版會改強, 至於點改就未有定案

引用:
原帖由 AoBa. 於 2019-1-20 01:45 發表
RE:

測試版本ge內容係會改的...其實都係出黎測試所有改動ge平衡性
至於美感問題, 好因人而異吧......

景家大技已經比信貳CD更耐, 傷害更少 (當然時代唔同)
我都相信以強度黎講景家係"唔太勁但係絕對唔係垃圾"g ...
最近我跟路人玩了多場-AR 。發現一些英雄大技會根據屬性而提高傷害,為此感到驚訝。
信長英雄的技能是一個角色的形象和特色,要實現強大需要通過打兵打怪,去買裝備和選擇裝備和戰術。
我建議增加更多元的裝備選擇。
對於強化(弱勢英雄),我反而覺得應該弱化(強勢英雄)。
以直江為例,儘管身上是平價裝備,也可以秒殺對手,這樣會令到對手的努力變成白費。
想要別人更喜歡信長之野望,就要把地圖地形和英雄模型和技能效果設計得好睇。
這樣才會更享受和產生出代入感。所以美工是十分重要。
信長地圖設計重點如下:
1:美化技能,同時弱化技能
2:裝備商品多元化
3:美化地圖和美化英雄模型(英雄模型應儘量原創。)

更多建議:
1:設計兩件神甲,一件有傳送另一件無。
2:重新認識力量,敏捷和智力屬性,突顯三類屬性英雄的區別。(例如增加敏捷所帶來的效果)
3:增加天氣效果,不但美觀也令天氣成為影響戰場的因素。
4:最上義姬第3招技如果不是毒傷,最上就不再是最上。
5:足利義輝大技範圍過大。

回復 8# 的帖子

希望你講野之前用下腦諗左先
同你屈人MH一樣  比D思考先出字得吾得?

回復 9# 的帖子

就你既回應我簡單講下你有幾無腦
1 咁無閃果件會有人出?
2 一路以黎都有分 我真系吾知你想講咩 力血 敏攻速甲 智法力
3 真系吾知美觀在那 都睇吾到有咩影響戰場因素 舊版既信長系有就系因為多9餘先DEL
4 睇到呢到我真系忍吾住小你    最上由舊時開始就吾能系毒傷  你自己FF出黎?
5 呢個就吾關以上客觀因素事   隻英再改細你想佢大技點打會戰? 一個閃介就閃出個陣 咁有咩用?

對於強化(弱勢英雄),我反而覺得應該弱化(強勢英雄)。
呢點一早已經做緊都做左好能多  你睇過改版資訊未?  番去爬下先留言講意見OK?
2:裝備商品多元化
同上 我開始懷疑你隻眼系咪盲

美化地圖和美化英雄模型(以直江為例,他是魔獸自帶的模型,會令代入感差,模型應儘量原創。)
吾知你想講咩 直江我真系吾L明代入感差系邊L到 你系咪真系有用腦諗先出字 定系你講緊十年前既果隻死左會講<哦哦>既直江
E家隻直江同戰國無雙 蛇魔無雙果隻一樣  你吾識咁系你打得少機
定系你想整到復古風咁   如果系咁話題可以完啦

引用:
原帖由 AlItTlEpAiN 於 2019-1-20 05:01 發表

模型應儘量原創
其他野唔講, 就講你呢樣先

基本上香港係完全冇識WAR3原創模組既人才,仲難搵過作者,甚至AOBA一點大大(佢都係用網上一D免費素材)(如果有人識整可以搵AOBA)

如果你想有原創可以上大陸網UUU9 模組搵人訂製

相信1000蚊樓下有交易(一隻)(可能更貴)

可能樓主會覺得被無視
但LKW已經好盡力去回應 包括指出錯處
生於斯 玩於斯
香港信長冠軍級隊伍盡在VLAN

引用:
原帖由 Misuki 於 2019-1-20 12:27 發表
可能樓主會覺得被無視
但LKW已經好盡力去回應 包括指出錯處
1:無傳送神甲當然效果要比有傳送的好,這樣才會選擇。
2:增加力量就是增加血量,信長之野望多技能的關係,力量效益很大,
而提升敏捷所帶來的攻速和裝甲相對作用小。
3:信長之所以一開始分了新和舊版,就是因為新版作者不了解信長之野望與玩家產生很大差異。
4:我只係覺得最上玩毒先有型,加了法傷就好像陣太加減甲一樣奇怪。
5:足利義輝大技可以令到對方玩家在進行混戰途中被迫選擇逃離,這個作用是很大的,因為逃離過程可以被追打。
而且對手選擇逃離就代表可以救隊友。作者選擇了強化了(弱勢英雄)而不是弱化(強勢英雄)。
6:裝備商品多元化是一條很長的路,我意思是要保持增加。

LKW_823要一邊回答一邊辱罵人,好唔理性。佢唔會就係作者瓜?搵個有素質GE改圖好D。

我的建議只係一個大概和方向,如果把細節全部寫完就會很長。
這是為什麼改圖作者要有判斷力,去理解。

38 123
發新話題