發新話題

信長之野望 HK版 意見集中區

[Close]
建議修改德川家康大技。

宜家大技定位糊模,增加回血同增加移速其實唔太夾。大技使用時間大概有兩個,一個係會戰,一係個帶兵推塔。增加回血最明顯嘅作用就係帶兵推塔,但推塔時其實又唔需要加移速;增加移速係會戰比較有用,但都只限追擊,最重要嘅係,倒過嚟講增加回血係節奏極快嘅會戰中又冇乜明顯效果(除咗小數魔免肉盾型英雄外,你唔覺會得其他英雄好打咗/硬凈咗)。所以,招技俾我嘅感覺係兩頭唔到岸。

建議一係往會戰方向改,一係往帶兵方向改。如果係前者,就要係會戰有即時效果,例如即刻回復指定血量;如果係後者,就要將增加移速,改為一啲可以令士兵戰力更持久更嘅效果,例如係加甲。甚至,配合德川家康嘅真實歷史地位,不妨考慮將大技改為對全體部隊生效類型嘅技能,咁會更加貼合佢嘅領導角色身份。

以上我只講個方向,具體細節當然係留返比最熟悉遊戲平衡嘅作者。

回復 32# 的帖子

認同為w技增設範圍傷害,畢竟德川前期無論打路定cp都好令人苦惱。

s版大技可以參考但要留意一點,就係要避免對自身強化太甚。如果我無記錯,s版德川大技應該係獲得1.x倍攻速同抗性,頓時令佢變到好揪得,然後好多人開大時間唔再考慮整個團隊,而係單殺。

但其實德川唔使咁好打嘛。

引用:
原帖由 我來自台灣 於 2019-3-1 11:37 發表
S版  確實值得  討論  
但是S版的質量其實有其他的輔助模組幫忙才有辦法達到如此成就

一個極限模組包容量就高達  50M以上   我記得沒錯的話XD

HK版   最近發現一個問題   '裝甲太高  怎麼打?    沒有切血量的刀    ...
可看看法術書妖魔狂風之書,或銘刀童子切。

引用:
原帖由 我來自台灣 於 2019-3-8 23:55 發表
建議1.距離顯示   
       台版都會有距離比較好算   不然根本不知道多少=.=  如附件圖片   
        S版角色技能都會有施法距離顯示  算距離超好算不然要摸索很久
        S版地圖我手邊沒有  所以沒有附圖   Q.Q
...
非常反對第五點。

叫總的時機本來就考驗玩家技術,遊戲裡會看到有人殺人殺得很爽,卻錯失進攻時機;有人能預先叫總,殺人後馬上兵臨城下。叫總時機的優劣能決定輸贏,為何要加入無腦的快速總攻將這技術抹去?

發新話題