發新話題

信長之野望 HK版 意見集中區

[Close]
因已經很久沒參與地圖改動既討論. 看了幾頁的意見

有很多都曾被地圖組討論. 至於很多沒被實行是有原因的. 不能盡錄, 如有哪一個你認為真的去到不改不行的話可以拎出來討論.

我簡單舉例
#105 的破塔分錢
小弟曾在NL的英雄傳建議
反效果太大
導致每人都出控場英 再出黑風
每場都要打到90~120分鐘
所以AOBA將我的失敗改成 CP資源及跳錢提高, 但又不致於去到瘋狂
以小弟的中等實力為例, 以前我要出落石 或要去到8~12分鐘才有
現在看見很多人都可以6~10分鐘就有

關於鼓勵V英
地圖組有提過參考S版
如果V英可以一開始多 $300 / 或贈送一件早期裝 (如FOOTMEN的狗牌)
最後因為怕有些英雄早期多 $300會太多優勢
所以先保守的以提高中隱英機率作為利誘 V英的方法

其他的要再解釋可以請其他 (舊) 地圖組成員來解答
以我所知, 目前很多改動都是在AOBA的直播及DISCORD群公開討論
AOBA綜合各方意見而決定修改
生於斯 玩於斯
香港信長冠軍級隊伍盡在VLAN

引用:
原帖由 Misuki 於 2019-10-11 07:50 發表
因已經很久沒參與地圖改動既討論. 看了幾頁的意見

有很多都曾被地圖組討論. 至於很多沒被實行是有原因的. 不能盡錄, 如有哪一個你認為真的去到不改不行的話可以拎出來討論.

我簡單舉例
#105 的破塔分錢
小弟曾在NL ...
唔係一定要改,當然上面嗰篇優化戰法,仲有美化舊有裝飾,同埋英雄技能從分支選擇,我覺得唔錯。

引用:
原帖由 Misuki 於 2018-8-2 02:45 發表
我想信服部仍有他的受歡迎程度
至於本多應該自

F12版開始已經開始被冷落,
也應該是7年前的事

看不懂什麼叫 "沒人投訴因為出呢幾隻英不會嬴"

我相信每一隻英雄都需要特定的技術先可以玩得好
只是某些英天生就比 ...
我破塔分錢意思係兵打爆就英雄都無錢分,但係英雄打爆分主300,助150。
應該同E家總共450一樣,只係想表現出合作精神。我係鼓勵-AR,唔係只係個別V英。

建議北條改為敏英,
因為作為力英,佢血量過厚。

如果要玩好信長,要食兵要反應快。
但我就唔想係咁,我希望信長係一隻更加有深度既遊戲。
技能選擇,裝備搭配,出兵的策略。
這三大類目前存在缺憾。

魔獸其他對戰地圖,
當擊殺敵方隨意英雄第2次會顯示連殺,
第3次會話3連殺,
當在連殺的過程中陣亡,
就會顯示被某英雄阻止了連殺。
同樣助攻都會顯示,
不知道會否增加趣味。

無論職田軍或聯合軍,各自都有兩處屬於自己的CP區。
而那些中立怪的重生時間是一致的。
兩軍的CP區重生時間固然要一致,
但不代表各自兩個CP區要相同重生時間。
這樣會產生一個好處,
當第一輪中立怪被雙方吃光,
假設我方有CP英雄喪生,
這樣餘下的CP英雄也只能夠吃掉第2輪其中兩個CP區。
即是要延長4個CP區裹面其中兩個CP區的重生時間。
不但可以減低搶佔CP所帶來的不平衡,
也令CP區增添一點深度。
或者有人說如果其中兩個CP區延長了時間不足以容納4個CP英雄。
我想說,遊戲不應該是膚淺的,是要思考策略的,3條路無理由容納唔到一隻CP英雄。
另外我唔介意作者弱化我心愛的前田利家,第3技可以唔要爆擊。
但係請同時弱化以下英雄:北條氏康,直江兼續。

森仔雖然有雙閃,但此終佢得一招1技比較強勢。
而且1技仲要配合3技使用。
這樣就導致森仔早期無閃技,而且作為敏英血量過低。
北條雖然都要用E技配合招閃,但係E技唔可以用護身符去擋。
而且北條E技係有16%總傷害咁高。
同時北條作為一隻力英,並沒有森仔血少的問題。
加上北條第3技增加攻擊力,無論物攻法傷還是逃走和追擊能力都是無缺點的。
最後佢仲有近乎永久的加步速和回血。
而且透過D技仲可以得到E達大技的效果,同樣透過D技可以媛慢對手。
創造一隻英雄只係需要一種特色。
然後由玩家去解決英雄存在的缺點。
而唔係去創造一隻完美的英雄。

信長如果只是選擇比較有利的英雄,就失去了策略。
現時的信長就是現實利益為先。
英雄只是一個形象特色,
無論舊版還是新版,遊戲裹面存在的不平衡是其中一個令玩家流失的原因。

我想問一下我已經沒玩3年, 現在想玩返, 但遊戲有人玩的地方要10LV遊戲等級或以上, 0LV完全沒有人玩, 變相我不能升LV.....
請問可以給我10LV等級嗎? 我保證我是有品玩家, 絕對逢陪到底, 不走場!

學台版 助攻有錢 殺太得狠越黎越少錢

聲援百地三太夫

忍法奧義.花粉之術 D(在武將到達18級時自動獲得)
原地丟出一枚特制花粉,1秒後使800區域內的非魔法免疫的敵人進入催眠狀態10秒並使敵人無敵1秒,受影響的目標被攻擊時會甦醒過來。
等候時間100秒
MP: 200

忍法.遁地 W
能挖入地面變成隱形狀態,每秒額外回復[10/15/20/25]點生命點數及[4/6/8/10]點裝甲。在地底時無法移動和攻擊,但可以施法並且獲得魔法免疫。
等候時間4秒

體術.背刺 E
增加自身[4/6/8/10]%移動速度。在準備攻擊敵人的背面時可額外造成[40/60/80/100]加自身靈活點數1倍傷害。

忍法.佈雷 R
在指定300距離內放下一枚擁有500生命點數的地雷,地雷於1秒後轉變成隱形狀態。地雷引爆時可造成範圍300內所有敵人[40/65/90/115]法術傷害(對野怪可造成額外200法術傷害)。地雷會在武將接近或手動開啟時會引爆。戰場上最多可存在40枚地雷。
等候時間7秒
MP: 55/70/85/100

忍法密傳 ‧ 暴風(T)
在指定800距離內的地點釋放出巨大的龍捲風,龍捲風能持續傷害範圍400內所有敵人,對部隊每0.1秒造成[20/30]點的風刃傷害,對建築物每秒產生[150/200]點的傷害,走近範圍內的敵方部隊會減緩[40/45]%移動速度和攻擊速度。可持續6秒。
等候時間135秒。
MP: 200/250

後期石刀石甲都應該可以換更貴的睇隱裝備。
更貴的睇隱裝備應該也有分刀和甲,咁就有更多元化。
唔該改弱變羊,5秒變羊同暈5秒有咩分別,只係有得慢速行。我利家6LV大技加3技爆擊有844傷害,
而直江大技係秒殺人,竟然其中一位作者全頻話改弱我隻英,
利家係近攻英比遠攻克,打遠攻係要用閃介本身係斷後路,人地出個護身符就唔會比利家殺到,唔熟利家唔好亂改,
大技招緩慢改走都算,E家連12秒1次既爆擊都想改弱,
不如自己試下用利家玩幾場,睇下係真屈定係我玩得好。最後我想講利家係前期英,利家就係得招大技加攻,所以越打就會越廢,
因為人地血甲會提升,但係裝備所加的攻擊力不及大技所加的攻擊力。
3技技能說明係有寫加步速,但係加咗好似無加咁,無咗大技緩慢仲要有一招無加步速的3技,
究竟你地有幾驚利家先會改成咁??以前有大技緩慢配合3技加步速係好快,E家行路好似龜咁。

回復 118# 的帖子

有關利家R技的移速問題
已知在槍之又左狀態下加速無效 (但正常狀態下無BUG),待修正

其他方面會再考慮 (由其係貴價睇忍裝備),但我唔prefer以英比英

至於"竟然其中一位作者全頻話改弱我隻英"
我唔知係咪講我啦下
em...我想講其實作者從頭到尾就只係得我一個人ga姐
而且我係冇任何計劃去改動利家 (包括nerf或buff)

純粹建議,如果有難度就算數。
箭塔、帳棚、柵、騎兵營、合成指示牌、馬,以上可不可以美化一下。
殺敵後可不可以呈現多少連殺或被中止連殺的炫酷提示呢?
多次輔助擊殺敵將後,可否也顯示他的成就。
殺敵10人與殺敵20人的外觀可否有變化?比喻純粹為了炫酷英雄底下會有好看的光環。
信長之野望應該要有更多的刺激。

發新話題