發新話題

信長之野望 HK版 意見集中區

[Close]
利家招大係持續性,原作者令利家招大有回血,本身係配合大技,我想削走佢大技所增加的攻速只係想令隻英重點放返長期戰鬥而唔係令對手覺得利家係爆發性,利家追殺人本身係有緩速幫助,所以唔使大技加攻速,想改1技係想1技在長期戰鬥中發揮作用,另外我想講利家大技既回血,舊版同新版環境已經唔同,利家大技每秒回少少血係唔係可以令利家可以做到持續性既戰鬥呢?我唔係要%回血,只係想由20/25改成30/40左右。1技可以唔改,大技取消所增加的攻速轉為增大回血,咁利家會更似持續性英雄而不是爆發性.

回復 181# 的帖子

同意,利家應該改強,大技加1000攻是基本

回復 181# 的帖子

你退信啦柒頭皮

我想講景家,景家殺英係無問題,如果你想殺景家,佢雙閃,作為打手殺景家你就不用殺。
但我可以接受景家,最不能接受係佢大技38秒,這樣景家會令對手連兵都發唔到。
一個景家在殺敵逃跑和防守3方面都做到,咁佢仲有無缺點?
對手仲可以點樣打?景家大技CD時間需要增大,咁景家出完大技,對手起碼可以發兵。
我重申一次,每一個英雄都必須有缺點,包括利家。
利家我想削走佢大技所增加的攻速本身就係想令利家有缺點,令佢變成持續性英雄。
利家食兵清兵方面弱我係覺得合理,因為英雄一定要有缺點。

我想講隻光秀,總共4點完美。
1:普通技秒人
2:雙閃
3:大技可以清到兵
4:團戰大範圍暈.
一個英雄所有方面都做到,無缺點.咁對其他英雄公平咩.
仲有光秀招大連爆野都得,即係佢5點完美.

頭先用三好玩咗一場,隻英同利家有D似,隻英感覺上屈過利家。
睇黎我隻利家唔算係屈,只不過係我玩得屈。
隻三好大技加150攻,甲加30,攻速好似係300%。

對比我隻利家就只係攻擊力加得比佢高,其餘全部都輸。
隻利家改唔改我都無所謂,如果要改,1技改得有用少少,大技回血可以多返少少。
可以削走利家大技15%攻速,原先係加15%/30%,我覺得佢加15%就夠.

寵物小精靈神獸金鳥終於回歸
稍安毋躁稍安毋躁
等我幫你用飛鴿傳書
傳召火箭兵團巫藏來安撫你
不過由於最近全球開始疫情放寬
佢要四圍出國去研修講經文化比較忙碌
請耐心等下

如果有認真望下隻利家D技,1技係打飛人,即係走佬用。
2技係食兵用,3技係加攻速步速,
可以話前3招技係普通野,
利家有招大技,緩速幾秒比你。我想取消利家大技攻速。
因為現時環境利家被人一暈,利家就一定死,利家無任何技係保命。
以前舊版環境傷害唔高,利家唔算係易死,當時原作者比利家每秒25回血都還可以。
但今時今日利家大技每秒25回血係無意義,
你要明白原作者之所以比25回血利家本身係令利家在持續性大技中發揮作用。
但今時今日一隻普通力英一暈必死。
利家大技所增加的攻速(15%/30%)可以完全唔要,
利家大技每秒25回血都可以唔要,
希望利家3技加少少力量,只係為咗隻利家唔會比人咁易秒殺,
我用現時的大技攻速和回血換少少力量,有兩大好處.
第一會令大技無咁強勢,因為取消15%-30%攻速,
第二令利家原有的保命措施變得有意義.
都係嗰句,自從有返舊版利家用,我係滿足,就算唔改我都無問題,
我只係想講原作者比利家25回血係有原因,
你比攻速利家大技,咁只會令新手覺得利家屈,而我打D識玩就死硬。
簡單黎講,新版環境比舊版惡劣,所以我只係想舊版利家可以在新版中生存,
無論係加力量還是其他,為了抵消新版所增強的環境.
我雖然唔介意用舊版利家,但你要明白環境唔係舊版,不求強化只求保命.
唔係一定要加力量,只要保到命就得,任何形式都得。

7YueN同梁振英同志,要串就比D理據,唔係既話串人都無咩力量。
我打成篇野,你反駁到條春?
我串緊你地無料學人串,串人係講分析力同邏輯力,有料就開貼串一場,無膽就唔好再出現我面前。地點時間你地定。

想起舊版信長,當時沒有爆彈,前期有一段時間給玩家發育,遊戲總算有一個前期。
不知道誰加入爆彈,再極端化英雄技能,令地圖走向極端,樂趣自然就少。
張圖變得膚淺。如果要玩家透過裝備走出屬於自己的玩法,但當遊戲已經沒有前期所謂的發育期,還怎樣實行?有沒有思考過遊戲的前中後期?英雄如何細分前中後期英雄?
新版信長環境由於野怪增多,輔助超早出吹箭或隱卷,你如果無開MH你死硬,輔助已經不是輔助,輸贏都要看輔助,清兵又要看輔助.前期有爆彈加上技能傷害高,輔助由一開始就強勢.
技能我又講下,一般英雄3個普通技能加一個大技,但普通技能不可以在4個裹面永久選擇3個嗎?又或者3個普通技能裹面每個技能都有分支進一步選擇,不是強化而是輕微改變技能。
現時版本英雄技能根本就沒有為玩家帶來個性,只是效果極端化。
當英雄技能極端化,裝備的選擇就變得較少意義。信長如果有更多團體合作,而不是總是玩秒殺,MH無辦法做到團隊力量,所以合作是有好處。信長走到現時極端化,你見到有吸引新人嗎?因為張圖少了層次。
我建議取消爆彈,弱化技能威力,優化技能選擇和豐富裝備體系,令玩家產生出適合自己的玩法和策略,令英雄變得有個性,再透過團隊合作去進攻和防守。另一樣,由1LV開始遠攻英雄打近攻英雄是有優勢,這樣會令近攻英雄發育期出現問題,無疑對英雄的選擇的多樣性產生出問題。
有三個辦法可以解決這個問題:
1,加入一個新裝備,買入後降低近戰英雄所受到的少量物理傷害,這是前期物品,不能用於合成.
2.降低每個英雄在5LV前的攻擊力,這樣可以形成短期的發育期。
3,如果士兵能夠更大範圍感知到附近英雄受到攻擊從而追打敵對英雄一段時間,或者可以平衡一下。

如果只是選擇遠攻或近攻英雄就已經產生出這麼大的分別,這樣地圖都唔會有咩深度可言。

我現在不是針對某個英雄,我只是想說某個技能效果。如果我沒有記錯,當英雄被變羊後,由於形態變成動物,所以有一些傷害加深效果,不要以為5秒羊弱於5秒暈,其實5秒羊是5秒暈加上傷害加深.

給建築物一個光環,令附近的英雄得到少量的加成,
因為現在的環境就算你站塔下,一暈必死。
另外為-AR模式增添新英雄,信長玩-AR才能夠生存。

信長之野望應該係前期發育,中期開始根據多方面決定勝負。
而不是前期玩秒殺,中期玩秒殺,後期玩秒殺。
去玩一下dota2,了解一下一張正常的5VS5對戰圖是如何構成的。
我不知道爆彈是由誰想出來,但這個人損害了遊戲的結構,我肯定這個人是膚淺的.
舊版信長根本無爆彈,任何新人進來只要見到爆彈,正常人都會走。
因為爆彈令遊戲失去技巧,完全是O N 9
手裹劍是有美感的,但爆彈是弱 智的。
你只有4LV空間發育,然後爆彈開售,對方發完大技也沒有所謂,因為他身上還有爆彈。

原作者在製作地圖的技術上或許不是最高的,但他起碼創造出一張完整的地圖,
他不會在前期創造出爆彈,令玩家失去前期發育。
他設計出一些裝備供玩家在中期購買。還記得電卷落石毒弓嗎?再把電卷合上去。
當時的水計主要用來清兵,裝備的功能有明確的區分,就是為了遊戲不單一化,
他創造出閃鞋和速衣,每一樣裝備有其優點與缺點才不會令遊戲單一化。
他在後期突顯後期英雄的存在感。
現在新版信長,前期爆彈,裝備水計冰計殺英或清兵都可以,多麼膚淺的設計?
強化技能威力令玩家在前期隨時都存在生命危險。令布局約有約無。
還記得以前雪走毒刀嗎??現在的新版信長玩秒殺。
從冰計水計或英雄設計或神甲的設計都顯示出新版作者不知道存在缺點的重要性。
考慮得太膚淺。
你把裝備英雄都改得很完美,但吸引到人玩嗎?因為完美等同單一化.
如果你選擇水計你可以在清兵上發揮較大作用,如果你選擇吉鋼毒弓你可以在殺敵方面發揮較大作用.
存在一些缺點讓人們有空間去進攻.
在創造英雄的同時留下缺點,令英雄不會過於強大.
簡單地完美化各個英雄和裝備這個做法顯示出這個人對於設計遊戲沒有一點心得.
每一個英雄發揮出他的作用,跟隊友合作去戰勝,而不是一個完美英雄盡可能地1VS5.
5個完美英雄打5個完美英雄?每人都買6件完美裝備?
取消爆彈,取消隱卷,令洞石回覆正常價格,令忍者的隱形不會形同虛設,但前題係英雄技能回復正常,加仔1級火4秒180傷害x4=720
當你創造英雄特色的時候需要透過破壞平衡的方法嗎?
技能之所以需要去升級,其中一個原因是為了技能有一個漸進的傷害.
目的是維護環境.加仔用1級火食下忍出吹箭,他前期不打死人??
野怪前期數量不要太多,因為輔助前期賺錢過快,加上版本技能傷害過高,打路英雄就會失去發育期.
一張看似完美,卻是一張完全沒有心得的地圖.

不要令英雄前期過易陣亡,因為遊戲需要從更多方面去決定勝負。
英雄需要從裝備上增加傷害,而不是令英雄技能威力過強,只需要令技能變得華麗和有趣就足夠了.
當英雄過快陣亡就會令玩法變得單一,
在降低英雄技能威力的同時,削弱血牛,取消爆彈,令環境可以產生出更多玩法。
優化技能選擇(有更多的選擇突顯個性),豐富裝備。鼓勵團隊合作,團隊互補,在物品和英雄設計上布下優點和缺點。
加入連殺音效,輔助分錢,輔助次數統計。在建築物附近得到少量防禦性加成,令遊戲變得有深度和層次。
鼓勵-AR模式 , 野怪方面可以令強王回血大幅增強,來鼓勵團隊合作下擊殺強王,防止服部拉強王塔下擊殺.
預防強王在前期被擊殺,防止下忍過早被擊殺,增強下忍回血、抗性.防止收入前期過多.

發新話題