發新話題

信長之野望 HK版 意見集中區

[Close]
引用:
原帖由 金鳳 於 2021-10-16 21:18 發表
難道直到無人玩信長,你先肯退位??
就係等緊你呢種人才黎做作者 歡迎PM

利家大技緩速由60%降至40%,另外再大幅削走3技步速.
試問利家以往用大技緩速殺人的特色點樣存在??
在無步速的情況下,你地再給一招近身暈,不可笑??
你地所做的一切打壓了我和我的英雄,卻扮到咩都唔知咁。
咁叫做自欺欺人。

引用:
原帖由 金鳳 於 2021-10-17 16:30 發表
利家大技緩速由60%降至40%,另外再大幅削走3技步速.
試問利家以往用大技緩速殺人的特色點樣存在??
在無步速的情況下,你地再給一招近身暈,不可笑??
你地所做的一切打壓了我和我的英雄,卻扮到咩都唔知咁。
咁叫做自欺欺人。 ...
132b version

引用:
原帖由 巫撞 於 2021-10-17 21:21 發表

132b version
16.1A 利家大技狂怒.槍之又左
裹面顯示60點移動速度.
如果11.2B都係60點移動速度我無意見,只係我在11.2B大技裹面無這個描述.

回復 167# 的帖子

其實自欺欺人的會不會是你?

這隻英雄上面寫著你的名字?

搞笑 『你的英雄』

作者可不可以都說 這是我做的 我愛怎樣你管我?

回復 167# 的帖子

今天你又話直江太勁要改弱,作者未又係改?

改左直江咁改你有咩問題? 好奇怪? 我仲覺得利家太勁 我能不能提議改?

自己做d野 人地都做得啦 咪做個雙標狗 幫你翻譯下 雙重標準的狗

引用:
原帖由 Jazz雅 於 2021-10-23 20:44 發表
今天你又話直江太勁要改弱,作者未又係改?

改左直江咁改你有咩問題? 好奇怪? 我仲覺得利家太勁 我能不能提議改?

自己做d野 人地都做得啦 咪做個雙標狗 幫你翻譯下 雙重標準的狗 ...
Jazz雅,我話我隻英雄即係我用開的英雄,唔係話隻英雄屬於我,你理解力唔係好得.
我無留意直江好耐,我以為直江還有加步速,近日打開望過好似取消了,如果這個步速沒有改,再加上近日的加甲自然會比舊版強化了不少.
所以只是個誤會,現在的直江我覺得合理.而我要求改利家不是因為要強化他.我所要求的是舊版效果.
你看一看新版好多英雄都改勁,其中新版立花暗千代更是完弱利家.武田勝賴D技都改勁左.
真田稻機本多每一隻都打得贏利家,當然輔都重要.每一隻遠攻英雄跟利家對線都可以壓利家.E達山本都可以打得贏利家.
三好大友都打得贏利家.長宗光秀都打得贏利家.4大隱英打得贏利家.血牛裝同風刀都係壓制利家.
日秀濃機玩得死利家.
如果我用舊版利家都打7Jazz雅你,咁可能係Jazz雅你玩得差.
你問人,新版跟舊版利家,哪一個勁?佢地會話新版利家勁,而我正正唔想要新版利家.
菊機都打得死利家,而且我利家大技之前會先2技打上天,落地有足夠時間你魔水避過我大技,如果我不2技直接大技,這樣我跟你是會有一定距離,前期飲酒,後期用風刀,都會無事,更何況我大技後如受到對方暈技,就更加無可能殺人,對方任何加速技能或雙閃都會無事.
更何況後期任何一隻遠攻有裝備都可以打7利家.

回復 172# 的帖子

點解咩都係以『你』為主

你想要人地就要比你 唔比你就嘈

有冇覺得自己好似小學生咁 唔比糖就搞事?

引用:
原帖由 東方メ 於 2021-10-28 20:44 發表
點解咩都係以『你』為主

用正身AC講野.

引用:
原帖由 東方メ 於 2021-10-28 20:44 發表
點解咩都係以『你』為主

東方メ我記得你都有用直江,有D野你唔明,又無睇哂我D理據,係到嘈可能係你.我唔係要求強化利家,而係用舊版利家,所以同比糖一D關係都無.我只係要一隻正常利家而已.因為D人覺得新版利家勁過舊版利家,咁你知唔知點解我要舊版利家?唔知即係你無搞清楚所有野.而你(東方メ)所用的直江本身基礎步速就比其他英雄高,加比一招加10%步速直江,直江就好似一枝箭,因為直江基礎步速比人高,我利家3技都係加10%,但知唔知點解我利家步速無直江咁快??因為基礎步速.隻直江飲埋酒,佢就可以3路都打哂.一個英雄可以3路走唔叫破壞平衡??再加上直江招大係傷害過高無腦殺人.我利家無裝備之前要殺人係無可能.到有裝備要殺人都係追一個人.而且要唔受阻礙仲要開魔水.跟直江比,有咩屈?你仲要諗下我利家殺人之前仲要出保命裝備.有咩屈?
本來直江佢大技傷害高,比佢殺一人無咩野,但係個作者仲比招加步速直江,難道作者唔知直江基礎步速比人高??咁樣就令到直江佢3路都可以打人.咁就破壞平衡,直江招變羊好似5秒,咁3路佢都可以衝去變羊,咁樣有幾多英雄生存到??你知唔知直江招大連血牛力英都可以秒殺.我要求改直江都係因為想隻GAME平衡D.你仲要諗下,如果有人用外掛一招破叮甲,咁點打直江??如果我係作者,我一定會維護返信長環境而改隻直江.但係因為隻直江係作者愛將,所以無計.

今次我有一個建設性建議,開局後,職田軍聯合軍各自軍內手動輸入英雄名,出於每個軍有5人,所以每個軍各自輸入的英雄名有0-5名,最終地圖從兩軍所輸入的英雄名中各抽3個名額英雄ban掉。
為了避免每一場都有相同的英雄被封,可以使用以下方法,我舉一個例子:
以職田軍為例,5人分別輸入:
1瑞龍院日秀
2稻姬
3馬場信房
4瑞龍院日秀
5玉子
地圖從中隨機選擇3個玩家的決定,最終地圖隨機選擇了1,2,4玩家,被封英雄為瑞龍院日秀和稻姬。從效益來說應該每一個人都輸入不同的英雄名,但輸入相同的英雄名以獲得更高的獲選率都可以。這樣只有5個玩家裡有3個玩家都輸入相同的英雄名才會導致一名英雄必定選中。
友軍所選擇要封的英雄是敵軍不能使用,但友軍仍然可以使用。所以如果其中一方輸入3個相同的英雄名有可能導致這一軍只封了一名英雄。
輸入5個不同的英雄名可確保封掉敵軍3名英雄。
這個方法可以令遊戲有更加策略,也使很多玩家不用每一場都面對地圖中自己不滿意的部分。

回復 176# 的帖子

如果可以BAN角,我一定要BAN金川,TOO FATA_A

金川絃幾時可以有靚仔版

日秀大技要500魔,會唔會太離譜?
立花暗千代有雙閃,緩速效果極高,大技魔水都擋唔到,隻英係屈機,你地覺得合理??
變羊5秒你地又覺得合理?加個暈7秒都黎。
你諗下啊松招暈咁慢,都只係暈3秒。
唔會有人覺得變羊有得行就唔算係暈?
你地又想多D人玩信長,又唔比生存空間新人。
就算你放魔法護身符,現在D人變你羊只要0.1秒。
石田三成大技就算花光法力,傷害都無直江招大咁高。
如果你地肯將信長環境改好D,將上面D野改正常,我唔介意削弱利家。
最多唔用隻利家,但係信長可以平衡一D。
如果有任何人覺得利家勁,可以用利家同我打,如果我打輸比利家,我退信.
係1打1,唔係5打5.

屈先好玩最好整到強者大戰咁行過都刹左人

我建議削弱利家,利家大技沒有必要增加自身攻擊速度。因為利家本身攻擊力高,如果你增加佢自身攻擊速度,咁佢就無咗缺點,咁就太屈。
另一方面利家1技可以取消暈,但可以用新版利家1技招閃去代替,沒有暈的新版1技應該係可以接受。
這樣做係為咗利家可以學習1技去幫手殺敵,而大技又不會破壞平衡。
咁樣係增加技巧性。之所以想要1技招閃,係睇中招閃在進攻和逃跑上都有用。
可能你地唔明點解逃跑有用,只要打一個兵或野怪再令英雄反方向行,然後閃就會令對方出現判斷問題。在進攻方面自然係在追殺既時候用1技閃去對手前面多打兩下。
而削走大技的15/30%攻速真係為咗削弱利家,如果個個玩利家都勁,咁我都無必要用佢。唔係我初衷。
今次的建議係為咗令利家大技變得合理,再令1技不會成為廢技,用1技去增加利家的技巧性和靈活性.
至於利家其他效果我建議保留,原作者創造利家的時候,利家一個追殺人的英雄點解大技發動後在緩速方面要從步速和攻速同時打擊?
緩攻速的原因係為咗利家大技命中敵對英雄後,試圖令對方在緩速時間內不敵利家.否則利家就不是在追殺對方,而是走去被人殺.

發新話題