發新話題

信長之野望 HK版 意見集中區

[Close]
從頭到尾我都無要爆擊,第3技爆擊係作者自己加。
之後又因為3技而改埋大技無緩慢,最後削弱埋3技。
利家有型的地方是大技緩慢人幾秒內殺死對手,
無左招慢,利家已經唔可以叫做利家。
行埋去1技暈人啊??未打就先用閃介??定係要一個打手出吹箭??
如果對手放護身符係唔係要留埋電卷??
這一切都令到利家不似打手,
利家的特色和美感都失去了,利家這個英雄最怕就係條大技未完比人殺左,唔係要咩爆擊。
利家特色係追擊和1對1,開大只係殺一條友,因為緩慢就得幾秒。
而且對手可以透過酒或風卷應對利家大技。
我唔係要利家屈機無敵,而係利家要有返利家特色,利家找沒有酒或者剛剛用完魔水的英雄來打正正是利家優點,
新版利家就是不清楚利家特色的人改成的。我從舊版11.2B就運用利家高攻優勢,首次配合攻卷,
現在新版利家是把大技緩慢換成了3技爆擊,再在3技之上施加很多限制。作者你先令新版利家運用3技殺敵,又再把3技變得殺不了敵,但問題係招緩慢已經無咗。
搞到我一頭冒水,有時候選擇一個英雄來用不是因為這個英雄很全面,而是在於這個英雄有沒有美感,你隨意把一個英雄的基礎改掉,那一刻起英雄的特色美感都失去了,改得面目全非,說了這麼多,能懂的都懂,不懂就算了。
最後我想說P15.4F2版禁言加14%攻擊力沒有效果,
其他人唔知以為我鍾意新版利家用3技秒殺人,其實我係最反對3技爆擊!
利家大技有緩慢先係男人浪漫。高攻係利家特色,作者唔好又改到大技出攻卷無效果,正如直江大技都係用隱刀強化。

以前舊版利家無暈技無爆擊,就係招大技有緩慢去打人,
當時無路人話舊版利家屈機,新版所有野都係作者自己搞出黎,
先加一招爆擊,令到所有人覺得利家太屈機,之後削掉大技緩慢,
最後再令利家3技變成一招廢技。然後所有人都以為我想玩3技破壞平衡。
我都服左,我要背作者搞出黎既鍋。我由頭到尾反對3技爆擊。

正因為利家大技比人改走緩慢,先會令3技變得重要。
如果緩慢又無,3技又廢,咁打咩?
令3技變得重要既人係作者,唔係我,我一直都唔要3技爆擊,
我係要大技緩慢。
E家就係我背緊作者搞出黎既鍋。

以前舊版利家無暈技無爆擊,就係招大技有緩慢去打人,當時正因為沒有人用,所以我去用利家。
舊版利家無人話屈機,直到作者在新版利家3技加一招爆擊,令到所有人覺得利家太屈機,之後削掉大技緩慢,
最後再令利家3技變成一招廢技。然後所有人都以為我想玩3技破壞平衡。3技破壞平衡係作者搞出來,完全與我無關,我由頭到尾反對3技爆擊。
我都服左,我要背作者搞出黎既鍋。
利家大技有兩個特色,一個是增加攻擊力,另一個是有範圍緩慢效果,失去了其中一個效果就不再是利家。
3技爆擊可以不要,大技兩個效果是利家特色,改了就不是利家,
作者竟然為了3技爆擊而改走大技緩慢。這是一個外行人所做的事。
我很好奇作者為什麼這麼堅持在利家3技加上爆擊。
利家失去了大技緩慢就失去了固有的傷害輸出,變成倚賴3技爆擊。
玩家只能被迫地在3技上堆傷害。
但更重要的問題是改走利家大技緩慢已經令利家變成一個新英雄,而不是原有的利家。
最後作者在P15.4F2版再把利家3技爆擊改為固定傷害。
也就是利家沒有大技緩慢的同時,也不能透過3技堆傷害。
為什麼作者要堅持加爆擊給利家??連大技緩慢都可以換,最後又令爆擊變成垃圾?
我以前用舊版利家開大技透過大技緩慢效果,用身上攻卷爆剛可以在緩慢人的幾秒內造成不錯的傷害。
這就是舊版利家的殺敵方法,而新版利家取消了大技緩慢,也代表我不能夠再以這個方法去殺敵。
這個3技爆擊如果太強會破壞平衡,太弱還不如要大技緩慢效果。
我從頭到尾不知道作者給利家3技爆擊的意義在哪?
新版利家是什麼東西我現在還沒有搞清楚。
利家本來的特色是高攻,現在P15.4F2版利家完全沒有一個特色。

作者AoBa的愛將直江,特色是大技,6LV可以殺整條血,
有了隱刀入身,差不多5000傷害。
作者不但沒有削弱還給了加步速。
而另一隻英雄日秀不但削掉吸魔,大技也削弱。
難道日秀屈過直江??
AoBa不偏不倚,如此客觀,實在難得。
作者你可能真的無意亂改地圖,但是你是真弱智。

作者你10月1號講明無打算削弱利家,
之後鋼吉分身AC(我叫聞西)意見區139樓忽然串我,
佢自己犯賤,之後比我捉到佢係鋼吉分身AC,
仲知佢比7171證實走場,
然後下一個更新你就改弱我隻利家,你濫用職權今次我有哂證據。
唔睇唔知原來你地兩個識既,我E家明哂,我唔信作者你平時會用隻P15.4F版利家,
你唔玩利家改到人地隻利家唔似利家做咩?
如果接受唔到意見,咁意見區刪咗佢。
隻(鋼吉)走場狗黎,7171都證實咗,原來佢都係有份比意見改地圖??
如果利家招大技緩慢你最後唔比返我(唔要3技爆擊),咁以後你地8條友最好喺vlan唔好做錯事。
不過事前講明,靜係鋼吉同作者今次同流合污件事,我諗夠我講成年。

附件

舊版利家大技係500範圍,而且有減敵人攻擊速度。
你新版利家得400範圍,而且無減攻速。
想點??
新版利家1技可以唔要,因為利家本來就係玩2技。
3技法傷都可以唔要,利家高攻根本不需要3技法傷。
利家完全可以用尾刀早期食兵或者用2技加電起食兵。
你利家大技改到不知所謂,廢過舊版,有腦都唔會咁樣改。
唔該比返招正常大技我。
直江你可以加招步速比佢,北條你可以改到1打5。
我靜係要舊版利家,你係要搞咁多野。
隻利家有無咁得人驚啊??

可唔可以比我用返13.2B利家,新版利家唔好玩。
13.2B利家3技步速無削弱,大技效果都無削弱,
你用新版利家1技暈、3技傷害去換走利家本來就有既效果。
削弱兩招技既效果,再補返兩招技既效果,看起黎好似打和。
重點係利家3技步速跟大技係有關連,你削弱步速等同再一次削弱大技。
利家係一隻近攻英雄,你如果用步速去換,佢要埋身遠攻英雄係無可能,同樣做唔到追殺既效果。
一般人唔熟利家,以為你改到新版利家好勁,其實你新版利家弱過13.2B利家。
每隻英雄新版都有強化,但其實利家係無,我不需要你強化利家,但係你唔熟利家,
你比返13.2B利家我就得,你用既英雄你儘情去強化,我唔需要,我一直都只係用13.2B利家,我用嗰時都唔係因為佢屈機。
不單單係我,有好多路人都唔鍾意新版利家,佢地覺得屈,所以新版利家根本就無人鍾意。
13.2B利家不但路人覺得合理,我又可以用返本來既利家.
對你黎講你都可能覺得你強化咗利家,咁你比返13.2B利家我咪仲好。
如果你想每一隻英都有變化所以想改利家,咁你可以以13.2B利家為基礎,當然1技唔可以比暈,3技傷害都要取消,但係1技打飛對手之後閃埋身可以保留。當然你可以直接用13.2B利家唔改任何野。
你知唔知原作者為何要比步速利家?不單單係配合招大,而係利家所扮演既角色。你又知唔知利家用大技緩速殺人係特色?
你知唔知原作者點解唔比利家暈技?一方面係平衡度另一方面係美感。
新版好多英被強化,但係你會覺得你增加兩招技能既效果就已經係強化利家,你可能會忘記自己削弱利家步速同埋削弱大技效果。
你要明白,自從你改隻利家,有好多人怪我,我不單單玩唔返原有利家,仲要比人怪.
原因當然係你比招暈利家,又比招3技傷害利家,當然仲有以前招爆擊.
我E家已經唔想玩新版利家,如果我玩得屈,別人會覺得係因為新版利家勁。
我唔係因為新版利家勁所以玩佢,我玩利家既原因係因為隻英有美感。
E家我打人無用2技打上天,美感就已經無咗,用大技緩慢對手同樣追唔到人,新版利家都唔知似乜。
利家無步速佢係永遠追唔到人,你知唔知有幾荒謬?
亂改雖然係你,但係最後玩隻英玩到激氣唔係你。
利家核心效果被削弱,換黎兩樣不必要的效果,你對利家既修改相比其他英雄,係一種打壓.

全vlan都知道新版利家1技有暈,3技有傷害。
卻不知道作者把利家3技步速削弱,大技效果削弱。
就算新版很多英雄被強化,但我並不是要求你去強化利家。
而是你的過往的修改令利家的核心部分出了問題。
我想用13.2B利家,只係想用一個正常英雄。
而不是一個你亂改的英雄。
見到新版利家的效果,就知你不熟利家,完全是外行。
不熟可以唔改,我無怪你,同樣無要求你強化隻英,但你起碼比返13.2B利家我.
全信長這麼多英雄,你就針對我用的英雄,我服你。
當初是你在13.2B的利家基礎上加爆擊,導致不平衡,
你取消爆擊係合理,但你無理由削走步速和削弱大技效果.
因為這兩個效果由11.2B就已經存在.
這兩個效果是利家的核心,如果利家沒有步速,要1技近身的暈黎做咩?
你想我每次打人用閃介配合??我就算用閃介,對手同樣也有閃介.
而利家1技也是有起手.利家大技你可能不知道削弱了什麼,你可以打開13.2B看一看,
大技所削弱的所有野,你用3技12秒一次的傷害去換,我打一下兵,就要等12秒.
3技的傷害有什麼值得我用大技效果去換??
你知唔知你做既事多麼外行和無知.
其他人還以為你強化了利家,我吊,有哪一個英雄會給兩個效果同時削走兩個效果?
而削走的兩個效果更是英雄的核心.

你地班製圖,自己的英雄玩得勁就覺得係自己實力,仲不斷強化自己既英雄。
別人英雄玩得勁就削弱。如果你地打團,不會在團戰中見到利家,是因為利家根本唔屈,你地唔好因為我打贏一D新手就比自己理由打壓我隻英。

引用:
原帖由 金鳳 於 2021-10-16 03:05 發表
但你起碼比返13.2B利家我.
不用謝 助人為快樂之本

F132B_HK.w3x (5.94 MB)

引用:
原帖由 巫撞 於 2021-10-16 15:39 發表

不用謝 助人為快樂之本

你地班友講極都唔明,我利家招大緩慢唔到人,就好似武田勝賴招大技緩慢唔到人,
削走利家步速,就好似淺井無加步速,武田信玄無加步速,你地濫用權力公平咩??
改變英雄最重要的效果,隨意給另外兩個效果代替.你地有尊重玩家咩??我爭取既只係為咗用返前田利家,而唔係為咗要你地強化佢.
個作者係識寫遊戲但佢包容力低.越來越少人玩張信長正因為大家都覺得張圖有問題.
你地班改圖,如果真係有改得好,玩既人點會越來越少??你地考慮得唔夠全面,所以地圖裡面有好多偏多存在,
你地班友連別人用外掛以1招技的動作時間使用出兩招技能以繞過叮甲的緩衝都可以認為無問題,
就知道你地班改圖沒有維護信長環境,沒有重視平衡度問題.
有邊樣係我講錯你地??
你地玩得係爽,因為張圖你地控制哂,但係你地有令到信長變好咩??
當你地加路人去打,打20場,20場都比隻直江用外掛以一招技的時間破叮甲直接秒殺,你地可能先會察覺到問題.
加藤清正係遠距離出技,而作者比佢雙閃,本身就係荒謬.
雙閃可以隨意比D英雄嗎??上杉就算有雙閃,佢係一個近攻英雄而且沒有加步速.
你望下北條氏康,遠攻行得又快仲比雙閃佢??
我前田利家作為一個需要追人既英雄,你削弱佢招步速和大技緩速換兩招無意義效果.
本多稻機真田攻速快,本來就已經有優勢,你地仲強化暈刀??
你地班友只係考慮到自己玩得爽唔爽.
人地唔玩上面提及的屈機英雄,可以係因為喜好問題,而唔係唔識玩,專注玩一個英雄,邊個都會玩得好.
你地班製圖,考慮得太窄.講返我隻利家,無論13.2B又好,11.2B又好,當時無人抱怨隻英屈機.
直到作者在利家身上搞出無數問題,最後所有野都係由我承受.我吊.
你地如果知道來龍去脈,你地仲差我一個道歉.
你地班改圖,集體打壓我用一隻普通英雄,連舊版原有效果都敢削走,係削走4樣.
第1樣係3技步速,第2樣係大技減攻速效果,然後緩速的範圍又削走100,持續時間又削少.
4樣只係我現在諗起,如果我打開舊版一望,可能仲搵到其他野.
有必要這樣打壓前田利家嗎??公平公正??
睇完我既理據,你地連反駁既理由都講唔出.

見唔見到下面張圖??
利家3技步速由10%改為30點.
如果你地唔明白差距就自己打開圖去望下.
大技減步速由原有60%減到40%,而且直接削走減攻速60%.
大技持續時間減0.5秒.大技由附近範圍500減至400.
你地明唔明你地濫用權力打壓我隻英??
換1技暈比我??換3技12秒一次既傷害比我??
笑話.不但無好似其他英雄的強化,反而把前田利家原有的效果大幅削弱.
你地班製圖真係一班狗.
變化兩招技令所有人都以為隻利家有強化??
利家暗地裹大傷又有邊個知道??
個作者亂改圖,帶比我咁多麻煩,我打咁多字無點打粗口已經係我仁慈
我唔指望你地班友識道歉,但起碼你地似個人比返個舊版利家我.
你地可以接受自己既英雄有特色,別人的特色竟然打壓成咁,你地班製圖狗就係無能.
靜係識係到同我串,你地有邊個串之前有打開兩張地圖望下??
我同你地係同一個層次既人咩??當利家3技比人加爆擊,我走去意見集中區叫作者改.
你地呢??集體削弱一隻英雄,大幅削弱由舊版就已經存在的效果.然後變化兩招技當無野.
你地邊到尊重過玩家??
你地自問大多數英雄都在新版得到強化,而我只係為左自己心目中既英雄而繼續用舊版利家.
我要求邊到過份??我想用舊版利家都係因為個作者亂改我隻英雄在先.

附件

新版利家係由削弱舊版利家3技同大技而來,新版利家無法以原有的方式殺敵,
你比招1技近身暈利家有咩用??
可笑到我打咁多字你地都未知問題係邊.
如果我利家原有方式殺唔到人,咁我隻英特色就已經消失,明唔明??
我由11.2B玩隻利家玩到現在,你老 母痴咗線改到隻利家不知所謂.
講到尾咪就係你地唔熟利家,你地如果聽得明我講咩,知錯就改.
我不介意你地強化其他英雄,反正我當初用利家並不是因為利家屈,而係因為當時沒有人用利家.
我當初不用強勢英雄的原因是我以用強勢英雄為恥.
層次D野你地知咩.
利家比人加爆擊的時候,你地串我用利家無腦殺人,我想講招爆擊係作者搞出黎.你老 母乜都唔知係到串.
個作者本身就係用直江無腦殺人,又想出給3技爆擊利家無腦殺人,但作者無腦改圖令很多人怪罪我.
你地話佢係咪欠我道歉??現在他連最普通的舊版利家都要剝削走,你地班改圖根本就係一班ON 9
我爭取合理既事,而不是爭取你地強化利家,你地要搞清楚.我無你地咁cheap.
我玩信長不走場不用MH,但你地知唔知這個意見集中區的版主Misuki曾經講過走場無咩問題.
而Misuki打輸走場既事我見識過.我諗Misuki係你地班改圖既一份子,你地班改圖質素就係咁多.
仲有之前有個人話用外掛以一招動作時間出兩招技破叮甲係無問題,係唔係巫撞你??
我舉報Stabber個貼我搵唔返,想問有無人刪咗??我舉報Stabber所做的事係Stabber自己承認過,當中沒有任何老屈.
如果我舉報一個當事人都已經承認既貼,讓其他人自行決定是否繼續跟Stabber遊戲,有問題嗎?如果真係有人刪貼,咁就係濫用權力.

當初AoBa試過把利家大技所有緩速改走,而且當時3技早已沒有爆擊。
你地有無任何人可以解釋一下當時作者的操作??
個作者有D咩唔敢做?
簡直可笑。當時我發貼同佢講,你地班友又係幫佢,最後AoBa都比返緩速利家,因為佢自己都知自己過份。
可笑既係佢暗地裹把大技效果削弱,同時削弱3技步速,可恥。
你地如果有論據,可以反駁一下我,但唔該反駁之前睇完我講既野。
唔知頭唔知路盲目地同我串,顯得你無知.
你地就算玩得屈又點?你地改圖係有利於自己.有沒有一隻英雄連舊版效果都不如??

講無腦殺人,直江敢認第二,無人敢認第一。
你自問新版直江相比舊版直江,AoBa你強化咗幾多野?
但係我隻英雄你反而削弱直到連舊版效果都不如。
公平公正??笑話。
你作為作者,你帶著咁多偏見,點做作者??
你作為作者,令到玩信長既人越來越少,你點做作者??
難道直到無人玩信長,你先肯退位??

發新話題