29 12
發新話題

[閒聊] 發夢的層數

[Close]
最近我都試過,同1個訓覺發3-6個夢,每次醒就好快唔記得

即係發第1個夢,醒左,仲未天光,訓多陣先。
第2個夢,醒左,岩岩天光,訓多陣先。
第3個夢,醒左,天光啦,起身啦,不過忍唔住又訓過。
第4個夢,真.醒左。

除非你一醒左,就張開口講自己的夢中經歷,否則3秒後你就真係白紙一張,所有記憶無晒

lucid dreams = 你意識到你係發緊夢 甚至可以控到個夢

有D似INCEPTION咁

回復 16# 的帖子

你呢個情況...有之前有專家講過....
因為你第一次醒左....你個腦其實已經醒左....你之後再訓返...其實個腦仲醒緊...
因為你唔係屬於完全沉睡既狀態...好似日常生活咁運作
所以呢個狀態好多時好易發到夢...但多數都會好快醒....同埋果d夢多數你醒後一定唔記得

話說你可以上google搵 發夢追殺 , 第一個網站那個周公解夢大全可能幫到你OuO

回復 17# 的帖子
控到個夢0_0?我就完全未試過啦...話說Inception其實都有點幾複雜...要深入理解先知道佢講緊咩...

生命一日未結束,都會有改變既可能

引用:
原帖由 lovertony 於 2016-4-17 15:49 發表
因為你第一次醒左....你個腦其實已經醒左....你之後再訓返...其實個腦仲醒緊...
所以呢個狀態好多時好易發到夢...但多數都會 ...
inception雖然係fiction 但係當中都有唔少facts

科學家話打得機多既人 容易D有lucid dreams

舉個 個人經驗啦

上個月發夢 夢到我間房隻窗開左 (我從來唔開窗) 同埋有勁多昆蟲

我呆左一陣 好快係意識到根本唔會發生 我係發緊夢 之後係有能力變走D昆蟲

引用:
原帖由 SpaWN★ 於 2016-4-17 12:03 發表
lucid dreams = 你意識到你係發緊夢 甚至可以控到個夢

有D似INCEPTION咁
回應︰
你意識到你係發緊夢= 我唔記得有無試過
可以控到個夢= 肯定從未試過
引用:
原帖由 lovertony 於 2016-4-17 15:49 發表
所以呢個狀態好多時好易發到夢...但多數都會 ...
唔屬於完全沉睡狀態......即腦醒左,意識訓緊
你講果個網好有用,TY
引用:
原帖由 SpaWN★ 於 2016-4-17 16:03 發表
inception雖然係fiction 但係當中都有唔少facts

科學家話打得機多既人 容易D有lucid dreams

舉個 個人經驗啦

上個月發夢 夢到我間房隻窗開左 (我從來唔開窗) 同埋有勁多昆蟲

我呆左一陣 好快係意識到根本唔 ...
我多數都係醒左先知「原來岩岩發夢」,不過我試過發夢果陣知道自己發第2層夢
至於控制個夢,真心未試過

不過話事話,你點樣變走D昆蟲? 彈手指就無Effect咁消失?

引用:
原帖由 spiker 於 2016-4-17 22:01 發表

回應︰
你意識到你係發緊夢= 我唔記得有無試過
可以控到個夢= 肯定從未試過

唔屬於完全沉睡狀態......即腦醒左,意識訓緊
你講果個網好有用,TY

我多數都係醒左先知「原來岩岩發夢」,不過我試過發夢果 ...
其實我覺得係冇第2層夢

只係你第一個夢完左 而第二個夢同上一個夢有D連係/相似

點變走好難解釋 類似心想事成咁

主要係你想點變就佢就點變

引用:
原帖由 SpaWN★ 於 2016-4-17 22:29 發表
其實我覺得係冇第2層夢

只係你第一個夢完左 而第二個夢同上一個夢有D連係/相似

點變走好難解釋 類似心想事成咁

主要係你想點變就佢就點變
有道理= 冇第2層夢,只有2個夢

更多我試過

一.發夢窒息
我發夢果陣(唔記得內容),突然覺得抖唔到氣(唔知係夢境世界還是現實世界),想嘗試爭宅,但係fail,簡直等死咁,但之後又大步籃過
姐相等於有條友叉住你條頸,你無力反抗,佢瑟基無神放左你咁

二.發夢觀察者
我發夢果陣,肯定自己已經閉埋眼,但係我可以好清楚咁望到自己間房周圍的環境
如果用影片去描述,首先用第一身畫面,拍住主角訓上床,畫面關機,然後開機,但係畫面只有黑白色
玩家可隨意移動鏡頭(上下左右均無問題),但請記住,依家訓緊覺

引用:
原帖由 spiker 於 2016-4-19 03:34 發表
一.發夢窒息我發夢果陣(唔記得內容),突然覺得抖唔到氣(唔知係夢境世界還是現實世界),想嘗試爭宅,但係fail,簡直等死咁,但之後又大步籃過
姐相等於有條友叉住你條頸,你無力反抗,佢瑟基無神放左你咁

二.發夢觀察者
我發夢果陣, ...
1.Sleep paralysis

2. astral projection?

回復 23# 的帖子

咁似靈異野既0_0

1. 比鬼責 或 比鬼搞
2. 咁似靈魂出竅
我最近都成日發夢。。。但起左身就好快唔記得左內容了=-=

引用:
原帖由 lovertony 於 2016-4-21 02:32 發表
咁似靈異野既0_0

1. 比鬼責 或 比鬼搞
2. 咁似靈魂出竅
我最近都成日發夢。。。但起左身就好快唔記得左內容了=-=
所謂比鬼壓只係Sleep paralysis

引用:
原帖由 SpaWN★ 於 2016-4-21 14:04 發表

所謂比鬼壓只係
Sleep paralysis(睡眠麻痺)= 訓教窒息?

我都以為我會死架

引用:
原帖由 spiker 於 2016-4-23 19:37 發表

Sleep paralysis(睡眠麻痺)= 訓教窒息?

我都以為我會死架
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%9D%A1%E7%9C%A0%E7%98%AB%E7%97%AA%E7%97%87  

回復 26# 的帖子

從科學或醫學角度睇就係睡眠癱瘓症(sleep paralysis)
從靈異角度睇就係比鬼壓...正所謂呢個世界咩可能都有,不唔排除係呢個xd
我就從來未試過比鬼壓既感覺啦...不過我都唔想試-~-話哂呢樣都係一件唔好野黎- -

回復 27# 的帖子
最近都好似比較少有在睡覺中死亡的案例....無野既
睡眠癱瘓症 =/= 睡眠窒息症.......兩個症黎傢
睡眠窒息症係在睡眠中呼吸停止...好多時會窒息醒左

29 12
發新話題