29 12
發新話題

[閒聊] 發夢的層數

[Close]

發夢的層數

唔係同你講Inception,都唔係同你講笑,我同你講真(不過我估無人信)
我最近試過發2次2層夢

第1次,父母只能活一個
第1層,接近現實,當時父母A生存,但父母B死亡,我發夢到第2層
第2層,當時父母B生存,但父母A死亡,我和父母B訓係同一張床

第2次,阿Sir的留堂
第1層,做緊阿Sir留堂要我地做的測驗卷時,我發夢到第2層
第2層,阿Sir要我地留堂,我唔想留堂,於是用各種借口+方法,離開課室,避過所有相關人士的目光,被人發現都繼續逃走,終於成功逃出校門離開

回復 1# 的帖子

有人講過....發夢既記憶只會停留你醒左既3秒時間內....3秒過後你就唔會記得頭先發夢既詳細畫面...
但是相反...你醒來後發夢既情節仲記憶猶新...仲記得到...代表暗示左有d野,要你日後要注意....
例如: 壞既:家人有機會病左...自己可能會出意外等等....
好既:就自己工作有機會有所新發展, 或者終於搵到自己另一半等等....
所以有d人就會睇解夢書...尋找夢中既情景代表d咩意思....
你試下去d圖書館或者最好去d好舊既書店搵d解夢書可能會搵到你想要既答案....

我記憶中。。。有個電台節目講過夢中夢既話...代表有一樣野將會及就快會發生...
我唔識得解夢...希望係好事啦...祝福你

生命一日未結束,都會有改變既可能

我記得 如果通完頂 個人超超超累...

係個夢入面 都係 係甘搵地方訓hahahaha
You said, "Hey whatcha doing for the rest of your life?"
And I said
"I don't even know what I'm doing tonight"...

引用:
原帖由 lovertony 於 2016-4-8 20:42 發表
有人講過....發夢既記憶只會停留你醒左既3秒時間內....3秒過後你就唔會記得頭先發夢既詳細畫面...
但是相反...你醒來後發夢既情節仲記憶猶新...仲記得到...代表暗示左有d野,要你日後要注意....
例如: 壞既:家人有機會 ...
好詳細,咁你有無試過發N層夢

只係試過夢中夢

其實你訓教個陣會發大概30~40個夢

回復 6# 的帖子

有冇咁多啊!
我只會為了公義而存在!

引用:
原帖由 SpaWN★ 於 2016-4-14 07:01 發表
其實你訓教個陣會發大概30~40個夢
都有可能,反正你都唔會記得晒

引用:
原帖由 spiker 於 2016-4-14 08:12 發表

都有可能,反正你都唔會記得晒
正解

回復 9# 的帖子

好波!
我只會為了公義而存在!

通常我會放紙同筆起身邊,一醒就寫低個夢講咩
ig:_jtinnnnn <-嚟聽下歌

引用:
原帖由 兵☆JUS 於 2016-4-16 10:16 發表
通常我會放紙同筆起身邊,一醒就寫低個夢講咩
咁你實寫唔切,你寫果陣要一邊用腦讀取記憶,一邊命令自己隻手寫字。

人的寫字速度係有限的,你的夢中記憶會係3秒之後快速消失。

所以,我估你連10%的夢都寫唔切

引用:
原帖由 spiker 於 2016-4-16 16:04 發表

咁你實寫唔切,你寫果陣要一邊用腦讀取記憶,一邊命令自己隻手寫字。

人的寫字速度係有限的,你的夢中記憶會係3秒之後快速消失。

所以,我估你連10%的夢都寫唔切 ...
如果係lucid dreams 都唔一定係3秒消失

引用:
原帖由 SpaWN★ 於 2016-4-16 22:18 發表
如果係lucid dreams 都唔一定係3秒消失
有咩夢會係lucid dreams?

回復 14# 的帖子

唔通佢講緊係發惡夢...被驚醒左...但仲會記得個惡夢係點xd?
生命一日未結束,都會有改變既可能

29 12
發新話題