發新話題

[問題 ] [已解決] 正版用 Dedicated Server 開伺服器的問題

[Close]

[問題 ] [已解決] 正版用 Dedicated Server 開伺服器的問題

已經蠻久沒玩了

看到現在是改用 Left 4 Dead 2 Dedicated Server 開專用伺服器才可

問個開伺服器的傻問題

連線部份 是選擇 網際網路還是區域網路

Steam平台的玩家才看得到?

謝謝

給以下

我問的就是 從正版平台上開啟 給正版玩家進入我的伺服器的問題
[開了將近半天 都沒看到有玩家進入過]

vlan的話

我沒用了 因為延遲過高

其它問題也會發生

發現用網際網路的設定 自己反而無法進入伺服器

要是用區域網路 進入伺服器後 再改回網際網路的設定

又不知這樣社群的玩家是否看得到...........   :L

************************************************************************************

原來是官方的更新錯誤問題阿............

關於延遲 因為我是國外的 用了VLAN

可能是這距離關係 遊戲中的延遲都蠻高的 以前有其他玩家也反應過

現在至少解決了自己都不能進入的問題..........

[每次開場前去到 Steam\steamapps\common\Left 4 Dead 2 Dedicated Server 刪除 steam_appid 檔案,然後直接開啟 srcds.exe]

雖然每次都要作這動作  總比不能叫好友一起玩好多了

有其他問題的話 我再編輯此帖以及從最後面發問

以免帖子沉下 也避免開新帖佔據版面

感謝您的解答

大事なのはきっと今いる場所じゃなく

前へ進んでいくこと

回復 1# 的帖子

你自己小心有d人會比d吾實用既答案你 btw覺得實吾實用係你點睇 另外亦建議去伺服器區/問答區問下

回復 1# 的帖子

steam正版用Left 4 Dead 2 Dedicated Server 只能同steam正版L4D2玩家遊玩!而vlan版L4D2玩家係無法連線既!第一,版本唔同(現時steam正版L4D2為2142,而vlan版L4D2為2135);第二,會有steam validation rejected既問題(應該同steamID有關)!

至於有關連線既問題,steam正版L4D2應該用網際網絡,而vlan版L4D2應該用區域網絡!

raze(RZ)

回復 2# 的帖子

請問phipih13大大,可否不要再妨礙本人解答一D問題呢?
raze(RZ)

引用:
原帖由 as5123 於 2016-1-10 11:15 發表
已經蠻久沒玩了

看到現在是改用 Left 4 Dead 2 Dedicated Server 開專用伺服器才可

問個開伺服器的傻問題

連線部份 是選擇 網際網路還是區域 ...
都差唔多成年無回帖,見正版玩家專登黎呢度尋求解答都要幫下手。

先直接秒殺樓主疑問:

正版用 Dedicated Server(簡稱 SRCDS)針對 Steam 必須用「網際網路」,對 vLan 同其他 VPN,或家中路由器網路就使用「區域網絡」。

緊記兩點:

1. 若家中使用路由器(Router),正版用 SRCDS 開「網際網路」必須先做 Port Forwarding,即從自家路由器設置開放指定 ports 連接 Steam Network,方法參考 http://portforward.com/english/a ... _Dead_2/default.htm

2. 如果直接從 Steam 工具啟動 SRCDS,即使你同其他人見到你個 server 都無法進入,出現 "Steam Validation Rejected" 又或者 "This session is no longer available" 等錯誤,咁因為官方最近更新似乎誤判 SRCDS Application ID。

現時最好方法:每次開場前去到 Steam\steamapps\common\Left 4 Dead 2 Dedicated Server 刪除 steam_appid 檔案,然後直接開啟 srcds.exe。

補充:就算你成功開到場,唔代表個個玩家都知道你個場既存在,因為 L4D2 遊戲界面設計同主要連接方式都傾向用「大廳」做即時配對,再隨機連接到某個伺服。當然遊戲內有類似 CS 既伺服器瀏覽器(Master Server Browser)但需要透過 console 開啟(指令:openserverbrowser),咁就解釋正版玩家成日都搵唔到 server,唔係個個玩家都會尋根究柢。

糾正:你聲稱 vLan 有較大延遲,我唔知你係咪指 latency 抑或 ping,但我可以幾肯定本地區域網路比覆蓋率更高非本地既網際網路傳輸效率更高,至於穩定性就視乎 IPVE 總機承受到幾大 traffic。

上面個位人兄:算留意你一段日子,雖然你唔算答錯但唔好答非所問,無意評論你既行為。vLan 論壇呢度可能今時不同往日,但風氣絕不能夠敗壞,大家都旨在享受遊戲樂趣,唔係撩事鬥非。

CLICK 入 ➨ eXpedition Raidcall

回復 5# 的帖子

ok!RDiver!
raze(RZ)

回復 6# 的帖子

你收下聲好唔好

你鬼識RD咩

回復 7# 的帖子

我一早就識RDiver好耐!咁得未啊!katat1!
raze(RZ)

引用:
原帖由 as5123 於 2016-1-10 11:15 發表
關於延遲 因為我是國外的 用了VLAN

可能是這距離關係 遊戲中的延遲都蠻高的 以前有其他玩家也反應過.
看來你在台灣地區,對嗎?
你編輯你的帖子就一定會沉下去,再有難題可以隨時回覆嘛!

CLICK 入 ➨ eXpedition Raidcall

發新話題