發新話題

技能問題

[Close]

技能問題

技能既問題已經煩住我唔知幾多年
所以 我要問既係 關於d技能既原理
p.s 我係用ydwe.s的
1.向某度數出技 好似直江大技咁 其實個寫法係咪咁
(當然會有其他寫法)
事件
任意部隊使技能生效
條件
施法技能=123
動作
設z=a的所有者
設a=施法部隊
設b=(施法部隊)的位置
循環整數1至36-運行 Loop 動作
     循環
         設c=由b開始 距離256 ((轉換循環整數為實數 x 10))的角度
         創造一個321給z於b
         命令最後創造的部隊對c使用食腐群

===== 最後結果-失敗 點解的說=======

2.同時召喚多種部隊
呢技我完全冇頭緒
我試過咁寫
事件
任意部隊使技能生效
條件
施放技能=456
動作
設e=(施放部隊)
設f=e的所有者
設d=e的位置
創造一個789給f於d
命令最後創造的部隊使用召狼術
----
t2
事件
任意部隊使技能生效
條件
施放技能=852(上個觸發的召狼術)
動作
創造一個951給f於d
----
用2技能來召喚2種部隊 但係 都係失左
============================
累 遲d再問曬佢

技能問題                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        技能既問題已經煩住我唔知幾多年
所以 我要問既係 關於d技能既原理
p.s 我係用ydwe.s的
(當然會有其他寫法)
事件
任意部隊使技能生效
條件
施法技能=123
動作
設z=a的所有者
( A為無部隊 應先設定A再設定Z )
設a=施法部隊
     循環
         設c=由b開始 距離256 ((轉換循環整數為實數 x 10))的角度
         創造一個321給z於b

2.同時召喚多種部隊
呢技我完全冇頭緒
我試過咁寫
事件
任意部隊使技能生效
條件
施放技能=456
動作
設e=(施放部隊)
設f=e的所有者
設d=e的位置
創造一個789給f於d
----
t2
事件
任意部隊使技能生效
條件
動作
創造一個951給f於d( D係上一條觸法有冇刪過記憶體?如有需重新設定D/用獨立既變數代替然後第2個觸發才刪記憶 )
----
用2技能來召喚2種部隊 但係 都係失左( 部隊有冇喚狼術基底既技能? )
累 遲d再問曬佢
* 獨立變數即係唔會係其他技能上用過果個變數

(當然會有其他寫法)
事件
任意部隊使技能生效
條件
施法技能=123
動作
設z=a的所有者 ( A為無部隊 應先設定A再設定Z )(純粹打出黎個排列錯誤 寫個陣唔會)
設a=施法部隊
     循環
         創造一個321給z於b

2.同時召喚多種部隊
呢技我完全冇頭緒
我試過咁寫
事件
任意部隊使技能生效
條件
施放技能=456
動作
設e=(施放部隊)
設f=e的所有者
設d=e的位置
創造一個789給f於d
----
t2
事件
任意部隊使技能生效
條件
動作
創造一個951給f於d( D係上一條觸法有冇刪過記憶體?如有需重新設定D/用獨立既變數代替然後第2個觸發才刪記憶 )(咁又係喎 不過我係再set的 呢個係方便打出黎)
----
用2技能來召喚2種部隊 但係 都係失左( 部隊有冇喚狼術基底既技能? )(有)
累 遲d再問曬佢
* 獨立變數即係唔會係其他技能上用過果個變數(我已經1招技1種變數 唔會重複使用 除左某d技能用幾個地點 就會重複 不過果個 已經確保清除左個記憶體)

其實有好多基底同時召喚唔同種類
原地召喚有死亡之書招技
指地召喚有黑暗傳送門
兩招技都可以同時召不同種類既怪
除非你想唔同持續時間
不過直接用觸發創造部隊再加時限仲方便

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-8 05:58 發表
其實有好多基底同時召喚唔同種類
原地召喚有死亡之書招技
指地召喚有黑暗傳送門
兩招技都可以同時召不同種類既怪
除非你想唔同持續時間
不過直接用觸發創造部隊再加時限仲方便 ...
我果招真係諗到勁複雜
召喚左D野出黎要set埋佢d技能等級
---------------
不過我都係覺得前一招煩d

引用:
原帖由 古物.帝 於 2014-3-8 09:48 發表

我果招真係諗到勁複雜
召喚左D野出黎要set埋佢d技能等級
---------------
不過我都係覺得前一招煩d
好似有得set等級每lv召唔同組合/唔同既怪

引用: