發新話題

SEED DESTINY REMASTER

[Close]
引用:
原帖由 -Hei 於 2014-3-16 01:22 發表
認真成套野長篇大論 搞到好複雜咁
又地球軍 又聯合軍 又地球聯合軍 又普蘭度
其實總共有幾多個軍隊 邊面對與錯?
其實無話邊個岩,每人都有自己道理,但我就認為基拉/莉古c 一行人既信念較令人信服(一套好既動畫係唔可以咁容易分到正邪兩派,就係因為涉及到價值判斷先可以引發觀眾深層次思考,咁觀眾先至會睇下發展同自己所想有咩分別)

同埋只有扎多軍(普蘭度),地球軍(地上所有國家既聯合軍,但有個背後高層組織叫Logos,係非常唔妥新人類),奧布(地球一個因地球軍武力威脅而被迫加入地球軍既國家)三個主要軍隊,只不過每個軍隊入面都有異見人士,就好似基拉係奧布但唔順軍隊方針而同大天使號一行人出走

奧布唔係中立軍? 印象SEED好似提及過奧布係中立軍
(即卡嘉連老豆堅持唔記得乜鬼信念 最後基拉 亞斯蘭 莉古斯結成三艦同盟果班)

我就唔知套野係咪太深層次 仲知我就覺得長篇大論搞到有反效果 令人感覺複雜

引用:
原帖由 -Hei 於 2014-3-18 19:33 發表
奧布唔係中立軍? 印象SEED好似提及過奧布係中立軍
(即卡嘉連老豆堅持唔記得乜鬼信念 最後基拉 亞斯蘭 莉古斯結成三艦同盟果班)

我就唔知套野係咪太深層次 仲知我就覺得長篇大論搞到有反效果 令人感覺複雜 ...
奧布本來係中立,但係因為有殖民衛星跌落地球,地球人就話係新人類搞出來既,紛紛宣戰,跟住就話唔加入對抗新人類既地球人就係叛徒,雖然奧布本來堅持(卡嘉連老豆堅持唔記得乜鬼信念),但係聯合竟然用武力威脅攻打奧布,係為左國民生命安全既情況下首長決定加入地球軍,seed既野已成過去啦

其實每幾集都有point既,對了解劇情發展好重要,就好似而家好多動畫得一季就cut左好多漫畫內容,而佢就無cut咁,只不過係多野,唔係太複雜

seed唔係連住destiny架咩 兩套野唔係有關聯?

引用:
原帖由 -Hei 於 2014-3-19 16:01 發表
seed唔係連住destiny架咩 兩套野唔係有關聯?
係但係destiny已經過左2年,世界關系已有潛在改變,所以就算係seed係同盟都唔可以話destiny係

我係14話見到基拉媽 點解唔見佢老豆定去左邊?
另外佢地住果頭其實係邊度黎 間屋又有機關又有架FREEDOM係度=.=
仲要FREEDOM條匙係隻粉紅物體裹面

引用:
原帖由 -Hei 於 2014-3-24 13:32 發表
我係14話見到基拉媽 點解唔見佢老豆定去左邊?
另外佢地住果頭其實係邊度黎 間屋又有機關又有架FREEDOM係度=.=
仲要FREEDOM條匙係隻粉紅物體裹面
你應該記得基拉同卡加連係姊弟,佢地係一對叫「響」既博士夫婦生物意義上既雙胞胎,而出世後就分別交左比姓「大和」既夫婦同奧布完首「阿c巴」做養子同養女,我記得好似基拉爸都有出現?e個唔係重點吧
係奧布,seed後和平佢地就定居個度,freedom係上次大戰後放係度既,始終要保護自己,無架機就好2收皮

佢地係一對叫「響」既博士夫婦生物意義上既雙胞胎
1. 想問下果對夫婦兩人都係新人類?
2. 生物意義上既雙胞胎 即係果對夫婦係自然咁孕育出黎定改造DNA出黎?

而出世後就分別交左比姓「大和」既夫婦同奧布完首「阿c巴」做養子同養女
點解要交比姓「大和」既夫婦同奧布完首「阿c巴」做養子同養女?
而唔係由原本一對叫「響」既博士夫婦養返佢地?

唔好意思 變左問題少年=.=
因為我對基拉呢個人物有興趣 但又唔太清楚佢個故事 希望你可以答下我 唔該哂

引用:
原帖由 -Hei 於 2014-3-25 01:22 發表
佢地係一對叫「響」既博士夫婦生物意義上既雙胞胎
1. 想問下果對夫婦兩人都係新人類?
2. 生物意義上既雙胞胎 即係果對夫婦係自然咁孕育出黎定改造DNA出黎?

而出世後就分別交左比姓「大和」既夫婦同奧布完首「阿c巴 ...
「基拉的生父母是-悠連·響、薇雅·響。他的父親-悠連·響是研究調整者的博士
響博士為達成自己“造出最強的調整者”的野心,從而對尚未出世的兒子基拉進行基因操作。在以眾多兄弟姐妹的夭折為代價後,基拉成為此試驗唯一成功的例子,而被稱為“最完美的調整者”。

http://baike.baidu.com/view/6990648.htm 關於  悠連·響

首先,他是超級調整者,CE已知最強的人——基拉.大和的父親。然後,他親手製造了想要毀滅世界的男人——勞.盧.克魯澤。再然後,小帥哥雷也是他的作品,卡嘉莉是他的一次超常發揮的產物……
可以說,沒有此人,CE年的歷史將大為失色。那一個個讓人又愛又恨的變態都出自他的手筆。那一場場毀滅世界的陰謀都和他的行為有關。
然而我們連他到底是調整者還是自然人都不知道,我們連他的生卒年都不知道。這個人的事蹟少得可憐,我們只能從歷史的殘片中拼湊出他的人生。
如果他是一個調整者,這一切都好說,可是……他的女兒,那正常出生的卡嘉莉,確確實實是一個自然人。(但唔知點解爆到seed)他的夫人,薇雅.響,也很年輕,然而她卻已經在那個時代最頂尖的研究所里當了研究員。

尤倫響為了解決這個問題進行了長時間的研究,數万次的實驗。他認為,調整基因技術已經足夠成熟,會出現這樣的問題,是因為調整過後的發育階段受到了影響。不管是怎麼調整,胎兒最後還是要在母親的肚子里長大,而這最親密的過程,卻正是一次次失敗的根源——調整者,其實還能更強!只是一直以來都被掩蓋了而已。
人工子宮,這就是尤倫的解決方案。
如果母體會影響到調整者的能力,那就不用母體!

CE54年,尤倫博士終於決定正是製作一個超級調整者,而這個超級調整者的基因來源,是他的兒子。
也許天數如此,尤倫和瓦婭XXOO並且決定不做事後措施的時候,瓦婭剛好進行了一次突變。於是……尤倫博士超水平發揮,來了個一炮雙響,還是龍鳳。
研究基因的人,已經達到了看什麼都是基因的境界。尤倫將自己的兒子作為祭品,終於得到了第一個成功品,超級調整者。尤倫對他進行了一切可能的優化,甚至尚未成熟的SEED也進行了相對獨立化……基拉誕生了!
另一個胎兒,龍鳳胎的那個鳳——卡嘉莉,則以“照顧妻子情緒”的理由被留在了媽媽的肚子裡。

1.e個真係唔知,其實新人類又叫調整者,佢地最初都係由自然人父母既子女既基因做基因操作而誕生既,而新人類父母既子女又係咁誕生,所以無得咁推斷出

2.姐係原始基因係來自果對夫婦既子女

點解:好似話無耐對夫婦死左(響博士的傳說到此終結了。我們只知道他之後死在了孟德爾,臨死之前曾經將子女託付給了妻子的妹妹——雁田(基拉媽)撫養。卡加連點解比左阿c巴就真係找唔到)

基拉係佢父親做左無數次基因操作而整出來既最強新人類,擁有高度適應能力之類(你講下邊方面先得唔知點答你)

你講我先醒起印象中SEED好似提及過基拉啲事 可能只係好零碎 所以果陣無留意
即係我而家SEED DESTINY見到既唔係基拉親生媽 果個係對夫婦妻子既妹黎
你比個連結我睇哂 最尾提及藍色宇宙
原來SEED中果3個生物CPU(禁斷 獵殺 瘟神)都係佢既傑作黎
就係因為自然人想諗方法點樣可以優秀過調整者 給果造成好多失敗既實驗品
基拉果度 都無咩好問 要講既都已經講哂出黎 我再睇落去先 真係唔該哂你

引用:
原帖由 -Hei 於 2014-3-26 18:04 發表
你講我先醒起印象中SEED好似提及過基拉啲事 可能只係好零碎 所以果陣無留意
即係我而家SEED DESTINY見到既唔係基拉親生媽 果個係對夫婦妻子既妹黎
你比個連結我睇哂 最尾提及藍色宇宙
原來SEED中果3個生物CPU(禁斷  ...
好的,尤連響先係seed系列既核心@@

但個故事內容係咪誇張左啲 定係個作者想像力豐富
雖然我未睇過其他系列 但佢令我覺得SEED同SEED DESTINY係高達之中最好睇既作品
唔係都唔會出REMASTER

引用:
原帖由 -Hei 於 2014-3-26 23:53 發表
但個故事內容係咪誇張左啲 定係個作者想像力豐富
雖然我未睇過其他系列 但佢令我覺得SEED同SEED DESTINY係高達之中最好睇既作品
唔係都唔會出REMASTER ...
聽聞出remaster係為左賣玩具,btw我都覺得好睇,歌又好聽

你呢個消息係邊度聽返黎 為左賣玩具哂咁多錢同人力物力出REMASTER
定有其他原因 某啲歌定全部都係重新錄製?
首LIFE GOES ON感覺舊版好聽啲@@

引用:
原帖由 -Hei 於 2014-3-27 20:36 發表
你呢個消息係邊度聽返黎 為左賣玩具哂咁多錢同人力物力出REMASTER
定有其他原因 某啲歌定全部都係重新錄製?
首LIFE GOES ON感覺舊版好聽啲@@
歌方面唔知
你唔見次次廣告都係玩具咩==?咁仲唔係?畫圖姐,況且只係戰鬥畫面重製,其他只不過係高清,又唔使請聲優

發新話題