52 1234
發新話題

BF4 中價 list 買完(1樓有LIST) 3月7號試cf 跑分 總共買左12600

[Close]
認真, 手提電腦打機基本上諗黎都哂氣

除非唔怕貴, 唔怕重, 唔怕熱

我唯一一部會拎黎打下機既都系alienware m13x.

基本上我覺得除左alienware之外冇咩系列可以為稱得上可以打機的手提電腦

PS: 個人對打機的定義為普通PCG, 非OLG

但ALIENWARE至平都已經OVER BUDGET左

所以個人見解系打機就簡反DESKTOP啦, 如果因為空間問題可以考慮下砌ITX

如果真系細到ITX都放唔落, 真系NOTEBOOK先得既.

我會建議買MSI的, 因為MSI有得用外置顯卡.

你問勁唔勁, 我可以答你唔系勁, 但起麻唔會限死左部電腦 (太重唔拎出街)

真心, 就算你本身內籠幾勁都好, 手提打機都系快打柴

所以咁既玩法就可以提升反部機既CP值少少.

如果你話唔拎出街嫁啦, 我真系拎黎講主機用既. 咁樣我會建議草左少少上部ALIENWARE吧啦.

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 18:08 發表

ALIENWARE外星人個隻牌子...D機我印象係超貴...土豪用...

我依家用MSI打戰地4...好似無咩問題

MSI 再加SLI..2張GTX760 應該可以上到GTX780級數..

CPU 我睇返係逼你用I7.....唔用I7根本玩唔到...

又唔係成日打 ...

其實我淨系睇左你一開頭, 之後D野都冇睇過 ==

所以你其實講緊DESKTOP定NOTEBOOK.

NOTEBOOK 你MSI /LENOVO點玩SLI .. 我淨系見過GIGA同INTEL出過SLI NOTEBOOK

PS: 你760行SLI系勁過780少少, 但假設你會有升級空間就行SC780會好D.

PS: 其實任何野識自己整都實HAN反D錢既==, 問題就系你唔識.

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 19:07 發表

我再睇下D FD用咩機玩BF4

技嘉P35K 呢部玩唔玩到BF4 長期風扇加速...底再加塊散熱板
其實玩就一定玩到既, 睇你推咩效嫁姐.

整體黎講, CPU同RAM(SC8GB/DC8+8GB)都已經不用太擔心

而765M好似跑緊4000分咁上下.

所以基本上黎講中效已經不是問題. 高效不全開都應該可以上到有40FPS.
(假設香港區會有SSD換既. 40FPS真的不是大問題)

BTW, 依部好似都系OVER BUDGET嫁喎

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 20:43 發表

轉呢部一開始就諗用呢部..見佢GTX760M好似OK得
用ACER V3-772G

Intel 第四代Haswell i7-4702MQ四核心處理器
NVIDIA GeForce GTX760M 2G獨顯
8G DDR3(有4個記憶體..可以最高8*4=32GB RAM) 不過8GBRAM夠用..所以+多 ...
NOTEBOOK我個人建議都系去反大行好.

豐擇, 百老匯... 因為可以折上折,又可以唔要贈品加錢換RAM個啲.

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 21:26 發表

唔該晒>_<

邊間豐擇, 百老匯 出名好?

超左BUDGET
https://www.fortress.com.hk/tc/product/details.php?productfamily=AACEV37727161

呢部I5又好似玩唔到BF4
https://www.fortress.com.hk/tc/product/details.ph ...
都系個句啦. 唔會玩唔到. 只系推到幾多姐.

你LINK 2個部都會玩到. 中效應該上到25-30FPS.

大公司就冇話邊間好嫁啦. 睇你把口嫁姐

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 21:43 發表

V3-772G-747a161TBDWakk
17.3"/ i7-4702MQ/ 1TB
HK$ 9,999

V3-772G-54208G50Makk
17.3"/ i5-4200U/ 500GB
HK$ 6,999

買個時應該點改最好?
而其實有冇其他選擇 7K左右
其實除左加RAM之外就冇得你改.

我個人只會簡外星人..其他都唔建議.

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 22:27 發表

外星人買左我就無錢交學費=_= 再加比屋企人罵成個月左右

加左SSD 係咪開機幾秒OK?\

WINDOW 8.1玩唔玩到BF4?
都系差幾千點交唔到學費. 唔夠錢咪草多陣

10幾秒唔系問題, 幾秒就要睇你邊隻SSD同有冇行RAID啦.

點解8.1玩唔到BF4 ==?

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 23:32 發表

我睇過D文..D人話WINDOW 8 玩BF4 有D怪..建議轉WINDOW7

不過WINDOW 8.1我都想用..因為我屋企部部NOTEBOOK都係WINDOW7 幾部了..

SSD 120GB 有邊隻比較多人推介? 性價比黎講..

我睇返部V3 772G

第一個箱硬碟 ...
其實有得咩你簡, 手提好多野都冇得換.

例如你問我用咩SSD好. 跟本就冇得我簡既.系睇佢間公司用邊隻嫁乍麻==

理論上黎講4+4+8+8系冇問題.

PS: 岩岩睇完個規格, 如果原廠冇得加錢換SSD既, 我建議你都系唔好哂錢買隻SSD換啦

除非你會換走個OS啦.

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 23:48 發表

我諗住自己加SSD...挑戰下自己...

咁只買一個120GB SSD...有MSATA 同2.5吋SATA..邊隻好D?

用USB 備份WINDOW..之後拆原廠硬碟機....再插MSATA/SSDSATA3 120GB落去

開機..藍MON F2...禁一堆野...之後就放返個原廠 ...
我會簡2.5" SSD

後者.你既意思系換左可唔可以將個OS由HDD BACK-UP落SSD到?

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-17 00:19 發表

用SSD開機....

HDD  D野移去SSD..得唔得?

如果行雙系統難唔難整?

姐係SSD 用WINDOW7 HDD行WINDOW 8.1...
os點移,咪玩啦

如果冇server行雙系統咪各裝一個,開機入bios set boot邊隻先姐

不過我系你就咪麻煩,淨系裝os落ssd算吧啦

認真,真的無需要行win8

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-17 01:35 發表

咁行咩- -"

佢本身係預設 WINDOW 8.1

我有WINDOW 7 旗艦版隻碟...唔知可以用幾多次...
認真你系咪都會裝多個OS既, 緊系用反隻WIN7都唔用WIN8啦.

後者, 1次是常識吧 ==

引用:
原帖由 ksleung 於 2014-2-17 21:16 發表
你預notebook 打機疾,就算係Notebook i7對比起desktop Q9650都差幾皮..

建議你用返desktop,淘粒server 4core CPU 塔張display比較低玩

第一, 耗電
第二, 熱量高
第三, 貴
第四, 性能低
第五, 不符合人體工學設計( ...
淘得中就抵玩,淘唔中就...

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-18 09:45 發表
我說服佢砌機

呢個list ok? 有咩可以改得更好性價比?

玩BF4 中高 1920*1080

機箱有冇同size 平d?

ssd 唔裝 平7百幾 你估得唔得?

買24吋mon 8k內得唔得?

ASUS 華碩 B85M-G B85,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s, ...
版轉giga h87, hdd轉wd, 火牛推高啲

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-18 18:44 發表

邊隻火牛又多w 又抵買?
睇你抵既定義啦

抵=純粹平 OR C/P值高 ?

同埋其實砌機要睇埋你想砌部點既機?

效能? 溫度? 升級空間? 睇你個比例有幾重.
引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-18 18:47 發表

過budget

顯卡轉270x 降返千幾蚊 就有錢改其他

有冇6k5 list 要留1500買mon
你6500要做到點先? 我出LIST真系睇你需求.

52 1234
發新話題