發新話題

BF4 中價 list 買完(1樓有LIST) 3月7號試cf 跑分 總共買左12600

[Close]

BF4 中價 list 買完(1樓有LIST) 3月7號試cf 跑分 總共買左12600

買完電腦...方便大家睇所以用大體字

底板: (聽說中階比較好既卡,根據KR大要我用H87,同唔好太平,最終選呢張)
ASUS 華碩 H87-PLUS H87,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B
$ 900

中央處理器: (KR大話呢張C/P值高)
Intel Xeon 4 Core 8 Thread E3-1230V3 Haswell 3.3GHz (8M Cache,LGA 1150,22nm) BOX 盒裝
$ 19XX

顯示卡: (最終買左技嘉,貪佢3把風扇,等佢藍寶石TOXIC R9270X 番貨就玩CF)
(暫時用既卡,遲D變副卡)其實270X OC 得返呢張有貨..迫住買呢張廢野..最廢個張...
GIGABYTE技嘉 GV-R927XOC-2GD-GA R9 270X 2GB GDDR5 OC 3Fan HDMI+DP+DVIx2 顯示卡
$ 16XX

佢好似比錯貨比我....拎去換先=_=佢落單寫左270OC 無X...

換返

3風扇

未來加多張...希望快D有貨(未來主力卡)
GIGABYTE R9 270X 4GB DDR5 OC

硬盤: (KR大話性價比最高既硬盤)意外好沉重
WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
$ 4XX

記憶體﹕: (高登友話Kingston靚D,KR大無話有問題,照跟)
Kingston DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR16N11/8
$ 5XX

固態硬碟: (KR大同各位高登友都話PRO版勁D,唔知有咩分別...XD算啦都買左)
Plextor 128GB PX-128M5P M5 Pro Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟
$ 9XX

火牛﹕ (KR大叫我用850W,我只能選比較平既SILVERSTONE....FSP太貴買唔起,同樣係金牛,希望唔好太嘈)
SilverStone Strider Gold 系列 ST85F-GS (Modular 模組) 850W 80Plus Gold Cable Management 火牛
$ 11XX

機箱: (個SELL屎介紹) 其他隻隻都無晒...)係一部超透明既機箱
enermax ostrog mini tower case
$ 399

燒錄器﹕ (全世界都話呢隻DVD C/P值最高)
Asus DRW-24D3ST/BLK/B/AS 24X DVD Writer /SATA/黑色
$ 130

無線網絡介面卡:
TP-LINK TL-WN951N 11n MIMO PCI card W/3*ANTENNA
$ 17X

其他無影既野

因為無BF4...買我第3隻 18+既正版碟...
背景係我部OK勁既手提電腦

之後再買led風扇 散熱器 多一張同一張顯卡 8gb ram

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

認真, 手提電腦打機基本上諗黎都哂氣

除非唔怕貴, 唔怕重, 唔怕熱

我唯一一部會拎黎打下機既都系alienware m13x.

基本上我覺得除左alienware之外冇咩系列可以為稱得上可以打機的手提電腦

PS: 個人對打機的定義為普通PCG, 非OLG

但ALIENWARE至平都已經OVER BUDGET左

所以個人見解系打機就簡反DESKTOP啦, 如果因為空間問題可以考慮下砌ITX

如果真系細到ITX都放唔落, 真系NOTEBOOK先得既.

我會建議買MSI的, 因為MSI有得用外置顯卡.

你問勁唔勁, 我可以答你唔系勁, 但起麻唔會限死左部電腦 (太重唔拎出街)

真心, 就算你本身內籠幾勁都好, 手提打機都系快打柴

所以咁既玩法就可以提升反部機既CP值少少.

如果你話唔拎出街嫁啦, 我真系拎黎講主機用既. 咁樣我會建議草左少少上部ALIENWARE吧啦.

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 15:08 發表
認真, 手提電腦打機基本上諗黎都哂氣

除非唔怕貴, 唔怕重, 唔怕熱

我唯一一部會拎黎打下機既都系alienware m13x.

基本上我覺得除左alienware之外冇咩系列可以為稱得上可以打機的手提電腦

PS: 個人對打機的定義為 ...
ALIENWARE外星人個隻牌子...D機我印象係超貴...土豪用...

我依家用MSI打戰地4...好似無咩問題

MSI 再加SLI..2張GTX760 應該可以上到GTX780級數..

CPU 我睇返係逼你用I7.....唔用I7根本玩唔到...

又唔係成日打機..只係打一陣..之後文書..再打一陣...

最衰筆電 自己組裝既話好煩..如果唔係閒好多錢
睇黎要叫佢存錢買ALIENWARE 或者轉MSI

如果轉聯想Lenovo 會不會平一D?

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 18:08 發表

ALIENWARE外星人個隻牌子...D機我印象係超貴...土豪用...

我依家用MSI打戰地4...好似無咩問題

MSI 再加SLI..2張GTX760 應該可以上到GTX780級數..

CPU 我睇返係逼你用I7.....唔用I7根本玩唔到...

又唔係成日打 ...

其實我淨系睇左你一開頭, 之後D野都冇睇過 ==

所以你其實講緊DESKTOP定NOTEBOOK.

NOTEBOOK 你MSI /LENOVO點玩SLI .. 我淨系見過GIGA同INTEL出過SLI NOTEBOOK

PS: 你760行SLI系勁過780少少, 但假設你會有升級空間就行SC780會好D.

PS: 其實任何野識自己整都實HAN反D錢既==, 問題就系你唔識.

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 18:42 發表

其實我淨系睇左你一開頭, 之後D野都冇睇過 ==
所以你其實講緊DESKTOP定NOTEBOOK.

NOTEBOOK 你MSI /LENOVO點玩SLI .. 我淨系見過GIGA同INTEL出過SLI NOTEBOOK

PS: 你760行SLI系勁過780少少, 但假設你會有升級空 ...
我再睇下D FD用咩機玩BF4

技嘉P35K 呢部玩唔玩到BF4 長期風扇加速...底再加塊散熱板

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 19:07 發表

我再睇下D FD用咩機玩BF4

技嘉P35K 呢部玩唔玩到BF4 長期風扇加速...底再加塊散熱板
其實玩就一定玩到既, 睇你推咩效嫁姐.

整體黎講, CPU同RAM(SC8GB/DC8+8GB)都已經不用太擔心

而765M好似跑緊4000分咁上下.

所以基本上黎講中效已經不是問題. 高效不全開都應該可以上到有40FPS.
(假設香港區會有SSD換既. 40FPS真的不是大問題)

BTW, 依部好似都系OVER BUDGET嫁喎

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 19:42 發表

其實玩就一定玩到既, 睇你推咩效嫁姐.

整體黎講, CPU同RAM(SC8GB/DC8+8GB)都已經不用太擔心

而765M好似跑緊4000分咁上下.

所以基本上黎講中效已經不是問題. 高效不全開都應該可以上到有40FPS.
(假設香港區會有SS ...
轉呢部一開始就諗用呢部..見佢GTX760M好似OK得
用ACER V3-772G

Intel 第四代Haswell i7-4702MQ四核心處理器
NVIDIA GeForce GTX760M 2G獨顯
8G DDR3(有4個記憶體..可以最高8*4=32GB RAM) 不過8GBRAM夠用..所以+多條8GB
變16GB RAM
轉WINDOW 7
+SSD運行好D..有MSATA同再加多個SATA....
1TB / USB3.0快速傳輸技術 / 藍芽4.0 / 杜比音效 / 獨立數字鍵

邊到買手提電腦最好?

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 20:43 發表

轉呢部一開始就諗用呢部..見佢GTX760M好似OK得
用ACER V3-772G

Intel 第四代Haswell i7-4702MQ四核心處理器
NVIDIA GeForce GTX760M 2G獨顯
8G DDR3(有4個記憶體..可以最高8*4=32GB RAM) 不過8GBRAM夠用..所以+多 ...
NOTEBOOK我個人建議都系去反大行好.

豐擇, 百老匯... 因為可以折上折,又可以唔要贈品加錢換RAM個啲.

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 20:55 發表

NOTEBOOK我個人建議都系去反大行好.

豐擇, 百老匯... 因為可以折上折,又可以唔要贈品加錢換RAM個啲.
唔該晒>_<

邊間豐擇, 百老匯 出名好?

超左BUDGET
https://www.fortress.com.hk/tc/product/details.php?productfamily=AACEV37727161

呢部I5又好似玩唔到BF4
https://www.fortress.com.hk/tc/product/details.php?productfamily=AACEV37725850

無寫幾錢~_~

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 21:26 發表

唔該晒>_<

邊間豐擇, 百老匯 出名好?

超左BUDGET
https://www.fortress.com.hk/tc/product/details.php?productfamily=AACEV37727161

呢部I5又好似玩唔到BF4
https://www.fortress.com.hk/tc/product/details.ph ...
都系個句啦. 唔會玩唔到. 只系推到幾多姐.

你LINK 2個部都會玩到. 中效應該上到25-30FPS.

大公司就冇話邊間好嫁啦. 睇你把口嫁姐

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 21:37 發表

都系個句啦. 唔會玩唔到. 只系推到幾多姐.

你LINK 2個部都會玩到. 中效應該上到25-30FPS.

大公司就冇話邊間好嫁啦. 睇你把口嫁姐
V3-772G-747a161TBDWakk
17.3"/ i7-4702MQ/ 1TB
HK$ 9,999

V3-772G-54208G50Makk
17.3"/ i5-4200U/ 500GB
HK$ 6,999

買個時應該點改最好?
而其實有冇其他選擇 7K左右

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 21:43 發表

V3-772G-747a161TBDWakk
17.3"/ i7-4702MQ/ 1TB
HK$ 9,999

V3-772G-54208G50Makk
17.3"/ i5-4200U/ 500GB
HK$ 6,999

買個時應該點改最好?
而其實有冇其他選擇 7K左右
其實除左加RAM之外就冇得你改.

我個人只會簡外星人..其他都唔建議.

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 22:02 發表

其實除左加RAM之外就冇得你改.

我個人只會簡外星人..其他都唔建議.
外星人買左我就無錢交學費=_= 再加比屋企人罵成個月左右

加左SSD 係咪開機幾秒OK?\

WINDOW 8.1玩唔玩到BF4?

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2014-2-16 22:27 發表

外星人買左我就無錢交學費=_= 再加比屋企人罵成個月左右

加左SSD 係咪開機幾秒OK?\

WINDOW 8.1玩唔玩到BF4?
都系差幾千點交唔到學費. 唔夠錢咪草多陣

10幾秒唔系問題, 幾秒就要睇你邊隻SSD同有冇行RAID啦.

點解8.1玩唔到BF4 ==?

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-16 22:41 發表

都系差幾千點交唔到學費. 唔夠錢咪草多陣

10幾秒唔系問題, 幾秒就要睇你邊隻SSD同有冇行RAID啦.

點解8.1玩唔到BF4 ==?
我睇過D文..D人話WINDOW 8 玩BF4 有D怪..建議轉WINDOW7

不過WINDOW 8.1我都想用..因為我屋企部部NOTEBOOK都係WINDOW7 幾部了..

SSD 120GB 有邊隻比較多人推介? 性價比黎講..

我睇返部V3 772G

第一個箱硬碟位係 SATA 3
第二個箱硬碟位係SATA 2
第三個箱MSATA係SATA 3

好多人都係第一個我拎走個原廠碟1TB 5200RPM去第二個箱
之後放個2.5吋SSD 120GB...再係MSATA 放多個120GB

240GB SSD>_< ..發現240GB SSD 同128+128 價錢無分別=口=

記憶體佢原廠係4+4....而有4個記憶體位...

因為唔想浪費左4+4

如果4+4 之後8+8 會唔會開唔到機呢...因為之前都試過...

問ACER員工會唔會好D?

發新話題