發新話題

[交流] 真心一問 所謂[神作]既定義

[Close]
引用:
原帖由 樂7.7樂 於 2013-10-26 13:31 發表

例子:巨人=地產霸權
香港人恐懼李嘉誠為首的地產霸權,因為香港的高昂地價直接或間接地扼殺了他們許多的夢和文化。香港地產價格長期高企,新樓成過幾萬一尺,年輕人未能負擔上車,安居樂業成了許多人遙不可及的夢。高房價令 ...
d人作出黎炸ma
姐係咁 神作係完全主觀立場
咩地產霸權 個作者有無咁勁念到香港地產霸權 啟發到作巨人..
姐係你同讀書一樣 讀到d古文有深度有意義 其實作者都無念到呢一點 ==
講真如果有人肯吹 我夠膽講每個動漫都有所謂既[深奧]之處 日常番例外

引用:
原帖由 hgc081413 於 2013-10-27 21:46 發表

d人作出黎炸ma
姐係咁 神作係完全主觀立場
咩地產霸權 個作者有無咁勁念到香港地產霸權 啟發到作巨人..
姐係你同讀書一樣 讀到d古文有深度有意義 其實作者都無念到呢一點 ==
講真如果有人肯吹 我夠膽講每個動漫都 ...
垃圾作都可能有深奧意義

最重要有冇人捧

...??

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 神fake 於 2013-10-25 23:18 發表
以我所知 所謂比人稱為[神作]既作品中有 命運石之門 ab 花名 clannad 進擊等
但一部稱為[神作]既元素係咩?
一個好既BGM?引人入勝既劇情?畫風?定作品表達出黎既道理
真心想知成日聽人話神作神作 我就話只不過係 ...
「神作」既定義係 你認為比一般既作品好睇 去到一定高既程度
當人認為呢套作品實在太正 唔係一般作品比擬得到 就稱佢為「神作」各花入各眼 「神作」可以話係非常主觀

所以樓主話: 成日聽人話神作神作 我就話只不過係你覺得好睇就係[神作]?.
某程度上 其實係
不過一般黎講 就算大家要求唔同
但睇既只要唔係差太遠 大家都心中有數
心中有把尺 都知道邊D作品高質 邊D作品低質
所以某幾套優異既作品 受大眾支持 都認同為神作既 並唔出奇

大家都知道 依照唔同類型 唔同主題既作品 入面包含既元素都唔同
所以討論神作應有既元素係冇咩意義 亦都冇標準答案
如果你要問既話
咁一套可以被你稱之為「神作」既作品
當然盡可能每一樣野都做到最好

不過咁 倒不如討論 大家所認為既「神作」 比其他作品係有咩過人之處 有咩野令你咁著迷
我諗咁樣會更接近你想知道既野

例如 CLANNAD
我覺得呢套野好在於 故事既完整度係非常之高
劇情感人 而且具教育意義
BGM都好好

回復 19# 的帖子

pro

Fate zero = 神作
其他既都唔係
人生若只如初見。

ufotable x Type-Moon x 梶浦 由記
=神作

惡之華 = 神作  唔好睇畫風  其實好深奧

我覺得好睇既=神作
奇策士とがめ。

我覺得唔好睇既=劣作

引用:
原帖由 hgc081413 於 2013-10-28 17:08 發表
惡之華 = 神作  唔好睇畫風  其實好深奧
依位人兄識野波德莢爾既著作 惡之花 有冇睇 睇完佢既人生再睇佢既作品真係好震撼
o

引用:
原帖由 Mr.Fishv3v 於 2013-10-26 10:34 發表

巨人有咩道理:lol
教你食人既美味

其實我睇左動漫4年 我個人認為神作係指大部份人都覺得好睇就得  就例如罪惡王冠 你問十個有9個都話好睇同埋好出名既咁佢就係神作 但如果你話係一d你聽過都唔鍾意又或者唔鍾意就唔算 我個人唔多like school day同巨人 主要巨人開始我都ok 但左11至12集左右佢講野多過打   希望幫到你

ab同進擊都叫神作

發新話題