43 123
發新話題

[交流] 真心一問 所謂[神作]既定義

[Close]

真心一問 所謂[神作]既定義

以我所知 所謂比人稱為[神作]既作品中有 命運石之門 ab 花名 clannad 進擊等
但一部稱為[神作]既元素係咩?
一個好既BGM?引人入勝既劇情?畫風?定作品表達出黎既道理
真心想知成日聽人話神作神作 我就話只不過係你覺得好睇就係[神作]?..
我心中既定義[神作]就係有內涵 深度 好似空之境界咁
而我不覺得刀劍 約會大作戰等人氣作品係神作
大家點睇
o

覺得係就係。
奇策士とがめ。

神作個名通常得3隻字
例子唔多舉 俾夠兩個你
EVA , 緣之空
上面講左D咩自己參透下

引人入勝既劇情~
作品表達出黎既道理

e.g 進擊的巨人

神< 係指有在人之上既能力 而神作我認為係與普遍動漫不同,夠突出,有深度。

結局做得好~_~
睇我個小說

引用:
原帖由 兵☆JUS 於 2013-10-26 08:43 發表
引人入勝既劇情~
作品表達出黎既道理

e.g 進擊的巨人
巨人有咩道理:lol

回復 7# 的帖子

有家,上youtube睇~~~~
話咩日本人既唔知咩
仲要係大陸人講
睇我個小說

引用:
原帖由 Mr.Fishv3v 於 2013-10-26 10:34 發表

巨人有咩道理:lol
例子:巨人=地產霸權
香港人恐懼李嘉誠為首的地產霸權,因為香港的高昂地價直接或間接地扼殺了他們許多的夢和文化。香港地產價格長期高企,新樓成過幾萬一尺,年輕人未能負擔上車,安居樂業成了許多人遙不可及的夢。高房價令商鋪租金昂貴,年輕人難圓創業夢之餘,很多帶有香港文化特色之小商户亦無法生存,間接扼殺本土文化。
雖然我吾覺得巨人係神作
但最小係有深度先
好過刀劍,約會大作戰果D較為冇深度既片先
本人認為的神作:物語,小圓,fate,空之境界,CLANNAD,AB,罪惡王冠,命運石之門,未聞花名

引用:
原帖由 樂7.7樂 於 2013-10-26 13:31 發表

香港人恐懼李嘉誠為首的地產霸權,因為香港的高昂地價直接或間接地扼殺了他們許多的夢和文化。香港地產價格長期高企,新樓成過幾萬一尺,年輕人未能負擔上車,安居樂業成了許多人遙不可及的夢。高房價令 ...
巨人其中有道理我可能唔知
但係你舉個個只係你聯想起出黎既道理
並唔係巨人作者想帶出既道理
unless個作者其實係個香港人

另外 神作呢樣野真係好主觀 唔同人鐘意唔同題材 我諗真係冇統一定義
神都係人 不過佢做到d人做唔到既野 咁佢就係神
我上面講左d咩各位自己參透下

引用:
原帖由 R-果然翁 於 2013-10-26 13:59 發表
巨人其中有道理我可能唔知
但係你舉個個只係你聯想起出黎既道理
並唔係巨人作者想帶出既道理
unless個作者其實係個香港人

另外 神作呢樣野真係好主觀 唔同人鐘意唔同題材 我諗真係冇統一定義
神都係人 不過佢做到d ...
比你搶左黎講

引用:
原帖由 樂7.7樂 於 2013-10-26 13:31 發表

香港人恐懼李嘉誠為首的地產霸權,因為香港的高昂地價直接或間接地扼殺了他們許多的夢和文化。香港地產價格長期高企,新樓成過幾萬一尺,年輕人未能負擔上車,安居樂業成了許多人遙不可及的夢。高房價令 ...
你如果話約會大作戰同刀劍神域無深度 證明你都無睇輕小說

只係動畫公司問題..偷工減料

神作呢D野..一般黎講都係自己話係就係...每人既神作都不一樣

你所舉既例子..可以公認為好作品..但唔一定係每個人既神作

引用:

我又唔多覺罪惡王冠同我們還沒知道XXXXXXXX的名字同DATE A LIVE 依啲有咩分別

其實依家有好多人見套動漫比較好睇就話神作

神作呢D野冇絕對既
最開心都係有知音人都一樣認同你心中既神作

43 123
發新話題