21 12
發新話題

裝SourceMod後 開唔到server

[Close]

裝SourceMod後 開唔到server

未裝SourceMod前,開場無問題,一裝就開不到server

係唔係要裝steam先,先開到?

steam 同 vlan 係兩樣野黎
steam for 正版
vlan for 翻版
你開唔到server姐係點? 點樣開5到法?

回復 2# 的帖子

我係開在srcds 未讀取完,就自己關左了

我裝的是SourceMod 1.6.0, Metamod Source 1.10.0 hg 811

之前唔係話最新版sm既1.5同1.6係唔支援2121既咩?
定我記錯?
"烏時"人如其名;烏雲密布之時,見烏時如見瘟神也

因為我好耐無玩l4d2,所以不清楚,sm的更新支援到多小

2121 只支援SM1.5 以下 包埋SM1.5  

回復 6# 的帖子

thz大大,我已經整到

但有個新問題,就是多人插件,雖然我知插件區有好多,但果d到是整合哂,我想自己整

係唔係要用l4dtoolz,如果係,咁要點setting

引用:
原帖由 asder555 於 2013-9-24 15:51 發表
thz大大,我已經整到

但有個新問題,就是多人插件,雖然我知插件區有好多,但果d到是整合哂,我想自己整

係唔係要用l4dtoolz,如果係,咁要點setting
呢個等我答XD

多人場插件分兩層要做
1) 加server可容納人數
2) 加玩家數量

如果你做左1唔做2既話,加既只會係花生位
所以做完1後要做埋2,咁先會多過4個玩家

l4dtoolz實際上只係做1
要做到2既話,你就要以下幾個之一
superversus, Multislots, bebop (記得呢3個…)

當做到多人場之後,你又會發現一個問題
「點解咁多電腦…」

呢個係因為2既插件主要係加bot
你想4個以上玩家入場時先加bot既話
就要一類叫afk既插件,
呢類插件會remove住多過4個既電腦

----------------------------------------------

好啦,重點:config點set?
呢個我通常都唔會答
因為大把料搵到
(其實淨係插件跟埋既config file已經寫晒)
Laputa群主

回復 8# 的帖子

多謝你的答覆

但係set果度,我知要有server.cfg,如果我無,自己開1個就ok?

入面洗唔洗要額外的指令,即互連指令

引用:
原帖由 asder555 於 2013-9-24 20:14 發表
多謝你的答覆

但係set果度,我知要有server.cfg,如果我無,自己開1個就ok?

入面洗唔洗要額外的指令,即互連指令
server.cfg冇可以自己開
佢每一關開始時會自動行呢個file入面既command

至於插件
好睇寫o個個人手勢
但一般都會有config file
放左o係 cfg/sourcemod入面
Laputa群主

回復 10# 的帖子

我已經裝哂你所講的插件,但是我在game到見到,只係0/4人
我server.cfg是這樣

sm_cvar sv_maxplayers "12" /////Server可容納最大人數(8)
sm_cvar survivor_limit "8" /////Server可容納幸存者人數(8)
sm_cvar sv_visiblemaxplayers "-1"
sm_cvar z_max_player_zombies "8" /////Server可容納玩家特感人數(8) ***由於我開Coop場,所以8係是但打,無影響
sm_cvar sv_removehumanlimit "1"
sm_cvar sv_unlock_sb_add "0"
sm_cvar sv_force_unreserved "1"
sm_cvar sb_all_bot_game "1"
sm_cvar sv_alltalk "0" /////關閉兩隊全場語音
sm_cvar sv_consistency "0"

我都係建議你自己重裝個sm算吧了-.-....
他應該會配埋個server.cfg檔-.-(大約~~~)

不止server.cfg要改-.-
還有另外兩個檔改完就會變左人數

引用:
原帖由 asder555 於 2013-9-24 21:44 發表
我已經裝哂你所講的插件,但是我在game到見到,只係0/4人
我server.cfg是這樣

sm_cvar sv_maxplayers "12" /////Server可容納最大人數(8)
sm_cvar survivor_limit "8" /////Server可容納倖存者人數(8)
sm_cvar sv_vis ...
裝晒?
你不如講下你裝左邊隻插件先
因為每隻插件個cfg同command都唔同
Laputa群主

回復 13# 的帖子

我個mmsource 1.10 811hg, sm 1.5.0 hg3903

l4dtoolz 1.0.0.9h, SuperVersus 1.5.4,MultiSlots,bebop_0.2beta

引用:
原帖由 asder555 於 2013-9-26 14:53 發表
我個mmsource 1.10 811hg, sm 1.5.0 hg3903

l4dtoolz 1.0.0.9h, SuperVersus 1.5.4,MultiSlots,bebop_0.2beta
-.-
引用:
原帖由 柏斯 於 2013-9-24 19:10 發表
...
要做到2既話,你就要以下幾個之一
...
第1,唔駛裝晒
第2,請用sm version去睇sm既version
第3,請用sm plugins list去睇plugin list,用sm exts list去睇extension list

你搞掂1既問題之後,就將2同3既result post上黎睇
Laputa群主

21 12
發新話題