18 12
發新話題

[交流] 我覺得布魯克.

[Close]

我覺得布魯克.

我個人認為布魯克作為靈魂之王 以音樂為主打

唔應該定位為主用劍術去攻擊對手!

運用唔同樂器去產生唔同音波作為不同攻擊軌跡 威力 唔係更有吸引力咩

家陣佢同索隆都係用劍 無d睇頭

引用:
原帖由 卍花田錯卍 於 2013-4-19 13:41 發表

運用唔同樂器去產生唔同音波作為不同攻擊軌跡 威力 唔係更有吸引力咩

家陣佢同索隆都係用劍 無d睇頭 ...
布魯克有趣既地方應該係說話方面
用咩攻擊方式都唔緊要啦

我覺得無咩問題.......
一來, 佢自問劍術是及不上索隆。
二來, 劍術有多種方法發揮。佢用黃泉之氣發揮劍術更有睇頭。
其實山治都識刀法, 不過佢更喜愛用腳法。
海賊用刀劍是才是王道。

引用:
原帖由 卍花田錯卍 於 2013-4-19 13:41 發表

1.佢用劍 索隆用刀
2.佢係擊劍士 索隆係武士
此po已完

引用:

咁呀
咁呢條友應該可以砍掉重練

同埋劍法係有好多種....
比如紅髮同埋雷利就係用霸氣發揮去劍身上。
索隆同鷹眼有少少相似, 可以將斬擊變成劍波化。
而羅就係靈巧地運用惡魔果實配合自己的斬擊。
唔可以話布魯克的黃泉之氣的劍法無睇頭。

完全不同意- -
基本上...佢地得路飛山治索隆打得...
其他果D都係打垃圾先贏.....
布魯克..係搞笑

引用:
原帖由 sM× 於 2013-4-22 20:20 發表
完全不同意- -
基本上...佢地得路飛山治索隆打得...
其他果D都係打垃圾先贏.....
布魯克..係搞笑
又唔可以形容佢地打垃圾先贏, 佢地各有長處, 都可以是獨當一面的船長。
魚人島, 布魯克的能力救過索隆。
佛朗基可以幫路飛掃低晒和平主義者。
烏索普可以抵抗幽靈果實。

多謝各位留言

用劍當然無問題 開此帖都只係想發表對布魯克既意見

認為可以增加趣味性

當然用劍既係有好多人 問題在於棲身於同一個團隊 每次事情發展都係以呢個團隊既角度去發展

同一種武器未免太單調
(你話刀又好 劍又好= =布魯克隻僵屍用既劍術 應用到係"秋水"呢把「大快刀21工」之一 就證明日本刀劍無咩分別 而且索隆係要做第一劍士 冰火島已經講左唔係武士 武士係和國專稱 )

至於個亞普.真係砍掉重練好過 唔同意請指出

個咩音樂果實條友都係打醬油姐
最尾好似被黃猿一個爆頭踢ko左?

但我覺得布魯克用唔用劍冇乜所謂
佢根本唔係主打劍
劍都係用黎防身咁
配合音樂同黃泉用

你見到都好少劇情係專門講佢用劍ko人
但卓洛根本99% 都係用刀

引用:
原帖由 不死的金川 於 2013-4-23 22:59 發表
個咩音樂果實條友都係打醬油姐
最尾好似被黃猿一個爆頭踢ko左?

但我覺得布魯克用唔用劍冇乜所謂
佢根本唔係主打劍
劍都係用黎防身咁
配合音樂同黃泉用

你見到都好少劇情係專門講佢用劍ko人
但卓洛根本99% 都係 ...
何謂KO左?

回復 11# 的帖子

果條友一出場都知佢無料扮四條 樣唔在講 用緊能力果陣配合黃猿個死人樣 真係連隔夜飯都嘔埋出泥. 格又夠衰 係度挑釁人 跟住飛奔走佬 仲要比人一招KO(失去戰鬥能力) 真心覺得佢存在根本係多左舊魚 仲有個怪憎都差無機

d卒仔全部都係用箭尾果招KO.

就算用音樂都係輔助.令人產生幻覺. 之後又係一閃 全部趴晒係地..反問一句 佢有邊次唔係用劍ko. ? 我無咩印象..

引用:
原帖由 ch~ 於 2013-4-19 21:28 發表

1.佢用劍 索隆用刀
2.佢係擊劍士 索隆係武士
此po已完
認同

大佬 布魯克攻擊主要係擊劍
得矢筈斬同新果招吹雪斬係斬
擊劍同斬擊完全兩樣野
仲要一個係純斬擊 一個係用黃泉之風攻擊 同埋擊劍
你唔好話山治識踢擊仲咩要路飛
山治唔識伸長 而索隆亦都唔識黃泉之風
仲有就算你話斬擊 一個力量型 一個速度型斬擊
點睇兩個都有睇頭啦

日本刀劍無分別 = =
刀得一刃 劍有兩刃
龍馬拎著把刀 身附布魯克影子
唔用把刀去擊劍 咁你想佢打空氣?
漫畫有埋圖你都可以話無分別
我真係吹你唔漲

引用:
原帖由 ch~ 於 2013-4-25 23:18 發表
大佬 布魯克攻擊主要係擊劍
得矢筈斬同新果招吹雪斬係斬
擊劍同斬擊完全兩樣野
仲要一個係純斬擊 一個係用黃泉之風攻擊 同埋擊劍
你唔好話山治識踢擊仲咩要路飛
山治唔識伸長 而索隆亦都唔識黃泉之風
仲有就算你話斬 ...
唔講刀劍分別 真係唔多察覺 另我睇動漫的

純斬擊我又唔覺 最常用果招都係三十六煩惱風

山治大部份純踢腿
而路飛係招式全部以橡膠果實為基礎

可能我諗多左  淨係覺得布魯克本身精通音律 用黎做武器都未嘗不可

與其比索隆壓住 永遠都打唔到用劍術勁既對手 不如另開一條路比佢 等佢盡可能有進步

18 12
發新話題