發新話題

我上堂除左廢話外還剩什麼...

[Close]

我上堂除左廢話外還剩什麼...

因為之前唔聽書, 會計拎得53分緊緊合格左依家讀上去好辛苦
又遇正個問好多問題既老師

一上堂博命咁狂問學生問題, 我只係識答30%左右既問題... 其他個70%一係就膠估, 一係就話唔識

話說有次佢條問題問點解唔係銀行貸款?
我諗左一陣......, 同埋知道自己唔可以再話唔識答. 之後答左句, 因為唔係銀行貸款...

佢竟然話我岩...

依家追返之前應該識既野追得好辛苦, 一邊要學新野, 一邊要溫返舊野...

引用:
原帖由 W_a 於 2013-2-16 02:35 發表
健華表示會計非常容易
\
係唔係讀英文先? 話說我依家讀英文查到變返中文
兩樣都唔知點解

引用:
原帖由 W_a 於 2013-2-16 21:20 發表
學緊邊部份 講D黎聽下 睇下我解唔解答到你
加拿大會計同香港有D唔同
我地要背GAAP, generally accepted accounting principle
不過依家好似要轉做IFAS for國際性

今日考完試有幾條唔多肯定

1.買左個價值$7000 既engine裝去架貨車到, 間公司Dr 左repair expense 呢個違反/ 遵守左邊個GAAP.? (正係答我engine裝去貨車到算唔算repair expense就得.)
2.dr左supplies instead of purchase. 係邊種transaction error? explain.

3.[選擇題] 係Financial statement到, 用net income 加左個balance sheet 但係數字唔合乎. 點解?
A: Dr掉轉左做Cr(唔記得咩accounting)  之後B同C都大致上一樣. B: transfer 左expense去balance sheet到. C: transfer 左asset 去income statement到. D: none of these above

我果時係到諗, 由於B同C性質一樣, 所以即時唔理佢, A就Dr同Cr掉轉左. 心諗有可能性. 但係我記得老師教過通常d人都係搞錯drawing account. 但係又冇選擇. 所以本身我想簡D. 最後比下一題個none of these above答案令我轉返我果條答案做A.
因為無奶油題題都係none of these above架....

成份考試正係3題唔肯定. 其他易到出汁 (利申 我溫左10幾粒鐘書, 背哂d terms, 考試只考1成, 比佢激死)

引用:
原帖由 W_a 於 2013-3-5 14:11 發表

1.
違反左 , 根據應計概念及配比概念 , 應計概念指出企業應使用應計基礎來量度收益或費用 , 而非使用現金基礎 ,

即企業應在招致費用或賺取收益時確認費用或收益 , 而非付款或收款時確認。

其次配比概念指企業應找 ...
我份考試得81.5%... 聽講GAAP錯到七彩 ;(

引用:
原帖由 W_a 於 2013-3-5 21:48 發表

2.誤記購貨退出作銷貨退回

3. A答案岩既原因係因為你試諗下 資本帳 係借記減少 貸記增加

我假設企業要入東主個提用 , 正常係要借記資本帳既

但我Dr 同 Cr調轉左 , 跟手我結平啦轉過去本年度既財務報表

去到會 ...
中文D名好好聽. 我英文已經開始唔查字畫直接背解釋
所以呢, 我係唔明你講咩 不過算啦

今日微積分錯左題好簡單既題目... 一直諗錯方向... 唉.... 好想屎;(

發新話題