30 12
發新話題

[交流] 六道之衣的討論

[Close]
引用:
原帖由 orangejuice 於 2013-1-15 12:48 發表

現在的火影忍耆還是這樣玩手裡劍同飛鏢嗎?
究竟你仲有無睇架?
現在的火影忍者係變左玩魔法, 變左哈利波特。
如果再唔注重番體術。真係連忍者的意義都無埋。 ...
體術根本吾係主流,查克拉才是,將查克拉轉為術,再用技巧擊敗對手,嗚門D招同主題好配,分身,飛鏢,手裡劍再用查克拉昇華招式,忍者本身帶有神秘,變化,用腦,至於體術,只係配飾

聽講得體術先打到斑(好似係).

引用:
原帖由 BSL 於 2013-1-15 17:01 發表
聽講得體術先打到斑(好似係).
No,係主角先打得wim

你咁講咩人都咁勁架啦

建議樓主重溫昨日的火影忍者.
努力溫書啦.開波個陣一早分左咩屬性查克拉就點幫佢練。其他屬性既要自己去學。什至有啲一出世就識兩種。個啲叫做血繼限界啊。
邊位啊你;"??

樓主講野好主觀@@"
如果唔發展秘術咁個個咪差唔多
@@"
同樣
如果全部都係體術
咁忍術又變到好重要
到時你又話

引用:
原帖由 不死的金川 於 2013-1-21 00:26 發表
樓主講野好主觀@@"
如果唔發展秘術咁個個咪差唔多
@@"
同樣
如果全部都係體術
咁忍術又變到好重要
到時你又話
如果六道之身並無用處, 難度鳴人常常變身就是為了時裝表演?
一來如果憑著六道之衣跟人埋身戰鬥, 可以體現一下鳴人變身後的用處。現在的戰鬥已經進入誇張的神人級, 怎麼嗚人的身體卻不是神人級般強硬?
最不想說的話也要說了, 鳴人的進化模式明顯地是模仿龍珠, 所以他起初設定是有金色的頭髮。但戰鬥方法又大不相同。
最搞笑的是, 他變身後多了一隻查克拉手。這隻手只用於放螺絲丸。但明明他自己本身還有雙手未用。
或者我們可以用鳴人比喻成一個懶人。單靠自身強大的查克拉。就常常用影分身替自己解決所有事。
明明自己有雙手, 卻偏偏又要生出多一隻查克拉手。
你說, 看到這樣的火影, 哪裡令人有心機看?
反觀小李和凱, 他們多麼勤力啊, 主角當之無慚。

祕術不是不能用, 但也不要用得太濫。明明個個都會影分身。現在就只有鳴人會用似的。
怎麼替身術又沒有人用? 變身術又不用?
我反而想知道的是, 鳴人當初進入藏經閣內, 除了影分身外, 還宥很多禁術還沒有提及到。
為什麼作者現在又隻字不提那些是什麼禁術。

六道之身狀態下明顯係多左2樣野.速度比美4代.雷影對等
控制尾獸既封印術.
難道照樓主之意.速度提昇左就應該用體術去對印雷影.鋼手.帶土.班?
六道之身d查克手手並你別說什麼"比喻成一個懶人"
嗚人某幾種螺絲丸一個人辦不到.必須要靠分身.依定正好有查克手先好
別搞錯了小李和凱.這2個是體術忍者.查克拉忍術係唔識

唔係個個忍者都好似卡卡西咁 識copy忍術架ma@@

引用:
原帖由 orangejuice 於 2013-1-21 08:13 發表

如果六道之身並無用處, 難度鳴人常常變身就是為了時裝表演?
一來如果憑著六道之衣跟人埋身戰鬥, 可以體現一下鳴人變身後的用處。現在的戰鬥已經進入誇張的神人級, 怎麼嗚人的身體卻不是神人級般強硬?
最不想說的話 ...
首先
兩者井無因果關係
點解勁就要強硬

第二 影分身用既體力.經驗.查克拉.力氣等等
解除左之後自身都要食返 咁仲點算懶?
影分身係佢既標誌
迪逹拉只係用爆炸
咁唔通話佢廢 淨係識爆炸定或佢唔用體術埋人身打?

第三 影分身都話左禁術
唔係個個識
咁耐以黎淨係幾個人show 過出黎
卡卡西 自來也等等
既然鳴門將禁術用到出神入化
而查克拉又係佢先天既優勢
咁點解唔運用
好似李咁 體術佢最拿手
唔通同人比幻術?

樓主都係似主觀

還有一點的就是千手一族常常強調自己有仙人之體及火之意志。
若然鳴人不近身戰鬥, 受點皮肉之苦, 如何能體現出仙人之體及火之意志?
仙人之體不是應該從強大的生命力和體力表現出來的嗎?
狂出影分身又點會令自己受傷?
歸根究底, 也不是我說錯。是作者最初一定要把鳴人一族設定成有仙人之體及火之意志。
初時我都好疑惑什麼是仙人之體。從鳴人所學的術式卻與仙人之體有相違背。
鳴人根本就是玩緊驚人的查克拉。又如何體現出什麼是仙人之體?

引用:
原帖由 orangejuice 於 2013-1-23 15:22 發表
還有一點的就是千手一族常常強調自己有仙人之體火之意志
若然鳴人不近身戰鬥, 受點皮肉之苦, 如何能體現出仙人之體及火之意志?
仙人之體不是應該從強大的生命力和體力表現出來的嗎?
狂出影分身又點會令自己受傷? ...
其實你知唔知得千手一條友有仙人之體. 唔係千手一族全族.
仲有.咩時候你有聽講過嗚人係千手一族家??
人地漩渦一族只不過嫁左過去千手到姐..
受皮肉之苦.你有冇諗到之後敵人越黎越勁.咁你黎受下.?
點解要用影分身去試?咪就係因為要試下敵人有幾高實力.
仙人之體.你都識講係強大的生命力.咁點解仲要去用自己既身體去頂.
仙人之體係比你閃唔到既時候頂住.唔係下下都要用自己身體去擋.ok?
影分身唔會令自己身體受傷.不過.影分身會浪費體力同大量查克拉.
呢家為一一個得到仙之力既人只有鋼手一個.為獨佢一個仲大力過雷影.
明未??
邊位啊你;"??

吾通我學過如來神掌我又話你知咩

好深奥啊 研究的有够深入的说

30 12
發新話題