發新話題

[2146] Laputa伺服群

[Close]

24/12/2012 更新

1) 新增3個coop2之官方場,伺服名開頭為"Laputa2",插件與coop1一樣
2) 新增指令:!drop指令
3) 新插件(請睇下文)
近日(都已經好耐下)發現,有玩家不敵D屍而死,然後用disconnect -> connect既方法來「快速重生」
現已編寫新插件,記錄死後登出之玩家,當該玩家一定時間內重新登入時,插件會殺死該玩家
Laputa群主

引用:
原帖由 sgs00231 於 2012-12-24 14:32 發表
點解我見唔到LAPUTA D場既?
我個FD玩緊叫我入,
但我淨係見到其他場
平時都有玩開,而家玩唔到
話說頭先1點幾發現6,7號場死左
我restart左兩個場之後有人話見唔到場(但係有人打緊5號場o個下先搞笑)

o岩o岩同其中一個玩家聯絡過
佢話見返D場,入左5號玩緊
Laputa群主

引用:
原帖由 johng0102 於 2012-12-24 13:06 發表
因為你個場的包非常缺乏, 引致大量玩家死亡或人性考驗(包自己/包別人).

可以考慮加 footlocker 增加大家生存機會. (包除外)
引致大量玩家死亡或人性考驗<----你D用字好正

其實有D關真係難打既
實際上我最近都改易左少少
但無奈既係有D玩家合作性好有限
一係狗衝,一係唔救人,一係唔用近武圍tank,最慘係仲要爭屍打搞到tk
結果係扣埋D無謂既血…

我再睇下點樣去tune個場去幫佢地吧啦…
Laputa群主

News Update: 8/1/2013

1) 插件修正:全滅後全員補給血包一個
2) 插件修正:!votekick指令增加ban功能,當某玩家被votekick成功多於一次後會被ban一段時間(第一個唔會,當係俾個機會啦)
3) 新插件:入油地圖需要入油總數會跟人數而變動(機制與難度設定一樣)
Laputa群主

引用:
原帖由 johng0102 於 2013-1-8 13:04 發表
(入油地圖需要入油總數會跟人數而變動) - 呢個又係你自已寫 ?

呢個我都有用過, 但原插件好似唔覺可以因人數改變.
呢個係用原插件改成
(原插件條友附加一個vpk去改官方地圖script,我冇本事做到呢步)
Laputa群主

引用:
原帖由 johng0102 於 2013-1-8 21:13 發表
咁即係由呢舊改?
https://forums.alliedmods.net/showthread.php?p=1735467

有無打算將你那舊同原作者分享下?
係呀~~用呢個改的~~

呢個應該要一段時間後先得
因為我本身改到好差
save file D code實際係錯(應該話我完全寫過o個段),save完要人手再執過個file先可以用

加上下星期開始返學,同埋有另一個計劃要重開
如果真係要執到「可以發放」既版本
最快都要easter後,遲則summer先得
Laputa群主

回復 65# 的帖子

已開

今朝主機有事
Laputa群主

回復 68# 的帖子

唔好意思,唔知係咪van program有事

而家重新入過1區就冇事了

Thanks for reporting
Laputa群主

10/2/2013 更新

~~新年快樂~~
群主祝大家萬事如意,身體健康~

1) 新增非官圖:總共54幅 (map pack file name: 20130210)
2) 新插件:VSB - 防止玩家過度使用語音選單
3) Laputa2開放,暫定開放至2月18日
4) 新增指令:/toadmin - 另一個方法俾玩家提供意見及回報錯誤
Laputa群主

引用:
原帖由 kchankakei 於 2013-2-12 15:07 發表
想問下map pack file name: 20130210
我係MAP LIST到下個FILE NAME係另一個FILE來
當然裡面D VPK檔都唔啱啦
想問一下係咪有其他方法可以下載你個PACK(因為其他地方下好慢)
如果有其他方法可以POST出黎嗎? ...
Sorry
前日小弟整list時錯手貼錯link上去
而家張list D link整返好~
感謝你既回報

我o岩o岩都整返好#2入面條link
你可以用o個條link去睇全部google doc上面既map pack~~
Laputa群主

引用:
原帖由 kchankakei 於 2013-2-12 15:36 發表
真係麻煩曬~
已經確認了
唔麻煩啦~
呢D我應該要做咖嘛XD
Laputa群主

引用:
原帖由 Redeemer 於 2013-2-14 01:06 發表
我想問個server可唔可以開放埋mp5 ,ssg552?
呢個我遲下度下
引用:
原帖由 [qwert] 於 2013-2-23 10:52 發表
有投訴
有玩家經踢除後仍然可以再入埸
玩家名稱:REVOLUTION
多次tk後被踢都可以再入
死不悔改
己經好多次係咁
希望埸主可以幫幫手
個votekick既checking相對短時間(大約5分鐘)
所以實際條友過一陣就入返黎
我已經加大左個checking時間同ban time
Laputa群主

引用:
原帖由 katat1 於 2013-2-25 14:51 發表
肯定轉vlan ip入來
這條友告得...............
約略咁check過log
同一個ip黎
引用:
原帖由 [qwert] 於 2013-2-24 21:35 發表

但係一踢完就即該可以入返
5分鐘都唔洗等
第一次kick唔會ban
第二次先會
我會再detail咁check多一次個log,睇睇個插件係咪仲有bug
但而家我加長左所有時間
Laputa群主

引用:
原帖由 stblackknight 於 2013-2-26 01:40 發表
請場主約制一下經常到 Laputa 場的玩家
例如找其他人 admins 作副場主控制一下場面
主動 kick 那些垃圾級的玩家 (狂 tk 其他玩家的)
起碼別令那些垃圾級的玩家, 別以為可以在 Laputa 恣意妄為
(P.S. 那些不知所謂的 ...
其實我唔係冇俾權去kick人

在開場早期,我已經引入votekick俾所有玩家用
由在場o既玩家去共同監察
之後再改插件,加入ban既機制,加大o左在場玩家既權力
基本上,個votekick指令係連我都kick得走既
用唔用,只在玩家們手上

------------------------------

對於你「副場主」既建議
實際上對本群作用唔大
因為Laputa唔係1個時限式server,而係數個近7x24運作o既server
係冇可能做到admin監控的
Laputa群主

回復 83# 的帖子

你講乜…我唔明…
Laputa群主

發新話題