32 123
發新話題

[交流] 帶土的動機 無限月讀

[Close]

帶土的動機 無限月讀

如果阿飛真的是帶土的話,他所做的一切並無不合理。

首先,我們要知道帶土怎樣得到萬花筒寫輪眼。
卡卡西擁有萬花筒寫輪眼,是因為帶土之死。照道理帶土的另一隻應該不會是萬花筒寫輪眼。

然而,帶土最重要的兩個人就是卡卡西和小凛。帶土願意送寫輪眼給卡卡西,並拜託卡卡西要好好照顧小凛。

因為小凛是帶土喜歡的人,卡卡西是自己最好的朋友,而小凛卻喜歡卡卡西,不過帶土仍當他們是最好的朋友。知道自己命不久矣,就希望卡卡西能好好照顧自己喜歡的人小凛。

如果帶土擁有了萬花筒寫輪眼,而卡卡西仍在生的話,有一個結論可得出,小凛死了……而且是在帶土面前被殺。
記得卡卡西在與培恩一戰中死後,自己的自白嗎?其實那裡早有伏筆!(小凛即是鈴。)

即是話卡卡西未能保護小凛……讓小凛死去。
當一個對自己重要的人死掉時,那個人可能因為接受不到而做傻事,例如長門因為彌彥而想用尾獸兵器攻擊五大國,維持所謂的「和平」,鳴人因為雛田而變六尾。

因此帶土有可能是因為小凛被殺而變成這樣,
因為愛人的死,所以失去希望,
因為失去希望,所以對世界感到絕望,
因為對世界感到絕望,所以產生怨恨,
因為有怨恨,所以想尋求解決方法。

這個方法就是對世界施展無限月讀
創建一個沒有紛爭,沒有隔閡的世界,
再也不會有人因為戰爭而死,
這就是帶土的想法。

這可以解釋帶土萬花筒寫輪眼的由來和帶土施展無限月讀的動機。

至於帶土為何沒有死,他在神無毘橋一戰中「死去」,右半身被壓。

因為有絕!

記得帶土曾經用伊邪那歧去殺小南?

如果他的右半身是由絕回復的話,一切都說得通。
絕擁有木遁,帶土通過絕回復右半身,就能擁有木遁。
至於回復方法,似乎與絕吃屍體的秘密有關。

但是與四代決鬥,
與鼬商討暗殺宇智波計劃是誰?帶土!

與四代決鬥中,卡卡西已經成人了,並不是所謂的「毛都未生齊」!
與鼬商討暗殺宇智波計劃比與四代決鬥的時間線更後!

帶土就是在斑死後,以他的身份活躍於「曉」。

輪迴眼究竟是怎樣開?宇智波斑既為擁有木遁和永恆萬花筒寫輪眼,為何會死?為何他肯定自己會復活?

輪迴眼開啟其中一個條件-

因此他利用絕將帶土回復,並與帶土達成了某些協議,要求帶土將他的輪迴眼賜予長門,並把他復活。

能製造絕的人,也只有斑而已。
因此帶土才會有絕這個好夥伴!

這樣一切都說得通。

回復 1# 的帖子

分析得唔錯   可能性好高
仲解釋左絕同面具男gay 埋一齊既原因  

另一個解釋就係要跟隨
岸本的劇情一向都是徒弟殺師父

所以
大蛇丸玩死三代
佐助殺大蛇丸
長門殺自來也
兜殺院長

帶土也要玩死四代

原創?
講得幾合理
但你有無諗過其他可能性?

好似為女 搞咁多野..............
知唔知咩叫神.
神以前都係人.
不過佢做到人做唔到既野.
之後佢就係神.

我欣賞你個

因此帶土有可能是因為小凛被殺而變成這樣,
因為愛人的死,所以失去希望,
因為失去希望,所以對世界感到絕望,
因為對世界感到絕望,所以產生怨恨,
因為有怨恨,所以想尋求解決方法。

這個方法就是對世界施展無限月讀
創建一個沒有紛爭,沒有隔閡的世界,
再也不會有人因為戰爭而死,
這就是帶土的想法。

同埋另一個解釋就係要跟隨
岸本的劇情一向都是徒弟殺師父

幾有趣仲幾合理
欣賞你咁有心

但係絕既背景同目的都仲係一個迷
絕點解要幫帶土?

可能條女比人殺左
跟住發神經
夠做埋黎

呢個只係推理
假設左 真係 阿飛=帶土

引用:
原帖由 cakehang 於 2012-8-30 20:37 發表
呢個只係推理
假設左 真係 阿飛=帶土
放心 係答案開估之前,任何推理都係合理
§風花雪月♣

其實面具男係最近對卡卡西講果句"只會逞口舌之快的男人是失敗者"

唔通就係講緊卡卡西應承左帶土會保護好小凜,但係最後小凜都係死左呢件事?

估下估下...

我想問下點解帶土隻眼點解應該唔會係萬花筒?
我記得帶土果陣係為左救卡卡西所以比石壓住左.之後佢格離條女幫佢移植左眼.比左卡卡西但係卡卡西唔係宇字波家族既人都可以有萬花筒.咁點解帶土唔可能有?
求解

引用:
原帖由 BLACK﹏ROCK 於 2012-8-31 10:18 AM 發表
我記得帶土果陣係為左救卡卡西所以比石壓住左.之後佢格離條女幫佢移植左眼.比左卡卡西但係卡卡西唔係宇字波家族既人都可以有萬花筒.咁點解帶土唔可能有?
求解 ...
卡卡西用佐第2個方法黎開萬花筒
AnL.s

引用:
原帖由 BLACK﹏ROCK 於 2012-8-31 10:18 發表
求解 ...
帶土係無...帶土本來就唔係萬花筒
比卡卡西果個都唔係萬花筒

其實我覺得係作者諗唔到搵邊個代啊飛先事但搵條友

32 123
發新話題