發新話題

[交流] 各寫輪眼的資料(已附圖)

[Close]

各寫輪眼的資料(已附圖)

話說,寫輪眼有好多隻,但係經過鼬既大屠殺之後,只生存幾對眼︰

佐助(六角星形)
.屬於佐助的眼睛
.萬花筒可發動月讀、天照、藍色須左能乎
  .天照可發動天照熄滅炎遁.炎之迦具土
  .藍色須左能乎分為3級︰
    .1級(骨頭)光劍
    .2級(人形)八尺鏡、光箭
    .3級(裝甲)連環天照球
.現在已被拆除棄置

帶土(3把鎌刀手裡劍)
.屬於帶土的眼睛
.萬花筒可發動神威
.帶土死亡後,左眼送給卡卡西,右眼送給面具男

(人字形手裡劍)
.屬於的眼睛
.萬花筒可發動月讀、天照、紅色須左能乎
  .紅色須左能乎分為3級︰
    .1級(骨頭)八板之勾玉
    .2級(人形)八尺鏡
    .3級(裝甲)十拳劍
.現在已送給佐助

真班(圓形夾3個圓形)
.屬於的眼睛
.現在已被拆除棄置

班細佬(圓形外伸3條柱)
.屬於班細佬的眼睛
.現在已送給

班 須佐能乎︰
  在萬花筒寫輪眼開眼後的隱藏瞳術,可將査克拉實體化為魁梧戰神,攻防一體,不同的萬花筒寫輪眼之須佐能乎也有所不同,可將卓羅實體化為魁梧戰神,攻防一體。
分四個階段:

.第一階段︰骨人狀態,以骨骼為防禦
.第二階段︰加上肌肉,此時可用術(勾玉)作出攻擊
.第三階段︰附上戰神披谷,此時可用武器作出攻擊
.第四階段︰「完全體·須佐能乎」,先是呈現帶斗篷狀態,之後是把査克拉定型成武士裝甲的天狗形態,揮刀就可以破壞幾公里土地,瞬間打穿大山,力量是和尾獸匹敵,即代表破壞之意義

止水(4針車輪)
.屬於止水的眼睛
.萬花筒可發動別天神
.止水死亡前,右眼比團藏搶左,左眼送左比鼬隻烏鴉
  .右眼︰團藏死前炸左自己隻右眼
  .左眼︰鼬用天照燒左隻烏鴉(連左眼一齊)

其他︰
.還有11隻來歷不明的眼睛  .10隻裝在團藏手上的眼睛
  .1隻裝在面具男的左眼
.可發動E邪那歧
.現在11隻眼全部已經消失
  .團藏︰打杖時10隻都變成一棵樹消失
  .班︰現在已被拆除棄置

暫時講住咁多,歡迎討論

秘密︰
.咪忘記面具男既大本營收藏大量寫輪眼

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 NiGhTskY_ 於 24-8-2012 01:30 發表
姐係左左而加可以用藍/紅色須左能乎 2招??
理論上係,實際請問岸本

引用:
原帖由 °★LITTLEκ. 於 24-8-2012 09:18 發表
佐助新眼
須左能乎普攻有天照
未必,話說未有新眼都已經開到3級,只係一開3級就即刻山左姐

引用:
原帖由 HAN=]Freeze 於 24-8-2012 17:34 發表
佐助隻須左幾時用過劍呢?
一開波咪用過LO,打5影會議果陣,用劍斬斷N條柱走佬
引用:
原帖由 月夜戀人曲 於 24-8-2012 18:30 發表
須佐能乎有咩武器完全唔關寫輪眼等級事

要施術者本身擁有武器先得嫁
要施術者本身擁有武器先得,施術者冇帶弓箭又有弓箭?
引用:
原帖由  ゞ.__κJa1. 於 24-8-2012 19:20 發表
錯。
我認為係佢本身用劍就係用劍 用弓就係弓 唔會因為寫輪眼等級 而改變
會因為須佐能乎既等級而改變,詳情見#1

班有4級(完全級),一劍斬開坐山

引用:
原帖由 ChAnGe444 於 25-8-2012 16:23 發表
佐助果隻係須左係紫色LO
AND乜野係連環天照球  爆炸勾玉
幾時用過
連環天照球︰
.係用須左能乎的一隻右手Hold住一個大型的天照球,再對群數目標發射機槍般既天照子彈造成致命傷害
.佐助打白絕用過,之後馬上見到鼬

爆炸勾玉︰
.係用須左能乎的兩隻手形成幾個勾玉,擲去目標造成爆炸傷害
.打長門同仙人兜都用過

引用:
原帖由 月夜戀人曲 於 25-8-2012 20:28 發表

佢係用弓打爆條柱自己睇清楚

如果個個人都係開個隻眼既話

咁樣傳說中既十拳劍,八咫鏡呢種神器咪個個都有?
唔會有個個人,因為鼬殺晒絕大部分宇智波人
每人開眼既能力都唔同,冇如果

目前尼講,真班的眼係最強,話晒開到4級須佐能乎

仲有個問題,你地唔覺得紅色瞳孔好怪咩?

引用:
原帖由 月夜戀人曲 於 26-8-2012 22:55 發表

你咁講姐係d神器識變出黎
鼬做到,想話唔屈都唔得

引用:
原帖由 月夜戀人曲 於 27-8-2012 21:45 發表
佐助同鼬打個陣

完場隻大蛇丸出左黎,之後大蛇丸死左個陣話

原來把十拳劍係你到,唔怪得知搵極都搵唔到

這樣如何解釋?
大蛇丸冇死,只係被封印左

況且E+大蛇丸復活了

引用:
原帖由 柚子雪梨茶 於 28-8-2012 23:07 發表

須佐能乎
在萬花筒寫輪眼開眼後的隱藏瞳術,可將査克拉實體化為魁梧戰神,攻防一體,不同的萬花筒寫輪眼之須佐能乎也有所不同,可將卓羅實體化為魁梧戰神,攻防一體。
分四個階段:第一是骨人狀態,以骨骼為防禦;
第二是在第一階 ...
好詳細,是自己寫的? 還是……

引用:
原帖由 柚子雪梨茶 於 29-8-2012 12:08 發表

5係寫出黎,我係打出黎
唔該晒!

我好唔好將你打既字搬去#1呢

引用:
原帖由 ×LuFFy. 於 1-9-2012 14:00 發表
佐肋戈隻最型
得上半身,型極有限

引用:
原帖由 ☆LEGend 於 23-9-2012 15:36 發表
果2張圖係咪你畫
沒錯! 是小人畫的

引用:
原帖由 於 25-9-2012 17:33 發表
樓主有好多資料有誤,第一佐助我未見過佢用月讀,第二八尺鏡同十拳劍係神器,唔係須左的原有武器,第三帶土係面具男,唔係畀,第四咩叫爆炸勾玉,第五未見過有畫止水萬花筒寫輪眼的圖 ...
樓主有好多資料未必有誤︰
第一,佐助我未見過佢用月讀︰
回應︰佐助用過月讀的,用係奇拉比,但係佢既月讀唔夠鼬咁勁,無法操控空間同時間
第二,八尺鏡同十拳劍係神器,唔係須左的原有武器︰
應︰只能說3條友都有十拳劍同八尺鏡
第三,帶土係面具男,唔係畀︰
應︰帶土係咪一直以尼既面具男,根本仲係一知半解,要睇埋岸本點作落去
第四,咩叫爆炸勾玉?
應︰鼬既須左能乎既其中一招技,佢有真名的(不過唔記得左)
第五,未見過有畫止水萬花筒寫輪眼的圖
應︰鳴門+奇拉比VS班+長門,果場戰鬥出現過

發新話題