發新話題

孫子兵法論魔獸正規

[Close]

孫子兵法論魔獸正規

兵者,詭道也,故能而示之不能,用而示之不用,近而示之遠,遠而示之近.

魔獸正規都適合運用這種兵法,玩正規都係玩心理戰,係3V3更常見,明明夠打又要扮唔夠打,唔夠打就要扮夠打;對好多人黎講只係講兵力,唔講心理戰,咁樣就會變左被動,認同嗎?

1V1要求操作力高,經驗高的人和對手,好煩
VLAN多D玩2V2 /3V3啦

引用:
原帖由 Joseph0407 於 2012-7-24 23:43 發表
兵者,詭道也,故能而示之不能,用而示之不用,近而示之遠,遠而示之近.

魔獸正規都適合運用這種兵法,玩正規都係玩心理戰,係3V3更常見,明明夠打又要扮唔夠打,唔夠打就要扮夠打;對好多人黎講只係講兵力,唔講心理戰,咁樣就 ...
我之前幾日既努力,終於做到一個好勁既埋伏方法 @@

係點?隱形砲斑兵? z

引用:
原帖由 Joseph0407 於 2012-7-26 11:37 發表
係點?隱形砲斑兵? z
唔係,
至於你想我講打新手定高手先

路過
<兵者,國之大事,死生之地,存亡之道,不可不察也。
所以係咁龜經濟無用  要去起兵

知己知彼,百戰不殆;不知彼而知己,一勝一負;不知彼不知己,每戰必殆。
<<所以要偵查對方族  英  克敵制勝

十則圍之,五則攻之,倍則分之,
所以要集中攻擊一隻兵

咁樣?

無錯!就係要圍打人一隻冰,真係好緊要,唔好整死一種冰亦都係好緊要~~~

真正打杖 伏人係搞到人個心亂 war3 d兵係唔會亂 war3係講多兵同高攻

睇微控技術同氣勢,一個高手係要在危急關頭都臨危不亂,以優雅的控制大局意識取勝!

回復 7# 的帖子

no war3並非講兵多同埋高攻
war3 有好多以少勝多既玩法 例如ne 亂礦以經濟耗死人地 亦都有好多以操作同埋陣型黎擊敗比自己高好多兵輸既敵人
亦都有攻人不備既偷塔 以及各種戰略 圍魏救趙 亦都系war3常用既戰術之一

回復 9# 的帖子

今日玩正規,
我1v11電腦(瘋狂),
因為1打11個,9成時間龜兵,
最後g左7個,d兵應付岩岩打p7死左一半,
跟住比3個電腦直打大本,因為唔夠兵俾人g左- -

引用:
原帖由 gundumK 於 2012-8-12 00:05 發表
今日玩正規,
我1v11電腦(瘋狂),
因為1打11個,9成時間龜兵,
最後g左7個,d兵應付岩岩打p7死左一半,
跟住比3個電腦直打大本,因為唔夠兵俾人g左- -
HUM=飛船炮或忍炮
ORC=BM抓AI cp到十
NE=白虎+森林佬CP上6,之後軍隊無敵
UD最易,DK+LICH+小黑
三本狂狗+回血車=地面無敵
PS:要在AI未有飛行部隊時讓自己成型
你都可以每個AI家中放一隻飛行部隊,佢打你時你用飛行部隊打佢工人,AI會TP

引用:
原帖由 推倒君 於 2012-8-12 00:22 發表

HUM=飛船炮或忍炮
ORC=BM抓AI cp到十
NE=白虎+森林佬CP上6,之後軍隊無敵
UD最易,DK+LICH+小黑
三本狂狗+回血車=地面無敵
PS:要在AI未有飛行部隊時讓自己成型
你都可以每個AI家中放一隻飛行部隊,佢打你時你用飛行部 ...
AI最煩係我打某AI,其他AI會黎救,
我hm高手就唔洗教la,但其實我真係唔係好識玩ud

發新話題