發新話題

[交流] 其實大家有冇發現路飛係用過一次外掛

[Close]
自大係最大既敗因

可能當時路飛已經有霸氣
只係未發掘出黎
之後係路飛打雷神果陣
無意中使用到武裝色霸色出黎
P.S (純粹個人推測)

咁又推測得錯..
講佢有霸氣..
佢打冰佬果陣點解又觸發唔到?
有冇次次咁巧合無啦啦比佢觸發到,,,
ace果度係正常..因為佢阿哥要死佢觸發係正常
但雷神果度唔算好慘..所以好難令佢觸發
同埋冰佬果度仲難打啦..佢都觸發唔到..
只屬討論 不喜勿插

引用:
原帖由 ◆神樂◇ 於 2012-7-23 05:08 發表
咁又推測得錯..
講佢有霸氣..
同埋冰佬果度仲難打啦..佢都觸發 ...
我覺得因為佢輸左就會令到天國消息,
佢背負得太多野,而且仲有自己條命
所以觸發到其實也不出為奇吧 ..?
    :: 喬巴★☆ -
Call me the princess of Supp。.

引用:
原帖由 ◆神樂◇ 於 2012-7-23 05:08 發表
咁又推測得錯..
講佢有霸氣..
同埋冰佬果度仲難打啦..佢都觸發 ...
打冰佬呢...壓力反而唔似咁大...死都係死羅賓1個...係空島係全部死...當然路飛唔會咁諗...

或者啦..不過我都覺得路飛佢對邊個都係咁重要..
所以壓力應該都唔會有太大分別
佢為左羅賓同全世界為敵..
可想而知係佢心目中所有同伴都好重要

最後你都係想作者認錯
話明係動漫  咁認真做乜姐

我想求原因點解路飛打到雷神者..
我都係討論下..咁樣都要話我要求作者認錯?
我冇認真過..只係有果句講果句者.

引用:
正解
路飛通常大叫的時候就用了霸王色,
不過當時作者沒有強調有霸王色這種東西

作者可以作多個解釋,
1. 路飛用了霸王色
2. 艾利路進入最終型態時, 身體不能虛化, 以及艾利路自大成狂, 小看路飛, 根本不屑用見聞色和路飛周旋, 要證明以壓倒性的力量擊敗路飛...要硬碰硬.

我個人較為偏向認為路飛用了霸王色
因為這樣可以解釋了霸王色的另一個用途
引用:
惡解
樓主你知唔知咩叫
認真你就輸了
你睇動畫都要咁認真
點解有惡魔果實你已經唔可以用邏輯黎解釋

海賊王係唔可以拎黎解釋
如果路飛打唔嬴
比佢打死埋 咁海賊王做乜野?
只能話係劇情需要 ...
引用:
最後重點
正所謂 聽故唔好駁故..

另外,神樂哥可以拎銀章

工口工口

引用:
原帖由 珍珠。奶茶 於 2012-7-23 22:09 發表

路飛通常大叫的時候就用了霸王色,
不過當時作者沒有強調有霸王色這種東西

作者可以作多個解釋,
1. 路飛用了霸王色
2. 艾利路進入最終型態時, 身體不能虛化, 以及艾利路自大成狂, 小看路飛, 根本不屑用見聞色和路飛 ...
惡解吾讚吾得喇

睇動漫係可以討論
但講到咁就無癮喇

聽講之前尾田係sbs 解釋過路飛當時係點樣打中呀艾尼路:

其他人打艾尼路,艾尼路可以變成雷電元素形態導走,而路飛是橡膠不導電。所以艾尼路被擊中之後無法在路飛身上化成元素狀態導走。只能用肉體承受打擊。

不過唔駛太著重用科學角度去諗哩個問題     樓上有關路飛用左霸氣既解釋都係可以接受
本身艾尼路哩個接近三大將級既角色禁早就出現    一定會有bug  (有人話艾尼路只係體術同霸氣上不及三大將)

尾田好似仲話過  如果艾尼路由無限大地番尼既話  會值5 億懸賞金

(至於關於艾尼路可以用見聞色既問題:

橡膠章魚煙火為了對付艾涅爾的心綱而想出的對策,對著牆壁使出橡膠機關槍,藉由反彈使出的跳彈使艾涅爾無法事先預測拳頭的方向。

見:wiki  
跟住落尼   艾尼路應該係由於懼怕路飛所以失了方寸)

最後係用科學去解釋艾尼路力量既討論:http://www.douban.com/group/topic/17581293/?start=0

所以呢個貼已完唔好再講啦

引用:
原帖由 不死的金川 於 2012-7-21 22:13 發表

有見聞色係知道人地點打佢姐
速度快.就算知都閃唔到

但又唔見路飛好快

但其實我唔明點解最尾個下雷神會企係到比佢打中
係艾尼路果陣開左招技"雷神"  想同路飛硬打1招過  所以佢果陣無諗過閃
不過路飛果野一野車落去果下 真係太快    雷神果陣完全無諗個閃  所以咪硬食

??

其實
開外掛就一定
你10幾億雷打落黎- -
就算你唔道電
都會燒死啦- -
仲有人地係自然系
佢又未學過武裝色
淨用霸王色都唔會打到雷神

其實係咪因為雷神太屈機
所以先送佢去月球
佢速度又電咁快(同黃猿一樣?)
技又屈機

發新話題