22 12
發新話題

絕信の單挑(一度更新)

[Close]

絕信の單挑(一度更新)

所謂 單挑 ,就是一對一認真的的決戰,賭上自己所有實力的一戰
小弟近來看信長單挑片太多了,因而靈感上腦,
只可惜絕信英雄實在太_,不能以3分決勝負(可以是可以,快了點而已)
因此,我改了用10分以決一勝負,已有「白老鼠」實驗過,是可行的。
而我心目中 單挑的規則 為:「禁止選取中立英雄」
「禁止選取雙方決定對方陣營3 / 5個的禁英」
「禁止CP」
「只可到中路作戰,上、下路不可出兵或作戰」
「雙方中其中一方未到8分前不可出兵(兵種禁止:弓兵、騎兵、炮兵)」
而我心目中單挑的得分方法為:
普通營、0分
弓塔、0.5分
*騎兵營、1分
*八百、2分
*兵營、1分
英雄、1分
100殺兵數、1分
當中帶*符號的,則是由所屬軍隊(織田軍 / 聯合軍)所破壞或擊殺亦可得分

希望大家可以討論一下這個 單挑 玩法的可行性~亦可提出修改當中規則、得分方法的建議~

========================================================================================

現時重點為:是否應由10分更改為15分?因為有人指出把整條中路建築物拆掉已得6分。
      出兵的更詳細意見招募。

昔日盛,不再興。衣袖拂,就此去。

咁殺人睇黎係最好得分方法..因為建築物分數就算爆晒一條中路都係得

6分(0.5x8+1+1)

而且3狼同2龜並不完全相同 3狼一電打多野就1隻(所有英) 但2龜起碼唔會1野ko到
都有可取之處 就係禁英方面 始終有部份英雄(指007版本)比較強勢 (如 信長 佐成 足利)

不過931好似早有制訂相關規則.唔知樓主有無參考過?

引用:
原帖由 星幻乂夢 於 2012-7-18 21:06 發表
所謂 單挑 ,就是一對一認真的的決戰,賭上自己所有實力的一戰
只可惜絕信英雄實在太_,不能以3分決勝負(可以是可以,快了點而已)
因此,我改了用10分以決一勝負,已有「白老鼠」實驗過,是可 ...
暗示緊邊D人

出兵並不同意
一個人更開心

我覺得不如唔比CP仲好

回覆各位的意見或討論

2#,嗯…的而且確,是否應該改15分?關於CP,已決定禁止了。(暫時未有參考Forits規則的意欲。)
3#,講出黎似大獲
4#,請問你是不同意出兵的什麼地方?希望閣下能更詳細解釋。
5#,已修正為禁止CP。

箭塔就箭塔....弓什麼塔= =
為妳做到最好

「雙方中其中一方未到8分前不可出兵(兵種禁止:弓兵、騎兵、炮兵)」
請問一下  是否可以出步兵

而且個人認為15分比較適合  還有我想知道玩家應怎分該玩聯合軍或織田軍?

意見提供

所屬軍隊(織田軍 / 聯合軍)擊殺敵方英雄、建築物 列入計分範圍
開放選取中立英雄
開放CP區域

出兵建議:
取消限定支援兵種
遊戲起始 300秒 後,才可使用兵力支援
我開始微笑 以後會努力過的 很好

我建議
單挑就單挑係英雄外觀方面就夠
例如你用宮本對住對面既平手
高下立見,你羸左

但為左公平性,雙方必須要V英而不是自選
此外,別忘了輸了的一方要放自拍喔
rc群:26208888
歡迎入黎吹水或玩魔獸綜合圖
契仔1號:FiNaL◎峰

好像好好玩咁
Now It s My Time

引用:
原帖由 星幻乂夢 於 2012-7-19 15:08 發表
2#,嗯…的而且確,是否應該改15分?關於CP,已決定禁止了。(暫時未有參考Forits規則的意欲。)
3#,講出黎似大獲
4#,請問你是不同意出兵的什麼地方?希望閣下能更詳細解釋。
5#,已修正為禁止CP。 ...
希望果個唔會係我

引用:
原帖由 星幻乂夢 於 2012-7-18 21:06 發表
因此,我改了用10分以決一勝負,已有「白老鼠」實驗過,是可 ...
8分出兵方面.點解就唔禁火弓....
火弓係最有效攻入對方...
禁埋火弓係好d呢
仲有係殺英...
如果係兵汁英又點計?
自己死左又計唔計呢?

回復 12# 的帖子

乜我同你單挑過?囧
人地係Pink_x黑  孫家三少 你地幻夢既某團員(比我抄至10比0

引用:
原帖由 星幻乂夢 於 2012-7-24 21:58 發表
乜我同你單挑過?囧
人地係Pink_x黑  孫家三少 你地幻夢既某團員(比我抄至10比0
不安
我地求其夜/星....
無冕者

22 12
發新話題