發新話題

[交流] 我對伊邪那歧的睇法

[Close]

我對伊邪那歧的睇法

簡介︰
.伊邪那歧係字智波族的禁術,亦係6道仙人創造萬物的術

用途︰
.一定時間內,可自由穿梭現實幻想2個世界

用法︰
.把所有對自己的有利因素化成現實世界
   .也就是只保留所有對自己的有利因素(包括所有自己發動的攻擊)
.把所有對自己的不利因素化成幻想世界
   .也就是逃避所有對自己的不利因素(包括受傷、暈眩、死亡等)

使用條件︰
.至少擁有1隻寫輪眼
  .使用伊邪那歧的寫輪眼會永久失明
.擁有千手柱間的身體細胞

符合條件︰
.團藏
  .團藏的右手擁有千手柱間的身體細胞
.班
  .班比個面具遮住左,我地睇唔到佢塊面,但係肯定佢塊面既某部分(尤其係左面)有千手柱間的身體細胞

持續時間(重點)
.每個人使用伊邪那歧的持續時間都唔同,E點可以肯定。

一.團藏
.團藏右手有10隻眼,每隻眼的持續時間係1分鐘,e點5會有錯
.有人可能會問,計埋止水隻眼,團藏咪可以用11分鐘伊邪那歧?
.但係唔會有d咁既事,因為團藏右手10隻眼都有千手柱間的身體細胞,但係止水隻眼就佢既身體細胞,即係話止水隻眼係用唔到伊邪那歧。
.所以,團藏使用伊邪那歧的持續時間係10分鐘

二.班
.外界既人話班可以用5分鐘伊邪那歧,咁樣諗好正常︰
  .小南既神紙者之術連爆10分鐘 = 班透明5分鐘 + 班的伊邪那歧5分鐘
.不過我認為班可以用唔只5分鐘伊邪那歧︰
  .班系神紙者之術連爆前已經撕爛自己個面具,並開左眼,e個時候班極有可能已經發動伊邪那歧,根住連爆10分鐘
  .所有不利因素會降低伊邪那歧的持續時間,E點團藏可以証明,班每秒都受到爆炸,即係話每秒都減少緊持續時間,照e到估計,假設每秒傷害都減少1秒持續時間,伊邪那歧的持續時間至少有20分鐘
  .爆炸後到班解說伊邪那歧,果到用左1分鐘隻左眼先失明
  .伊邪那歧的總共持續時間 = 10 + 10 + 1 = 21分鐘
  .即係班2隻眼至少可以發動42分鐘伊邪那歧

其他︰
.如果伊邪那歧的持續時間仲未結束就自行解除,使用伊邪那歧的眼睛就唔會失明,E點團藏可以証明(即係話持續時間係1分鐘既話,只要用59秒再解除就唔會失明),不過視力會唔會降低就冇人知。
.團藏要結印先可以發動伊邪那歧,但係班就咁開眼就可以發動伊邪那歧,咁即係伊邪那歧要唔要結印呢? 定係每個人都唔同呢? 又係未知數。

不可1,不可再! 向3分說不! 向滅號說不!
企硬! Take滅號衰硬!

引用:
原帖由 tommylin95 於 28/5/2012 05:36 PM 發表

止水隻眼無計到落去 應該係因為止水隻眼對團藏黎講仲有用再+上團藏認為自己唔會輸比佐助- -
我有一樣野唔明- -假班有伊邪那歧 比d紙爆符爆完之後 點解佢會受傷呢面具都爛左- - 搞到佢要換面具- - ...
止水隻眼︰
.果隻眼冇千手的身體細胞,但係到最後都係輸比佐助,自爆gg

佢受傷+面具爛左︰
.當時佢未發動伊邪那歧

引用:
原帖由 orangejuice 於 28/5/2012 06:59 PM 發表

面具爛左的時候己發動伊邪那歧, 但是兩隻眼是健全的, 不久斑隻眼便合埋了,

他的眼是使用了伊邪那歧才導致失明,
正確來說, 一旦發動此技, 此技生 ...
團藏用緊第4隻眼果陣,自己解除伊邪那歧,咁樣第4隻眼都有用到伊邪那歧,照道理隻眼應該失明至係,但係第4隻眼仲開著

這樣又點解釋呢?

引用:
原帖由 orangejuice 於 28/5/2012 11:13 PM 發表

我記得團藏當時好似中左幻術, 佢以為自己還有眼未用, 事實係用晒所以才死亡,
我都記得不太清楚, 得閒再睇番
第4隻眼BO,即係幻術鼬之後BO

引用:
原帖由 〔★〕ナヌ 於 29/5/2012 05:52 PM 發表
使用條件︰
.至少擁有1隻寫輪眼
  .使用伊邪那歧的寫輪眼會永久失明
.擁有千手柱間的身體細胞
點解要柱間?
E個係面具男話的

發新話題