29 12
發新話題

[交流] 我對伊邪那歧的睇法

[Close]

我對伊邪那歧的睇法

簡介︰
.伊邪那歧係字智波族的禁術,亦係6道仙人創造萬物的術

用途︰
.一定時間內,可自由穿梭現實幻想2個世界

用法︰
.把所有對自己的有利因素化成現實世界
   .也就是只保留所有對自己的有利因素(包括所有自己發動的攻擊)
.把所有對自己的不利因素化成幻想世界
   .也就是逃避所有對自己的不利因素(包括受傷、暈眩、死亡等)

使用條件︰
.至少擁有1隻寫輪眼
  .使用伊邪那歧的寫輪眼會永久失明
.擁有千手柱間的身體細胞

符合條件︰
.團藏
  .團藏的右手擁有千手柱間的身體細胞
.班
  .班比個面具遮住左,我地睇唔到佢塊面,但係肯定佢塊面既某部分(尤其係左面)有千手柱間的身體細胞

持續時間(重點)
.每個人使用伊邪那歧的持續時間都唔同,E點可以肯定。

一.團藏
.團藏右手有10隻眼,每隻眼的持續時間係1分鐘,e點5會有錯
.有人可能會問,計埋止水隻眼,團藏咪可以用11分鐘伊邪那歧?
.但係唔會有d咁既事,因為團藏右手10隻眼都有千手柱間的身體細胞,但係止水隻眼就佢既身體細胞,即係話止水隻眼係用唔到伊邪那歧。
.所以,團藏使用伊邪那歧的持續時間係10分鐘

二.班
.外界既人話班可以用5分鐘伊邪那歧,咁樣諗好正常︰
  .小南既神紙者之術連爆10分鐘 = 班透明5分鐘 + 班的伊邪那歧5分鐘
.不過我認為班可以用唔只5分鐘伊邪那歧︰
  .班系神紙者之術連爆前已經撕爛自己個面具,並開左眼,e個時候班極有可能已經發動伊邪那歧,根住連爆10分鐘
  .所有不利因素會降低伊邪那歧的持續時間,E點團藏可以証明,班每秒都受到爆炸,即係話每秒都減少緊持續時間,照e到估計,假設每秒傷害都減少1秒持續時間,伊邪那歧的持續時間至少有20分鐘
  .爆炸後到班解說伊邪那歧,果到用左1分鐘隻左眼先失明
  .伊邪那歧的總共持續時間 = 10 + 10 + 1 = 21分鐘
  .即係班2隻眼至少可以發動42分鐘伊邪那歧

其他︰
.如果伊邪那歧的持續時間仲未結束就自行解除,使用伊邪那歧的眼睛就唔會失明,E點團藏可以証明(即係話持續時間係1分鐘既話,只要用59秒再解除就唔會失明),不過視力會唔會降低就冇人知。
.團藏要結印先可以發動伊邪那歧,但係班就咁開眼就可以發動伊邪那歧,咁即係伊邪那歧要唔要結印呢? 定係每個人都唔同呢? 又係未知數。

不可1,不可再! 向3分說不! 向滅號說不!
企硬! Take滅號衰硬!

我諗伊邪那歧一旦發動, 一定會有一隻眼失去光明
目前未知永恆萬花筒會否因此技而失明,
因為面具男根本沒有展示過他的永恆萬花筒寫輪眼
真斑有永恆萬花筒寫輪眼, 但作者沒有表明真斑懂得用此術
火影裡應該只有兩個人得到永恆萬花筒寫輪眼, 因此我們對伊邪那歧和永恆萬花筒寫輪眼的關係所知很少
如果發動此技不會失去光明, 也應該會有冷卻時間, 不然會成為最屈機的忍者
如此地屈機, 斑應該會轉而去練永恆萬花筒寫輪眼, 而不是施放無限月讀, 也不用收集九隻尾獸
因此我認為即使一個人擁有永恆萬花筒寫輪眼, 施放伊邪那歧亦有一定風險, 亦都不會太過屈機

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-5-28 01:37 發表
簡介︰
.伊邪那歧係字智波族的禁術,亦係6道仙人創造萬物的術

用途︰
.一定時間內,可自由穿梭現實和幻想2個世界

用法︰
.把所有對自己的有利因素化成現實世界
   .也就是只保留所有對自己的有利因素(包括所有自己發動的攻擊)
.把 ...
止水隻眼無計到落去 應該係因為止水隻眼對團藏黎講仲有用再+上團藏認為自己唔會輸比佐助- -伊邪那歧的持續時間仲未結束就自行解除,使用伊邪那歧的眼睛就唔會失明 假班隻眼有失明

引用:
原帖由 tommylin95 於 28/5/2012 05:36 PM 發表

止水隻眼無計到落去 應該係因為止水隻眼對團藏黎講仲有用再+上團藏認為自己唔會輸比佐助- -
我有一樣野唔明- -假班有伊邪那歧 比d紙爆符爆完之後 點解佢會受傷呢面具都爛左- - 搞到佢要換面具- - ...
止水隻眼︰
.果隻眼冇千手的身體細胞,但係到最後都係輸比佐助,自爆gg

佢受傷+面具爛左︰
.當時佢未發動伊邪那歧

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-5-28 17:43 發表

止水隻眼︰

佢受傷+面具爛左︰
.當時佢未發動伊邪那歧
我記錯野 睇番la

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-5-28 17:43 發表

止水隻眼︰

佢受傷+面具爛左︰
.當時佢未發動伊邪那歧
面具爛左的時候己發動伊邪那歧, 但是兩隻眼是健全的, 不久斑隻眼便合埋了,

他的眼是使用了伊邪那歧才導致失明,
正確來說, 一旦發動此技, 此技生效有一個時限, 不論你有沒有早點結束, 當時限一到便會失明, 不是你所說, 未到時限結束就不會失明, 所以被例為禁術, 非生死猶關的時候也不會用

班 真係好屈

如果你看漫畫, 我也不知道怎樣跟你解釋, 你再看一次動畫就會明
如果你有pps, 可以睇番472同473, 土豆youku希望他們快點執粒, 成日禁播, 另外希望無線tvb都執埋佢,
睇唔到火影, 背後一定係tvb搞鬼
小南第一次用引爆符打斑, 斑用的是時空忍術吸走, 時間沒有5分鐘, 因為斑是主動攻擊
第二次炸斑, 這時斑才真的用上伊邪那歧, 至於你說面具男使否真的呆在那裡被炸足十分鐘就不得而知, 因為他的眼連萬花筒寫輪眼都未到的級別, 竟然可以生效長達5分鐘, 的確有點可疑, 睇一睇團藏, 他每一次被殺死都會在其他地方出現
或者斑只是被小南炸死一次, 然後把現實化為夢境, 出現在另一地方, 需時也不會很長

禁術咁勁,緊係要冇番D野....

引用:
原帖由 orangejuice 於 28/5/2012 06:59 PM 發表

面具爛左的時候己發動伊邪那歧, 但是兩隻眼是健全的, 不久斑隻眼便合埋了,

他的眼是使用了伊邪那歧才導致失明,
正確來說, 一旦發動此技, 此技生 ...
團藏用緊第4隻眼果陣,自己解除伊邪那歧,咁樣第4隻眼都有用到伊邪那歧,照道理隻眼應該失明至係,但係第4隻眼仲開著

這樣又點解釋呢?

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-5-28 22:13 發表

團藏用緊第4隻眼果陣,自己解除伊邪那歧,咁樣第4隻眼都有用到伊邪那歧,照道理隻眼應該失明至係,但係第4隻眼仲開著

這樣又點解釋呢?
我記得團藏當時好似中左幻術, 佢以為自己還有眼未用, 事實係用晒所以才死亡,
我都記得不太清楚, 得閒再睇番

引用:
原帖由 orangejuice 於 28/5/2012 11:13 PM 發表

我記得團藏當時好似中左幻術, 佢以為自己還有眼未用, 事實係用晒所以才死亡,
我都記得不太清楚, 得閒再睇番
第4隻眼BO,即係幻術鼬之後BO

回復 1# 的帖子

班係2隻寫輪眼咩,好似有隻輪回眼黎

係囉 佢真係好鬼屈機嫁=.=
夢想.

使用條件︰
.至少擁有1隻寫輪眼
  .使用伊邪那歧的寫輪眼會永久失明
.擁有千手柱間的身體細胞
點解要柱間?

29 12
發新話題