57 1234
發新話題

[親身經歷] 靈異鬼怪活動 完結

本主題被作者加入到個人文集中
[Close]

靈異鬼怪活動 完結

首次活動多多珍惜

格式
ID:

二選一題目:
1.你認為,鬼存在這個世上嗎?
2.你踏足過傳聞鬧鬼的地方嗎?地方名稱+當你離開時的感覺 (字數100字)(請完成文章時,總結一下字數)例...................(100字)

積分獎賞+3-5分
視乎文章結構.&內容

我既目的系想每一個會員系真心參與此活動,希望帶上真心的留言

先作一個警告 如知道網上COPY的話會扣分處理

活動3月1日結束

2選一題目?
選1個?

正是                                    .

改番選一會唔會好D

我相信有鬼存在這個世上 因為在西方文化中,由于很早就有崇拜死人的傳统,所以鬼在人的思想概念中是存在的。從聖经希伯来語經卷舊约的記载可以看出,盡管古代以色列人并不相信鬼怪等,以色列的上帝耶和華告訴以色列人,人不该崇拜鬼,但是古代亞细亞很多國家都有对鬼的崇拜,通靈术也十分普遍。求問鬼和各路神是各國交战合約等的必走程序。
而在中國文化史上,商朝、周朝時期的中國人尚未產生長生不死的神仙觀念,也未有佛教宣道的輪回轉世的思想,但當時的人也已经認為人死後会變成鬼,并且生前的身份不会在陽間。因此他们認為人死后的靈魂依然繼續關心影響人世之事,这道致占卜的流行,且有陪葬的觀念。

回復 5# 的帖子

好一個上網copy

ID: Chocoolate:p
題目1:
我認為世上有鬼的存在,無論是在西方還是在東方的文化中, 靈異鬼怪都是不能缺少的。當中包括鬼故事, 傳說, 鬼屋等. 所以無論是你或我從小都會聽到不小關於鬼(靈異)的事. 在我而言, 我覺得[寧可信其有,不可信其無]. 凡事對先人作一點尊重, 百利而無一害. 例如去酒店之前, 按沖廁制, 打開全部衣櫃等, 都是尊重鬼怪的行為. 人不犯我我不犯人  所以大家都是相信好過吾信.  你信不信? 反正我就信了

YTL<3 LTY.

ID:唔好RE

題目1:

我係相信鬼是存在因為以我每個星期6睇怪談會見到佢地鬼上身.....等等等佢地吾似做假因為佢地會變左聲和哭

仲有我有野真人真事就係我以前係西貢往個陣有一次訓訓下醒左啵又訓吾番著我就等訓番著我以為我阿媽去柯尿但係好奇怪地做咩吾開燈所以好快地訓 D鬼真係泥啦我發左個惡夢夢見我自己見到三個人個三個人我吾識咖但係佢好似想帶我去一個地方我又講吾到野行左個去醒左所以我覺得鬼是存在但係真係黑仔見到鬼吾洗怕因為人地講只係你讀天主經d鬼會怕你(211字)

我吾識字=-=no笑me小3

ID:世狸題目1﹕

鬼是否存在於這個世界上﹖如果在科學角度來說,像是鬼這樣的靈體真的很難證實他的存在,我比較少接觸關於鬼的科學論說,也無從判斷。不過,從宗教角度來說,鬼是的確存在的,就如聖經中,鬼的出現已是不少的了,印象最深刻的是那叫作「群」的鬼吧。鬼不是指人死後的化身,我倒覺得鬼是魔鬼用來折磨人類的媒介,令人放棄信仰然後墮落。鬼是存在的,但肯定不是人死後的靈魂。

請加上
格式
ID:

ID:凍檸、樂
我就認為呢一個世界上根本就沒有什麼神鬼怪 點解鬼一定要係晚上先出現?如果鬼咁勁 點解要係晚上先出現?呢一D都係人因為係黑暗中恐懼而製造出來的假現象.因為晚上 周圍黑媽媽,人睇唔清楚身邊既事物.人係會對不知道既野產生恐懼.例子 有D人係晚上見到一D飛下飛下既野 但又睇唔清楚 人自然就會當佢係鬼啦 呢一樣係一性 真正有一隻鬼現身同人講野?有冇咁既場面?點解又要靠附身泥出現?  有D人就會咁諗 拿有D人個心情唔好好似比鬼上左身,去見完果D 師父之後真係有好左WO. 咁其實只係人既心理上得到一D滿足和安全感.就當一個人的負面情緒過多就會令自己唔開心 好自然既事 但人就會以為呢一D情緒係因為果一樣唔存在既鬼所做成 其實只不過係自己心理上的陰影 所以我係唔讚同有鬼既 . (純拎分 NO串ME
(308字)

太愛才不能愛

ID:★〞NOWHERE
二選一題目:

我相信呢個世界系有鬼既
因為每當我自己睇完一個鬼故
就會疑神疑鬼
硬系覺得有果D野系周圍
只系我見吾到
所以我相信有D人對鬼敏感
即系佢地感覺到..甚到見到
而每當我睇鬼故
見到有D咩野要注意
例如去外地旅行有咩野要避忌 ( 入屋敲門等 )
只要我做到盡量都會做
寧可信其有..不可信其無
但系我又吾會話真系好好驚
而我亦都有一種好奇心..好想知道系咪真系有
抑或只系人地講系心理作用
系自己既幻覺
補番(173字)

ID;L.sC_
我認為呢個世界上壹定有鬼的存在。
需然我未見過.但系覺得好多人都因為見鬼做出異常行為.
例如失控等的行為.有時我都會幾驚見到.因為見到好多人都因為見過后.
會變左第2個人甘.
加上電視之後都有講.人死去后.會輕幾g.果個就系靈魂.
所以我系相信呢個世界上有的鬼存在!
(114字)

ID:四射
二選一題目:
我認為呢個世界上面
鬼是確確實實存在既
只不過係在另一個空間
所以我地先見吾到佢地
就算佢肯比你見
你時運高都未必會見到
正如我地所做既野一樣
點解有人比鬼搞
要請d師父去幫手
但係我就覺得鬼係善良既
你吾去傷害佢
或踏入佢地所屬空間(碟仙等)
根本無野好驚
明生不作虧心事
夜半how門也不驚麻

(132字)

ID:萬能雞脾俠

靈異鬼怪活動作文

可以從多個角度看看鬼的存在
從科學角度上是沒有的.短小來說

是腦電波受到影響。
從本人角度上是沒有的

我認為鬼是一種無形的東西

市民是受到節目等等影響.

例如.鬼來電.也可能是部份名人

司徒法正.大家想像下.如果那些節目

不說那樣恐怖.那么恐怖.又怎吸引人們收看?
收視率又怎樣高?。
從心理學家的角度是潛在意識亦是一種唯識學
來解說。

其實鬼是否存在是見仁見智的

我只會相信科學亦即所解釋的腦部磁波反應

有很多相片來見證鬼的存在,
其實大部份都是假的.吸引人們收看而且

我認為人類是高級智慧型的動物,
那樣都相信鬼的存在.未免太過無知。
在此和信有鬼的人們說句
平生不作虧心事 夜半敲門也不驚
以上是我的感想
謝謝收看

57 1234
發新話題