29 12
發新話題

[交流] 我覺得阿凱係勁過卡卡西

[Close]

回復 47# 的帖子

我上網搵到原來係同人原創
因為我都感到奇怪, 因為火影動漫都很少談及白牙和阿凱的父親
甚至沒有提及阿凱的父親

你可以試想象阿凱的非正常人類訓練, 在平時(未爆八門)力量已經大過或者等於綱手的拳擊,
不要忘記小李把身體的鋼甲脫下時, 鋼甲的重量在地上造成一個很深的坑
而家阿凱仲要爆埋八門, 威力根本無法想象
佢的拳擊可以壓縮空氣, 造成壓力彈係一件好合理的事

引用:
原帖由 TSZ_0202 於 2012-2-21 19:35 發表

可能兜都番生埋白牙....話唔定到時佢教卡卡西新招..
係又好, 我都係根據睇完動畫的感覺而覺得阿凱比卡卡西強,
而不是本身對阿凱好感而說的
本人也期待卡卡西會有更出色的忍術

八尾尾獸化都打唔贏的鬼鮫,
阿凱一個搞店
仲要同樣在水中戰鬥
也不必說鬼鮫當時沒有鮫肌在手,
鬼鮫被認為是有尾獸級查克拉, 精通各樣水遁忍法的人

引用:
原帖由 BSL 於 2012-2-21 20:57 發表
但係鬼交當時身體好弱....

同埋8尾都唔係打唔贏鬼交...(純粹8尾弱智)
睇動畫係講鬼鮫吸左八尾的查克拉再同阿凱打
最後鬼鮫用的大技也不見得是小兒科

引用:
原帖由 不死的金川 於 2012-2-22 19:50 發表
其實嗌黎有乜用? .
沒有用, 此post已完

最新一集, 阿凱招晝虎實在太勁
未見過過卡卡西d技可以有咁既威力
卡卡西太依賴寫輪眼, 真正的強者是會像四代火影/水影/雷影/土影一樣沒有寫輪眼都有自己的獨門絕技...
加上擅用寫輪眼, 甚至擁有更高級的寫輪眼已經有兩個人, 卡卡西甚至在他們之下...
佐佐使用的千鳥雷切, 在形態變換上比卡卡西更為出色, 甚至發展出麒麟此一絕技
我只想道出卡卡西若果沒有自己的獨門絕技, 將會變成可有可無的角色..
阿凱就有了, 現在不見得卡卡西有...

不能說阿凱是蠢人,
如果真係很蠢就不會懂得用通靈術做踏腳石, 然後去追鬼鮫
真的蠢就不會自創一套應付寫輪眼幻術的技巧
阿凱很多時會立刻開第六門, 而不是逐步開啟八門試探,
可見阿凱會憑對方的實力, 地理環境作出合適的戰術

宇智波斑都說了要用肉搏才能將他打趴, 你們還在討論什麼??

引用:
原帖由 A-Lin☆ 於 2012-3-20 16:44 發表
我覺得卡卡西係勁個阿凱
卡卡西是虛構人物
阿凱是根據已故武術家李小龍而設計的角色
你話邊個勁d喇
我就認為中國武術博大精深, 遠勝於日本忍術
如果作者無意羞辱中國武術,
那麼體術和忍術在火影世界應該是齊名的
現在來看, 阿凱已經達到體術的顛峰狀態
卡卡西的忍術卻不見得是顛峰, 因為還有更高級的寫輪眼存在

回復 97# 的帖子

因為有一集係講阿凱開了第六門打卡卡西,
卡卡西當時好似無受過傷咁, 這一點足以證明卡卡西應該能和阿凱打成平手
但是我又感到不合理, 即使卡卡西的寫輪眼能看到阿凱的動作
他的身體根本沒有可能及時反應,
別忘記, 阿凱開第六門, 一腳踢到鬼鮫飛起
雖然鬼鮫當時只有三成查克拉, 但反應和查克拉量都是不相關的兩回事

阿凱次次爆八門的場面都是十分熱血激昂, 我都越來越喜歡這個角色
只想為他平反, 卡卡西沒有可能和阿凱打成平手

引用:
原帖由 殤夜乄遺忘 於 2012-3-30 22:50 發表
卡卡西個腦比凱強很多...
鳴人個腦比卡卡西弱很多

引用:
原帖由 あずさ 於 2012-5-22 11:09 發表

但係唔好唔記得卡卡西係識幻術
同埋凱對幻術既抵抗力好差
錯了, 當一個人的意志力極強大, 是可以破除一切幻術
而可以爆八門的人, 身心都是鍛鍊得極強大

引用:
原帖由 alberttam 於 2012-6-3 16:21 發表
我覺得阿凱=速度快 體術勁 但係忍術堅係唔掂
如果卡卡西同阿凱打  卡卡西大可以用分身fake佢 之後再偷襲
而且, 卡卡西仲有寫輪眼幫手  大約可以睇穿某d 阿凱o既出拳方法
何況, 依嫁卡卡西隻寫輪眼都唔似之前 佢依嫁 ...
錯了, 雖然卡卡西是複製忍者
自從唔知邊一集開始, 卡卡西已經不用複製得來的忍術, 來來去去都是千鳥和寫輪眼, 很多時更加要埋身搏鬥
可見其體術的重要性,
而體術之專家就是凱, 所以本人認為阿凱是比卡卡西強
如果要講fake人, 其實讀者都已經被阿凱的扮豬食老虎樣子fake了,
fake人fake得最勁的還是阿凱
明白未?

另一個例子就是鳴人, 我們普遍認為鳴人是個蠢鈍如豬的角式, 可是火影故事中, 陰人陰得最多就是鳴人
就算有人比鳴人聰明百倍, 還是會被他陰中
而我們不能否認, 當鳴人穿了綠色緊身衣, 簡直和阿凱, 小李他們成為最合拍的三人組

而如果你有看海賊王, 這一類人都是立於世界頂點的人, 如拳骨卡普, 海賊王羅杰等等

29 12
發新話題