17 12
發新話題

玩GAME、睇VIDEO 全部 Lag..help

[Close]

玩GAME、睇VIDEO 全部 Lag..help

我有個 fd 佢最近換左底版同display card
分別係 ASUS PE-T1 & ASUS EN7600 GT
原有CPU 係 Intel 503 2.66G
RAM 係 512MB DDR400 x2

用super windows XP 7.1

好奇怪咁...無論玩咩game(上至Battlefield 2142, 下至Bomberman), 睇咩video (例如動畫), 都係會lag, 情況係每五秒就"疾"幾秒

試過重裝windows....唔得
windows update...唔得
hardware drivers udpate....唔得

原因係o係邊度呢??? please help~!!!

TryTry不要用Super windows XP看看...
因為Super windows有時會出現問題

他個主機機箱好細個
有冇可能係CPU 過熱而導致lag 呢??

通常lag我都會ctrl alt del
睇處理程序
禁cpu
睇邊個最高強制close左佢-.-

或者你試下用返原始(或者其他版本)xp裝下試點?
super xp都暫左好大段時間,如果要用也可以tiger系列改版xp
I LOVE vLan

有無安裝DX9.0C????

wing yip:

lag 既時候睇alt ctrl del,
用最多CPU 就係lag 果個program,
close 左之後再開, 又再lag..
問題未解決到~

sillydanny,
好~~陣間試下先~thx

nokiaysk104,
裝左~~

換了BBXP...還是不行........help

引用:
原帖由 akalone 於 2006-11-12 15:20 發表
wing yip:

lag 既時候睇alt ctrl del,
用最多CPU 就係lag 果個program,
close 左之後再開, 又再lag..
問題未解決到~

sillydanny,
好~~陣間試下先~thx

nokiaysk104,
裝左~~ ...
咁個program叫咩名
同埋呢...你個cpu係咪長期都係90以上或者100%嫁?

引用:
原帖由 WingYip 於 2006-11-18 18:37 發表

咁個program叫咩名
同埋呢...你個cpu係咪長期都係90以上或者100%嫁?
有幾個program 都係咁, 包括 BF2142, PES6, 但甚至睇動畫都會lag

cpu 正常的, 唔係長期 >90%

睇動畫LAG我都試過
UPDATE DISPLAY CARD就冇事

你平時乜都唔開會唔會LAG機?
你係咪開左隻GAME再禁CTRL ALT DEL=.=?你誤會左我意思了

update 左display card driver 都唔得!

乜都唔開就唔會lag , 睇網頁, 文書工作等等都好正常~~~

引用:
原帖由 akalone 於 2006-11-20 00:01 發表
update 左display card driver 都唔得!

乜都唔開就唔會lag , 睇網頁, 文書工作等等都好正常~~~
ram 你肯定用DDR400??

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2006-11-20 00:31 發表

ram 你肯定用DDR400??
係呀, 有問題?! @@

引用:
原帖由 akalone 於 2006-11-20 18:56 發表

係呀, 有問題?! @@
點解唔用DDR2 ?

17 12
發新話題