發新話題

講真一句228你就最飲得酒架喇^_^

[Close]
引用:
原帖由 家屬謝禮散 於 2011-11-6 11:49 發表

你就係打個網址出嚟 跟著乜都唔講嗰個傻仔???
等你好耐了

我現在就同你講返個問題

我用「啲」究竟問題何在??
咁正字又係咩呀?? 答我啦

「考評局都係跟番我比你個網個讀音標準而評分」

有無嘢support你呀  ...
有冇野SUPPORT到我???

你去查下咪知囉 呢樣野係我中文MISS講既
佢就成日改公開考試D卷
你話我MISS吹水又得點都好
This is a fact

有冇例子支持?

根本個個意思既字冇可能會有唔同音調(即 開心個開 唔會讀成 海)
點有例子?

你即係叫我舉出以前地球末日其中一次姐
點舉呀醒目

你睇野可唔可以睇清楚先嘈
仲話咩我反駁反得差

呢D唔係反駁
係糾正

呀仲有
「口的」(唔識打)
既正字係 「D」

其實你靜d啦- -無人識你阿=.=

ps驚見槍神pro

引用:
原帖由 N.bu 於 2011-11-6 22:34 發表

有冇野SUPPORT到我???

你去查下咪知囉 呢樣野係我中文MISS講既
佢就成日改公開考試D卷
你話我MISS吹水又得點都好
This is a fact

有冇例子支持?

根本個個意思既字冇可能會有唔同音調(即 開心個開 唔會讀成 海)
...
下...乜你講d嘢嚟證明自己係對
係要人幫你手查埋架?? 唔好嚇我好喎

點有例子?
#12 「你覺得用字只喺根據字嗰音調? 而唔係根據本身嗰字嘅意思?」
我覺得你誤會左我呢句嘢既意思
我呢句嘢  本來係想講 「係」係表達唔到「是」嘅意思

乜「D」係中文字黎架咩?=.=
唔係中文字咁點樣正字呀??

http://www.zdic.net/zd/zi/ZdicE5Zdic95ZdicB2.htm
● 啲
拼音: dī
1. 方言,表数量,若干:畀~钱佢(给他些钱)。
2. 方言,少许;一点(大致有个确定数量):落~胡椒粉(洒点胡椒面)。见《简明香港
方言词典》。
我唔明 點解呢個字有哂解釋 你都可以無視佢嘅存在

其實 我係度講左咁耐都唔係想講呢啲野
#20 自己睇

引用:
原帖由 家屬謝禮散 於 2011-11-7 00:15 發表

點有例子?
呢部份我完全唔明你講緊乜
我真係思考左好耐  唔好意思

乜「d」 ...
我尸口巾 你老帽
海 嗰part明串你打能錯字啦,仲思考緊?,咁啫係証明你冇腦阿傻系

ps 天狗轉行去lol嗎?
p_R0

引用:
原帖由 pR0〝 於 2011-11-7 06:24 發表

我尸口巾 你老帽
海 嗰part明串你打能錯字啦,仲思考緊?,咁啫係証明你冇腦阿傻系

ps 天狗轉行去lol嗎?
你要同我嘈就回#22
唔好成個傻仔咁 我講講吓你又加把口
乜你比人駁到無哂嘢講 就係靠咁樣入位串返人報復??
好嘢好嘢

D?尐囉 啲咩呀 呢到係香港既網絡世界
你咁堅持自己既正字有咩用??
人地團互抽關你鬼事咩 諸事八掛
係度啲啲啲 又話咩大學咩咩 你咪返去讀大學囉 打咩信長 上咩信長論壇
香港網絡不嬲都係用係 系架啦 你幾時見到有10個後生字係而家網絡上
會打啲 喺 加個口字係隔離既字呀??頭10個咪得1個囉 果個就係你
但係100個 1000個之後都係得1個呢 邊個得閒同你空白鍵n次去搵個字??你真係幾得閒
雖然我認為你係打倉頡 但係人地打錯少少字 打個同音字你都要去捉人地字失
溝通到咪得囉 你理得人做咩姐
真係5想話你小學 ,雞都5得 其實你可以去其他論壇捉人地錯字啦 1日24小時你都5夠黎你捉呀

- 低調

引用:
原帖由 全新感覺 於 2011-11-7 18:53 發表
D?尐囉 啲咩呀 呢到係香港既網絡世界
你咁堅持自己既正字有咩用??
人地團互抽關你鬼事咩 諸事八掛
係度啲啲啲 又話咩大學咩咩 你咪返去讀大學囉 打咩信長 上咩信長論壇
香港網絡不嬲都係用係 系架啦 你幾時見到有10 ...
首先 你講啲嘢真係膠到出汁
但我都唔想討論你講嘢啲問題
浪費我時間
所以先莫論呢個問題

其實 你隻眼係咪有啲事
爬文嗰陣你睇清楚啲得唔得??
講真我真係懶得打咁多字回你
copy比你已經足夠

睜大你隻眼睇完先好同我講嘢
仲有人地團抽水定抑或係咩 我點知??
所以我開頭都只係講一兩句

如果 睇完哂咁多嘢 你都依然覺得我係小學.雞捉錯字嘅話
我建議你返小學重讀

係咁啦

引用:
原帖由 家屬謝禮散 於 2011-11-7 19:31 發表

首先 你講啲嘢真係膠到出汁
但我都唔想討論你講嘢啲問題
浪費我時間
所以先莫論呢個問題

其實 你隻眼係咪有啲事
爬文嗰陣你睇清楚啲得唔得??
講真我真係懶得打咁多字回你
copy比你已經足夠

睜大 ...
55 先唔講呢d 事實係你係度做埋d小學 ,雞行為 捉字失
只需要你答 係or 5係 同埋 你5知人地係咪互抽緊水 5知咁你出咩聲??
- 低調

引用:
原帖由 家屬謝禮散 於 2011-11-7 00:15 發表

點有例子?
#12 「你覺得用字只喺根據字嗰音調? 而唔係根據本身嗰字嘅意思?」
我覺得你誤會左我呢句嘢既意思
我呢句嘢  本來係想講 「係」係表達唔到「是」嘅意思

...
紅字為重點
神奇!!
我相信得你一個會理解到呢個意思
會唔會係你表達能力有問題?

AND
你知唔知咩係方言
方言係我地自己整出黎
本身冇呢個字

其實根本冇D字呢個讀音且相同意思既字
所有野係我地創造出黎

引用:
原帖由 N.bu 於 2011-11-7 20:13 發表

紅字為重點
神奇!!
我相信得你一個會理解到呢個意思
會唔會係你表達能力有問題?

AND
你知唔知咩係方言
方言係我地自己整出黎
本身冇呢個字

其實根本冇D字呢個讀音且相同意思既字
所有野係我地創造出黎 ...
你漠視前文後理當然唔明

其實你講咁多嘢 都係想講我用「啲」係錯姐??? 下話??
依家比哂資料你 有哂證明 你都可以否定 咁我都無咩講

你未回應呢度 唔好扮睇唔到

引用:
原帖由 全新感覺 於 2011-11-7 20:06 發表

55 先唔講呢d 事實係你係度做埋d小學 ,雞行為 捉字失
只需要你答 係or 5係 同埋 你5知人地係咪互抽緊水 5知咁你出咩聲??
睇嚟你仲未明 呢度咁多條友你都算最無腦
繼續同你講下落去 真係對牛彈琴 88

引用:
原帖由 家屬謝禮散 於 2011-11-7 21:22 發表

你漠視前文後理當然唔明

其實你講咁多嘢 都係想講我用「啲」係錯姐??? 下話??
依家比哂資料你 有哂證明 你都可以否定 咁我都無咩講

你未回應呢度 唔好扮睇唔到
#20 ...
考評局計分既網都冇呢個字
你即係話考評局錯姐
係咪??
?
?
?
?
?

仲有#20我唔明你想講咩

引用:
原帖由 N.bu 於 2011-11-7 21:32 發表

考評局計分既網都冇呢個字
你即係話考評局錯姐
係咪??
?
?
?
?
?

仲有#20我唔明你想講咩
第一 不如你搵吓考評局個網喺邊寫住用呢嗰網嚟評分先OK? 口講無憑
如果係嘅話 無理由無公佈架喎 同埋點解個網係無注明係FOR考評局計分??
第二 你未答我係咪否定左呢個字嘅存在
第三 根據你個網 搜尋唔到呢個字嘅原因 我推斷係第3
錯誤:

你輸入的字並非大五碼或倚天的漢字,原因可能是:
1. 你輸入的不是中文字
2. 你輸入多於一個中文字 (如加多了一個空格)
3. 你輸入的是造字附加字

咁如果佢係造字或者附加字 係咪代表我用「啲」係錯?

引用:
原帖由 家屬謝禮散 於 2011-11-7 21:51 發表

第一 不如你搵吓考評局個網喺邊寫住用呢嗰網嚟評分先OK? 口講無憑
如果係嘅話 無理由無公佈架喎 同埋點解個網係無注明係FOR考評局計分??
第二 你未答我係咪否定左呢個字嘅存在
第三 根據你個網 搜尋唔到呢個字嘅原 ...
其實得架喇

夠架喇

佢地錯晒架喇

我幫佢地SAY個SOR

你岩.SOR

吾好再係到煩喇

冇人識你

借借

講真 我覺得你地好無品囉
咁人地都係發表意見姐 你地洗唔洗句句針主哂
唔通人地打字又要經過你地同意既
''家屬謝禮散'' 我支持你啊 我覺得佢地咁多人一齊反駁你好___啊
人多蝦人小 無品到咁 乜野團黎架 咁無品既團都係第一次見
重有啊 人地指點你地既錯誤 你地唔領情都算 重要反駁 駁駁駁咁鍾意駁 去駁髮啊
無品人食屎la

發新話題