發新話題

[原創] [韓劇]-學習之神

[Close]

[韓劇]-學習之神

故事簡介:
高考時智能不重要。如果有著沉著的毅力和技巧,並且在細密的策略的指引下踏實地訓練,誰都能考上首爾大學」

貧窮的律師姜錫浩難得接個案子。

但這一次是要負責處理面臨破產危機的炳門高中的案子。

曾經也是炳門高中學生的姜錫浩看到排名倒數的劣等學校炳門高中毫無希望的情況,決心要把學校起死回生。

拯救學校的唯一的方法是培養出考取首爾大學的學生。

姜錫浩預測的是,如果炳門高中能逐年增加首爾大學錄取生,更多的學生就會報名炳門高中,

那麼學校隨之就能克服財務危機,進而能獲得名牌高中的名譽。

感想:這韓劇令我們明白到學習的重要性,學習不是為了升大學,學習系為左令我地走上正確的人生道路
講真,上年的學業真的不太理想,但看完後,我覺得不學習一定成為廢物,努力學習一定成才,劇中的黃柏賢
本來諗住唔讀書直接做野,但系佢入左''特別班''之後努力學習,最後上了大學,我們都要努力學習,所以e套
戲真系值大家一看。

以下是一條關於劇中的影片,大家細心欣賞

[youtube]JSTH87rw2p0[/youtube]

e個肥仔系特別班其中一員 片中講到佢今次考試又衰左,佢以經好努力 晚上唔訓教都頂住甘溫書,所以今次

考試衰左,佢覺得系佢個腦唔得,不過老師同佢講:''人的頭腦差別不大,系因為你腦中有''我的腦不靈活''
所以你先會甘樣 如果你要學習好 就要比自信自己 唔好成日諗住自己個腦系唔得

只系想大家睇下e套劇 領會當中的真理 主要唔系求分 版主鐘意加就加

vlan的都是朋友

幾好版主記得加分     

睇過啦..之前J2台影過 都幾好睇 支持下你

引用:
原帖由 ★﹑殤璦 於 19/8/2011 02:24 PM 發表
睇過啦..之前J2台影過 都幾好睇 支持下你
so ?     我系j2台睇+上系電腦pps重睇3次 堅系正
vlan的都是朋友

支持支持...
個肥仔d表情好正

個肥仔係咪林育群?
個樣好囧
我開始微笑 以後會努力過的 很好

引用:
原帖由 SE7EN水 於 19/8/2011 08:02 PM 發表
個肥仔係咪林育群?
個樣好囧
智妍令女           
vlan的都是朋友

咁我就唔加分啦

引用:
原帖由 ゞRs 於 19/8/2011 08:17 PM 發表
咁我就唔加分啦
講下笑 我甘辛苦 打甘多字  系唔系都+番5分啦
vlan的都是朋友

回復 1# 的帖子

咁對你有無幫助?

定還是你本身讀書都好勁咁?

我都睇過一套到...d老師個樣+埋d J2配音已經令我卻步...

但睇完你簡介都覺得幾吸引

引用:
原帖由 卍花田錯卍 於 19/8/2011 09:28 PM 發表
咁對你有無幫助?

定還是你本身讀書都好勁咁?

我都睇過一套到...d老師個樣+埋d J2配音已經令我卻步...

但睇完你簡介都覺得幾吸引
e套戲   全部令仔令女 聲令      岩你        本身都好勁   睇完之後 我暑假後會仲勁
vlan的都是朋友

有韓劇W0睇下先
個肥仔幾慘咁一陣上網睇埋洛去先
乘乘有糖食....

發新話題