25 12
發新話題

巨魔與精靈簡短教學—精靈篇

[Close]

巨魔與精靈簡短教學—精靈篇

呢個貼係比未玩過巨魔與精靈呢張圖而又想學玩既玩家睇
巨魔與精靈既玩法近似鬼捉人,我先介紹舊版3.7.0B吧
巨魔只得1隻,其餘玩家都係做精靈
精靈勝利條件就係殺死巨魔,而巨魔就係殺哂所以精靈
精靈死亡後會有2個選擇供玩家揀,精靈使者同魔狼
精靈使者目的係協助精靈勝出,魔狼則協助巨魔 (ps.舊版多數禁做魔狼)
1#係簡短教學2#係簡單介紹   
(建議先睇左2#先睇番1#)

當進入遊戲後埸主首先會揀地型
之後糸統就會有2個選擇比在埸玩家揀要做精靈定巨魔  (新玩家建議唔好揀巨魔)
之後就會有30秒鐘比精靈去搵地方起野
一開始最好係開始地點附近起左帳篷先,帳篷唔洗滿血  (咁可以係搵緊你想要既地方既途中都有收入)

你搵到想起既地方之後,就要即刻起石牆   (石牆既功用就係頂住巨魔唔好比佢進入你屋企)
有好多新玩家都會起2個石牆,但係其實只要起1個就得了,記住要起係中間

之後就係爆左你之前起個個帳篷  (點擊帳篷就會搵到毀滅功能個個濟)

爆左之後就係你既地方起番一個新既帳篷,今次要起到滿血 (因為冇意外既話都唔洗再爆)
起完之後就點擊
帳篷升級(帳篷愈高級收人會愈高)帳篷每次升級都要特定條件
點擊帳篷再將滑鼠指埋去左下角就會有得睇升級既條件

之後升到個帳篷+16之後就
點擊城鎮買木材,因為帳篷+16升級做帳篷+32,唔單只要錢仲要木材
(如果你跟住條件升帳篷,係帳篷+4之後就會起左城鎮)(點解唔起樹人先?因為樹人再出精靈係帳篷+16黎睇太貴,要有排先升到+32)(當時既木材價格會顯示係玩家名單到)

如果有巨魔搵到你地屋企,你就要起箭塔同埋將箭塔升級趕走巨魔,因為巨魔打你個石牆係有錢的
(比巨魔打緊個陣請善用自己既技能,如:幫牆加防同捉住巨魔等)
起箭塔係睇情況而起,如果冇比巨魔搵到唔洗咁快起住

升左帳篷+32之後就可以起樹人出樹精幫自己採木,樹精價錢同採木量係成正比
愈貴既樹精係採得愈多,帳篷+32呢個時候建議出2000蚊精靈或3600蚊精靈
(出2000蚊就可以早d出到,可以趁D木材價格高昂既時候賣出賺取豐厚既金錢)
(PS.你唔將隻樹精右鍵點擊落樹木到,樹精係唔會自動行埋去的)

之後就不斷升帳篷同箭塔
最後緊係將巨魔擊敗

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

巨魔與精靈簡單介紹

經會員ZinG.同意將佢個篇同我合併左

精靈技能:

將天氣變成夜晚 ( 可減少巨魔視野 及 影響牆既回復速度 )
修理建築物 ( 包括塔 牆 等等 )
封禁巨魔既技能 (令巨魔不能使出任何技能 )
網住巨魔 ( 令巨魔不能攻擊及移動 )
閃 ( 瞬間移動到你指定既地方 有限距離)
加速 ( 增加移動速度 )

建築物:

:帳篷(收入來源)
級別:+1 > +2 > +4 > +8 > +16 > +32 > +64 > +128 > +256 > +512  (每秒金錢)

紫:石牆(主要防禦)
級別:石>石2>石3>石4>石5>精靈牆>精靈牆2>精靈牆3>精靈牆4>精靈牆5>惡魔牆>惡魔牆2>惡魔牆3>惡魔牆4
         >惡魔牆5>..............終極合金牆

粉紅:箭塔(主要攻擊)
級別:待定

白:城鎮(木材買賣,升箭塔必需)
級別:待定

紫藍:修理工廠
級別:無

黃:樹人

橙:XX要塞

粉藍:真視之塔(睇隱形)

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

想當年我第一次玩個陣都係起兩個石牆=.=

引用:
原帖由 最終の作 於 2011-8-10 00:30 發表
係咩 我玩開圍住巨魔屋企唔比佢出

我次次玩親巨魔
個個都讚我係神手

引用:
原帖由 最終の作 於 2011-8-10 00:30 發表
好多新玩家都係咁

回復 6# 的帖子

個陣我以為巨魔會入到.
點知原來巨魔咁鬼肥

有人玩舊版
不過都係鍾意返3.9.2多d
大陸果隻巨魔一開始 3敏鞋 就gg硬
SKYPE RC
hung2014

支持一下。

你教學似有我五成實力
請支持 GirlsGeneration :)

我睇到小小抽水成份
隻巨魔個名
SKYPE RC
hung2014

回復 10# 的帖子

是嗎?
世事被你看透了

引用:
原帖由 畢打飛機人 於 2011-8-10 01:19 發表
我次次玩親巨魔
個個都讚我係神手
下次你開場 叫埋我
我想做精靈 雖然我新手
三次元是萌不起的

回復 5# 的帖子

回家吧

我中意玩30木多d
32木要問人r= =
我不確定自己能用多少時間把你忘了,也不敢保證我就能真的把你忘了,我只能像現在這樣,不吵不鬧,不悲不喜,安安靜靜的與你,再無交集。

引用:
原帖由 Yura♥志龍 於 2011-8-12 17:39 發表
我中意玩30木多d
32木要問人r= =
係果個版好鬼死麻煩- -
有時肥得快 買到 最便宜果d木 會買齊 40木
跟住分比其他精靈
三次元是萌不起的

25 12
發新話題