16 12
發新話題

Photoshop Banner & Brush 教學

[Close]

Photoshop Banner & Brush 教學

目錄  (因圖片太多 容易混淆 分左幾個回覆來作教學)
#1. Banner 簡介 &  入 Brush 教學和簡介   (按入去會直接到那一樓)

#6. Banner 製作教學
#8. Brush 發放區

上一次的       字形美化教學   和   其他作品   其他作品二號
右是我 沒料扮有料的人
相信大家經常聽到製圖的人話Banner
究竟Banner是什麼? (為左方便我快d完成今次既教學 我將Banner 叫做Ban吧)

以下就是一張Ban (由於太急 製成劣作 不便之處 敬請原諒)

亦可以加字 加圖象 例如以下

究竟一張Ban 係點製作出黎?
首先 我地係要需有個Brush黎製作既
咩係Brush? 可參考以下圖片

咁有左Brush之後 右點樣先可以做到Ban?
跟住落黎我就會教大家點做

首先利用 (矩形選取畫面工具)
選取左你要既圖樣先 [見下圖]

然後按編輯 -> 定義筆刷預設集

再按確定 咁樣你既Brush 就會save左係到

每當要用喱d Brush 只要按    (筆刷工具)
然後再按 筆刷旁的箭咀(向下的)
就會彈出圖樣比你選擇番你要既圖

幾時教我整丫團長哥~
很美喔

好令   我學唔識-,-

加油喔

引用:
原帖由 ‵恐龍v3v♥ 於 2011-7-2 11:29 發表
好令   我學唔識-,-
一陣睇完就會學識架喇 努力製作教學ing

#6. Banner 製作教學 ;]

首先 請大家開啟一個 500 x 200 的空白檔案
如下圖

然後大家可以按   (筆刷工具)
之後係上方 找 筆刷 再按筆刷旁的箭咀向下的  (見下圖)

然後大家可以開始印背景了

完成後 按濾鏡 -> 模糊 -> 動態模糊

按了動態模糊後 將間距設定為 66 像素

然後再印第二種圖樣 除你喜歡

之後再印第三種圖樣 今次的圖要設定為 白色顏色 和 柔光

最後加字 完成

太急沒法印好圖 最後完成圖

回復 6# 的帖子

辛苦你了

#8. Brush 發放區

本寂就快不行了資料好齊全,我仲以為一片字海,點知人如其名,就算一片字海+圖都止到我暈([紫]到我[魂])

引用:
原帖由 乂月狼乂 於 2011-7-3 19:03 發表
本寂就快不行了資料好齊全,我仲以為一片字海,點知人如其名,就算一片字海+圖都止到我暈([紫]到我[魂])
爛笑話  咁要唔要食多幾粒

回復 10# 的帖子

一粒都醒哂,本寂身體弱,受不了

引用:
原帖由 乂月狼乂 於 2011-7-3 19:13 發表
一粒都醒哂,本寂身體弱,受不了
晚晚見你通霄唔知做乜bor

樓主真有心機好長細 仲有張羅豬祥收下了

引用:
原帖由 乂紫魂乂 於 2011-7-3 21:45 發表
晚晚見你通霄唔知做乜bor
我溝女