發新話題

魔術區加分活動

[Close]

魔術區加分活動

係呢到寫出你對魔術的睇法同埋感想
加分會以字數黎作準則
希望大家可以多D黎魔術區  

活動會係明天8點結束
作出更新:以一百字為限,低過100字不會評分

雖然我知到魔術只係一個掩眼法 但係我睇到既時候 有無窮既快樂同開心 但係最可惜既係 魔術係唔可以比人知點玩...我起初睇既一個魔術 係一個好簡單既撲克牌魔術 係係我唔開心既時候 我爸爸表演比我睇既 睇完之後 我非常開心 以後 我一唔開心就會一個人玩魔術 會令我好開心....所以e家我會學魔術 我都想有更多人係魔術區放野出泥比我學下

雖然魔術只係1種俺眼法
但好多我都覺得好神奇
曾經我想學魔術黎媾女
但係終於都係學吾成
最後唯有放棄
不過睇人變魔術都係1種好好既娛樂
如果有精彩既表演我都會為佢獻上掌聲
當我係網上睇到好睇既魔術
我都會比朋友睇下
大家傾下魔術
都幾開心架吾知點解魔術係好多人心目中一啲都吾反感

可能係因為魔術有佢特有的魅力

個個魅力就係令人期待既緊張同吾敢相信既真實
雖然我細細個就知魔術係昆人既
但係我無感到討論
反而學會世事無絕對同技能生巧既道理
而我都識幾個撲克牌既魔術
都係由網上既影片學的
做到五成左右
同朋友分享佢地都覺得好神奇
不過有次比人知左點整就比人笑
不過魔術都令到我地生活變得更愉快

希望魔術可以成為文化遺產haha
不過其實一講起魔術我就諗起nba (講笑

-end-

一直以來我都有一個想法,我想有咩就有咩,好似魔術甘。
魔術可以變好多野出黎,但要好多時間去練習先有好強大既結果。

同埋我覺得魔術系一樣好神奇既野,我諗呢個世界第一個人發明魔術佢一定好辛苦研究出黎。
不過我就覺得有d人太過懶叻而講埋D侮辱人地,羞恥佢地。
我最憎呢D人,點解佢地唔好好講D好既評語去鼓勵佢地?
無好鼓勵,何來得成就?

所以我只會敬重一些好既魔術師,而吾系一D自大既魔術師。
希望喜歡魔術師既同志都可以努力去學習啦,唔洗理會別人講咩。

我覺得 魔術 系孌幻莫測。
請相信魔術是一種科學  
科學,是經由以發現的事實與通則加以系統化,公式化累積而成的智慧
我相信魔術也可以找出最基本的元素加以統整

但魔術腦書中所彙整的魔術僅僅是"魔術"的冰山一角
魔術是有機體,它會成長,進化
:handshake
認定魔法這種東西根本就是無稽之談、癡人說夢、狗屁至極,比說天線寶寶不是腦殘還要好笑此類的人,就是「不相信不相信派」,以科學家居多。

這一派的人主張世界有魔法,但人們只是沒有發現,所以他們喜歡上鬼話新聞去談一些鬼話,希望找出真正的魔法來。一般來說這種人以政客最多。

到了 21世紀

感到 魔法 系活生生在的。:handshake
看魔水擂台 就知道吧。

魔術係我細細個個陣 覺得不可思議
因為魔術師總可以用不同的手法
去騙過我的眼睛
長大開 都試過去學幾個魔術
有D成功 有D都當然唔成功
呃到人個陣 會有一陣既成功感
到左而家 雖然香港既魔術行業一直都唔算太成功
但最近連電視都有關於魔術既節目
令到我覺得開心
因為除左可以見識到新既魔術之外
都可以睇到至少魔術係仲有前途的
我最叻既就係硬幣魔法
但當知道左真相左之後 就會覺得其實沒甚麼大不了
但當我又去同其他人表演個陣
其他人都會大為人驚 大叫: 哇 去左邊呀 收埋左去邊
變多一次啦 想睇呀
我就會有一陣既成功感
但呢種成功感 只令我開心了一陣
我只學了魔術1個月 就沒有再去學了
可能是因為手指不太靈活吧
但我十分珍惜和懷念以前學魔術的日子
因為真的十分難忘
最後 雖然魔術交流區冇某些區咁熱鬧
但你做得板主 就表示你係有實力
希望你能把魔術區的人流帶動
更上一層樓

魔術雖然係一種掩眼法的把戲
但魔術卻給人一個神秘和歡樂的
我小學果時都試過玩魔術  但都係d小魔術 冇乜睇頭
雖然睇表演d魔術都係果d道具
但係魔術師卻想想其他表演方式 令魔術更上一層樓
宜家比翠台都有魔術節目
見到香港的魔術也不差
又可以追求那種神秘感
可惜我唔係手眼協調的人
不然 我也可以成為帶給人們歡樂的魔術師

最後一句 求加分

小時, 會覺得很神奇。
因為年少無知, 其實魔術只是一種掩眼法...
長大後, 已知是掩眼法, 仍覺得很神奇。
因為即使知道是掩眼法, 但魔術師竟能神奇地騙過觀眾雙眼。
將來, 我唔知..

欣賞魔術師既恆心,
正所謂台上一分鍾, 台下十年功..
要練成一門好既手藝需要花不少時間。
而且仲要站在台上表演, 亦要相當多既勇氣..
以下略...

魔術給我的感覺是新奇 好玩
雖然我是外行人
只是看得見魔術師常常把物件變走
而我就在心中驚嘆
我認為魔術 是一種非常神奇既玩意
魔術令人驚嘆
就好像魔術大師David Copperfield
他的魔術手法令人嘆為觀止 在外行人的眼光看來
他是無所不能的
我也是David Copperfield的fans.

我的感想就只有咁多了
真係退信了-,-有空還會上vlan的 記住我吧朋友們

我都唔係話你

回復 12# 的帖子

囧 你又唔指名道姓 點知姐 sorry

我話緊你個fd咋嘛         -x-

魔術自少就已經有所接觸.
不論在朋友身邊還是電影劇.
當時我覺得魔術真係好神秘好神奇
可以係頂帽到變隻白鴿出黎
心諗:哇.頂帽咁鬼細.點可能放到咁大隻既白鴿入去
搞到我誤會為真,
當然到了現在知道魔術只係一種障眼法.係假既
但我都會睇人表演魔術
即使知道係假既.
都仲係覺得好神秘(因為我唔識)
仲有可以帶給我無盡的快樂同驚喜.

最後一句,收唔收貨先

回復 14# 的帖子

WHO IS MY FD ? say his name

回復 16# 的帖子

個你ic0n差唔多個個

發新話題