發新話題

砌機組合AMD及INTEL$2,xxx -$8,xxx(11年08月01日電腦套裝更新)

[Close]
引用:
原帖由 denwon 於 2011-5-7 10:45 發表
在考慮出機AMD Set B,性價比看來以AMD Set B為高。
主板及顯卡用GIGABYTE品牌,個人較為喜歡及質量有保證。
選擇
升級至DDR3 4GB ram(2GBx2)或升級至DDR3 4GB ram(4GBx1) 有何差別。
升級至Western Digital 1TB (WD1002 ...
2X2GB 可以達成雙通道(Dual Channel),「理論值」速度提升至128bits
1X4GB 不能達成雙通道,但能夠節省一條Ram槽,日後擴充性提升

WD故障率算是比其他品牌低,主要都是看手神
不過據了解Black版的返修率幾高

辦公時間置頂佈告欄有寫明

Set B有機會作些許修正,但整體改變應該不大

我想問如果買左WIN7
係咪要自己燒番隻洗機碟出黎??

引用:
原帖由 kelvin0720 於 2011-5-7 17:41 發表
我想問如果買左WIN7
係咪要自己燒番隻洗機碟出黎??
係vLan購買的Windows 7 是為OEM版,會給一隻安裝碟比你(或是Recovery)

額外問一問
amd set b 最盡可以玩到咩game會唔lag?
我多數就玩war3 不過有時會玩l4d2or可能遲下玩bf2
後者兩隻game應該會較中至低質遊戲
如果我著重睇片方面而少打機
set b係咪都符合我要求??

更正:bf3先岩

引用:
原帖由 kelvin0720 於 2011-5-7 23:32 發表
額外問一問
amd set b 最盡可以玩到咩game會唔lag?
我多數就玩war3 不過有時會玩l4d2or可能遲下玩bf2
後者兩隻game應該會較中至低質遊戲
如果我著重睇片方面而少打機
set b係咪都符合我要求??

更正:bf3先岩 ...
War3一定OK,L4D2 高效無問題
BF3要求未知,不過保守估計只能玩到不開反鋸齒,中高效(1920X1080)
低D解像度可能可以高效都未定,不過要視乎最終結果同埋隻Game優化點樣

睇片絕對無問題,不論DVD,1080P,高清MKV甚至Blu-ray

引用:
原帖由 aCE. 於 2011-5-8 00:02 發表

War3一定OK,L4D2 高效無問題
BF3要求未知,不過保守估計只能玩到不開反鋸齒,中高效(1920X1080)
低D解像度可能可以高效都未定,不過要視乎最終結果同埋隻Game優化點樣

睇片絕對無問題,不論DVD,1080P,高清MKV甚至Blu-ray ...
blu-ray就唔需要啦,因為有ps3
我又唔係好高要求,而個價連win7$4900都岩我心水,
唔該哂解答

AMD SET B: 4核心打機組合+升級至顯卡 nVidia GTX 550 Ti 1GB GDDR5
夠唔夠打d 好高要求既 3d game??
例如: left 4 dead 2 , call of duty 7 , rainbow six vegas2 , NBA 2K11 , Gta 4 等等..
thx ~

回復 1912# 的帖子

玩到, 但係你唔好預可以開到最靚.

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2011-5-8 22:17 發表
玩到, 但係你唔好預可以開到最靚.
如果加4GB RAM 呢..會唔會好D.

邊種用黎打機系最好?

AMD SET D: AMD 高效6核心打機組合

SET C DX11 最新第二代Intel Core i5打機組合

Set D 最新第二代Intel Core i7 套裝

引用:
原帖由 WallAce_FuNG 於 2011-5-8 22:45 發表

如果加4GB RAM 呢..會唔會好D.
問題係整體只係中階性能...點會去到最靚?

引用:
原帖由 simontck 於 2011-5-8 22:59 發表
邊種用黎打機系最好?

AMD SET D: AMD 高效6核心打機組合

SET C DX11 最新第二代Intel Core i5打機組合

Set D 最新第二代Intel Core i7 套裝
睇你有幾多錢, 有咩要求.

AMD SET A部機打機係咪OK?

唔OK.

6核心咁平既-______-?

發新話題