發新話題

[介紹] 元朗佳記甜品(B仔涼粉)

[Close]

[介紹] 元朗佳記甜品(B仔涼粉)

元朗佳記甜品(B仔涼粉)

地址:老舖(元朗教育路大坑渠側)、分店(元朗又新街置富中心7號舖)

類別:港式、甜品 / 糖水

消費:$40以下

營業時間:中午12:30 - 凌晨2:30(全年無休)

簡介:

講起到元朗食甜品,不少人都會想起【B仔涼粉】,不過甚少人會想起舖頭名【佳記甜品】,大多數人都誤以為B仔是老闆的乳

名。
其實B仔的確真有此人,但不是老闆,反而是一位常客。      佳記甜品開業初期舖頭跟一般糖水店無異,這位常客B仔食到悶

了,還建議老闆搞搞新意,後來老闆替他搞出一個水果伴涼粉,B仔一試就愛上了,還大事推介給他的朋友。因為菜

牌上是沒有這款涼粉的,他的朋友只好叫它『B仔食開果隻涼粉』,樓面亦不知怎樣落單,慢慢就叫成【B仔涼粉】

初期還有個小趣事,因為老闆只專誠買得一個大盆給B仔或他的朋友用,其他客人看到這涼粉亦想試,不過有得睇、

但無盆得食。後來老闆才買多幾個大盆,及正式將【B仔涼粉】加到菜牌上,不久就傳遍元朗,甚至市區外面,成為

佳記甜品的招牌菜,甚至是元朗的主要特色食品之一。

下次跟朋友食這「份量特大、不同口感特多」的始創【B仔涼粉】時,記得試考考他們,這段元朗飲食文化的傳奇。

以上資料由該店網站及openrice提供

感想:

本人以前每個禮拜六都會到呢到食糖水,晚市後果到都會超多人,去親都會叫辣魚蛋、腸粉、雞翼尖(必點),辣魚蛋和雞

翼尖非常入味,吾係表面既一層即係汁就冇,食物入面都好入味,由其是雞翼尖,睇落好像冇咩特別甘,但係入味而肉

又吾會爛,此乃佳品秘製方法,連佢自己都話吾好奇怪甘多人食,因為真係好好味。而糖水方面,冬天我會食芝麻糊,

佢既芝麻糊真係好好味,黑芝麻好濃,吾係倒粉果d黎架。而夏天我會食椰汁西米露,個人本身喜愛食西米露,但又吾中

意甘多花款同生果係入面,所以叫椰汁西米露,出面果d椰汁西米露好稀,好淡冇乜咪甘,但佢呢到食吾會,但本人吾中

意食生果,所以B仔涼粉都係食過一至兩次到,但其他人都話真係好好食,一定要去食下,吾單止涼粉好食,以上介紹的

都好好食,希望大家會中意啦。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

我平時都係去個到食...因為我讀西英一放學就去個到買雞翼尖10$勁多

回復 2# 的帖子

55`勁多喎又好味 有時真係食吾哂

回復 4# 的帖子

正方形的東西, 類似啫喱狀甘既物體

引用:
原帖由 唯一的你 於 2011-1-24 21:51 發表
哦哦。好似食過 係咪好似x0高既味咁
涼粉冇乜味, 係汁邊d生果汁襯托 and 混埋一齊食

引用:
原帖由 唯一的你 於 2011-1-25 20:18 發表
-,-下.咁點解話好味
其實你食過就知,會有花奶椰汁等等,吾會就甘食涼粉的=.=