發新話題

[建議] 聯賽

[Close]
引用:
原帖由 Misuki 於 2010-11-8 17:43 發表
3. 賽制問題
事實上以我經驗  棄3保1由於變化有限  聯合依然強勢
我地正考慮緊其他  平衡遊戲既新賽制  當然首先要大家同意雙軍的不平衡
所以目前仲要觀察各方意見  或者更多數據支持(雙軍勝率)

呢一點太重要了
畢 ...
各方意見就是棄保
其實s版都係聯軍優勢.
人們都說s版較平衡
都只是因為有棄保
請讓聯賽強制實行棄三保一制

引用:
原帖由 Misuki 於 2010-11-8 18:33 發表
嗯. 樓上就說明了 到底要否做到棄保
因為很多人都會跟樓上一樣認為聯合沒多大優勢
再講第一季聯賽是希望可以吸引更加團隊嘗試一下聯賽
故此一開始沒加入棄保制, 是好讓沒棄保經驗的團隊有動力參加. ...
因為樓上著重的是玩家的技術而不是英雄的能力

例如毛利元就 前中期已經能控制cp和中路的能力
後期也能控制 兩條路的清兵能力
單方面說兵力 田軍已經沒有英雄能媲美

照你所說 聯合軍是強勢的

老實講 大家都有得用聯合軍
機會 是不是會平等的?

再說 實力/陣容是比較重要的
沒果心不等於100%輸

好多比賽也有先例
例如 竹中 島金 秀吉 佐佐 本多 等等
都可以打贏 果心毛利

引用:
原帖由 花老野 於 2010-11-9 05:32 發表
照你所說 聯合軍是強勢的

老實講 大家都有得用聯合軍
機會 是不是會平等的?

再說 實力/陣容是比較重要的
沒果心不等於100%輸

好多比賽也有先例
例如 竹中 島金 秀吉 佐佐 本多 等等
都可以打贏 果心毛利 ...
-.-tommy說得沒錯 真是有一堆人會在說技術的問題
我想重申 我強調的只是遊戲英雄平衡
並沒有任何玩家任何技術可言
我打個比喻
2個人打交
1個人用拳頭 1個人用槍
拳頭的當然未必輸
但這場交公平嗎?

其實真正強勢的  經過時間演練

已經不是毛果雙cut了

而是雙變身百地宇佐直江
輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

無腦陣天下

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2010-11-9 14:42 發表
其實真正強勢的  經過時間演練

已經不是毛果雙cut了

而是雙變身百地宇佐直江
認同雙變身百地宇佐直江是強勢
但毛果雙cut也是強勢之一

引用:
原帖由 $_600 於 2010-11-9 06:32 發表

-.-tommy說得沒錯 真是有一堆人會在說技術的問題
我想重申 我強調的只是遊戲英雄平衡
並沒有任何玩家任何技術可言
我打個比喻
2個人打交
1個人用拳頭 1個人用槍
拳頭的當然未必輸
但這場交公平嗎? ...
何謂平衡?
將果心調去織田軍?

根據你所提出 既比喻,
一個人用拳頭,一個人用槍

甘我想問你 拳頭是指? 槍是指?
如果 你指槍是聯合軍的毛利果心 拳頭是織田軍的果心
那會不會看過太重 毛利&果心的地位啊?

我想提出既係 大家認為 毛利果心無腦陣 係呢個版本叫"屈機"
但係有無人 真係嘗試過 自己去發掘 新既織田軍陣容?
唔再好似傳統咁從一而終既想法

今天強勢 係毛利 然後 你將果心調去織田軍
說不定 明天強勢的 是正信 可能也有人會發帖 說到
本多正信強勢,要求將立花道雪調至聯合軍。

再說 每隻英雄都有佢既獨特之處
將佢地既獨特之處合併為一
可能織田軍既拳 有朝一日變為你自己的槍呢?

引用:
原帖由 花老野 於 2010-11-10 07:11 發表

何謂平衡?
將果心調去織田軍?

根據你所提出 既比喻,
一個人用拳頭,一個人用槍

甘我想問你 拳頭是指? 槍是指?
如果 你指槍是聯合軍的毛利果心 拳頭是織田軍的果心
那會不會看過太重 毛利&果心的地位啊?

我想提出既係 大家 ...
認同毛果是無腦陣也是屈機陣但..

何謂平衡?
將果心調去織田軍?
平心而論,其實在信長這遊戲
很難做到兩軍完全平衡
以客觀和b版的角度去想.
聯合強勢已經是公認 .
也是無可否認的.
而我提出的將果心調去織田軍(已否決)
只是更平衡的其中一個建議

首先,拳頭是指職田軍 槍是指帶著果心的聯合軍
"今天強勢 係毛利 然後 你將果心調去織田軍
"

毛利和果心在同軍情況下的強勢已經不是今天昨天或明天的事情了
已經經過無數相約實力的隊伍實戰經驗帶出來的這個結論

再說 每隻英雄都有佢既獨特之處

其實b版英雄的技能都有不平衡
的情況出現,在團戰中
實用的始終都是不多
不詳細說明了

先別談技術
若聯合出了無腦的 毛,果,直/宇,武/百,長/短槍 陣容
據以上各英雄的技能以及推搭,保命和食兵各方面的能力
這已經超越田軍所有陣容

最後你有很多一堆假設性的問題..例如一些
可能織田軍既拳 有朝一日變為你自己的槍呢?
希望你可以提出一些具體的陣容或例子

PS:
我只是希望聯賽能強硬提出棄三保一
以令比賽較為更公平和平衡
望各位
能從我"棄三保一"方面提出一些意見
或說明一些棄三保一對聯賽的壞處

老實說 我個人在織田軍的勝率比聯合軍更高

我織田軍不會只出信秀果本龍 等等陣容, 因為對上聯合任何雙cut/雙變身陣容都會輸

而且事實上我研制出上軍一個較下軍有優勢的陣容, 但是現階段我不會公開....

當你睇勝率 你就會明白織田軍只懂出信秀果本龍/ 長宗/ 山王等等 而不懂變通

這反而是織田軍輸的原因

棄1保3制 的壞處
- 假如下軍保毛利 上軍需要棄市 直江 冇田, 即是下軍會有百地 美定 雜 毛利 配主力的陣容
而上軍只會有信/秀 可能沒有果心

平衡嗎?

引用:
原帖由 Silent_ 於 2010-11-10 22:10 發表
老實說 我個人在織田軍的勝率比聯合軍更高

我織田軍不會只出信秀果本龍 等等陣容, 因為對上聯合任何雙cut/雙變身陣容都會輸

而且事實上我研制出上軍一個較下軍有優勢的陣容, 但是現階段我不會公開....

當你睇勝率 ...
你是指職田軍仍是劣勢?
請你再說明下軍會棄什麼?
還有你的假如是說上軍
"需要"棄市直江無武?←這是必須嗎?
為何上軍又只會有信或秀?

你是想說棄三保一後 聯合還留雙cut在手?
那如果聯合保毛職田所棄的是 宇直百? 那較平衡了吧?

引用:
原帖由 $_600 於 2010-11-10 22:37 發表

你是指職田軍仍是劣勢?
請你再說明下軍會棄什麼?
還有你的假如是說上軍
"需要"棄市直江無武?←這是必須嗎?
為何上軍又只會有信或秀?

你是想說棄三保一後 聯合還留雙cut在手?
那如果聯合保毛職田所棄的是 宇直百? ...
那麼下軍快攻便可以輕易勝出, 平時就算織田軍齊陣都守不住的快攻.. 沒有了果心 信/秀吉, 怎守得住

而且 棄宇直百 下軍會留有冇田毛利雜... 都是過強吧

假設上軍保秀吉 (最多人保), 下軍棄信 果心 石川. 咁上軍就只可出 秀吉 本多 山王 2龍 到雪 (要搶)

那就重回你的問題, 所謂的不平衡

個人認為上軍最強 是信秀/信果的配合, 因為抓人方便實在很強, 如果這個組合都給人棄, 真係唔洗打

再者 我當你棄宇直百, 下軍會大約出真昌 搶到雪的方法來對付, 咁本多又算係廢左

不得不提是我試過在網吧比賽內, 棄保制下... 到雪 秀吉 山王 打3cut...

岩岩搵到個例子
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=313337&extra=page%3D1
以上代表我之前的回復

唔好信秀果本龍就話唔夠打 諗下新陣 要識變通

何況歷史上spy比星海更出名

引用:
原帖由 $_600 於 2010-11-10 17:16 發表

認同毛果是無腦陣也是屈機陣但..

何謂平衡?
將果心調去織田軍?
平心而論,其實在信長這遊戲
很難做到兩軍完全平衡
以客觀和b版的角度去想.
聯合強勢已經是公認 .
也是無可否認的.
而我提出的將果心調去織田軍(已否決 ...
我主要想提出既 大致同#25差不多
都係想反映返 依家香港既團戰界都係 一成不變既織田軍陣容
其實有好多變通既陣容 都可以令人防不勝防
例如 雙毒陣 正信本多陣 織田快攻陣
就拿織田快攻黎講
可能你會覺得好滑稽 但係 如果 每個人都係甘諗
就好自然 出現左 毛利強勢論
仲有 好耐好耐之前 香港團戰織田軍仲係用緊森蘭丸
邊有人會諗到用佐佐 全因為 台港交流 參考別人既陣容
仲有 本多忠勝 都係呢排 3主2輔先 比人重用
中期(比較返森蘭丸時代) 團戰 多數都係2主3輔(佐佐,信長)
其他都係 想提出香港團戰界 一成不變既風氣

另外 我對棄保制 保持中立

引用:
原帖由 Silent_ 於 2010-11-11 02:34 發表

那麼下軍快攻便可以輕易勝出, 平時就算織田軍齊陣都守不住的快攻.. 沒有了果心 信/秀吉, 怎守得住

而且 棄宇直百 下軍會留有冇田毛利雜... 都是過強吧

假設上軍保秀吉 (最多人保), 下軍棄信 果心 石川. 咁上軍就 ...
那總結而論你是認為 採用棄保制比起不棄保制更平衡?

引用:
原帖由 花老野 於 2010-11-11 06:40 發表

我主要想提出既 大致同#25差不多
都係想反映返 依家香港既團戰界都係 一成不變既織田軍陣容
其實有好多變通既陣容 都可以令人防不勝防
例如 雙毒陣 正信本多陣 織田快攻陣
就拿織田快攻黎講
可能你會覺得好滑稽 但係 ...
所以我們只能從現在的風氣(一成不變中的陣容)
那首先從基本果心在聯軍的優勢說起
所以才帶出棄三保一制

發新話題