45 123
發新話題

[建議] 聯賽

[Close]

聯賽

一星期比一星期少人參加
越來越少人重視 著緊
每個團隊D人都要番工番學
根本好難就到時間 堅持打既團隊 約只有2成
更何況要打半年
VLAN方面又不強硬採用棄三保一制
使其聯合軍帶顯著優勢

建議
1)好多人(包括我)都希望個比賽形式係淘汰晉級形式 否決
2)能強硬採用棄三保一制
3)測試期間都會有聯賽排名 令各團隊更進取! 已實行
4)開新聯賽地圖將果心居士改至職田軍? 否決
5)將各團隊的負責人msn 標在對戰帖上,以方便聯絡 已實行

ps:
但有少部份人卻說
若抽中對強團便是抹殺晉級機會
為何不反省失敗和技不如人的原因?
然而安排了計分賽能令你們消除這個假說
你們又不勇躍參與!倒不如繼續支持淘汰晉級的這個形式?

認同棄3保1 令下軍沒那麼大優勢
[/url]

回復 1# 的帖子

建議
好多人(包括我)都希望個比賽形式係晉級形式
更希望能強硬採用棄三保一制

支持你第二項,
不支持你第一項,
晉級形式,
e+都算係la
我有個辦法仲好過你,
假如二個星期沒回覆或沒時間就取消~
不是更好嗎?

引用:
原帖由 KuNz_Meng 於 2010-11-8 05:54 發表
建議
好多人(包括我)都希望個比賽形式係晉級形式
更希望能強硬採用棄三保一制

支持你第二項,
不支持你第一項,
晉級形式,
e+都算係la
我有個辦法仲好過你,
假如二個星期沒回覆或沒時間就取消~
不是更好嗎? ...
已更正..應該說是淘汰晉級
如果取消那個團隊資格
到時聯賽就只留下很少隊伍~

1. 團隊實際參與率
不得不承認現在參與率很低
我覺得時間難就未必係主因  最重要的確係大家未著緊
而呢方面  係我地配套準備唔好  或者話準備唔切既問題
比如排名榜於vLan平台當眼處顯示、聯賽頁面、rp分析器配套等等  都未有完成

2. 比賽形式問題
另外比賽形式方面  即係聯賽式/淘汰晉級式
vLan會依然做淘汰晉級式既比賽(信長盃)  而聯賽式係我地另一個新嘗試
聯賽式一定唔會轉做淘汰式

3. 賽制問題
事實上以我經驗  棄3保1由於變化有限  聯合依然強勢
我地正考慮緊其他  平衡遊戲既新賽制  當然首先要大家同意雙軍的不平衡
所以目前仲要觀察各方意見  或者更多數據支持(雙軍勝率)
輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

新設三項建議

有誠意參加的團隊 團長帳戶被管理員封鎖

3. 賽制問題
事實上以我經驗  棄3保1由於變化有限  聯合依然強勢
我地正考慮緊其他  平衡遊戲既新賽制  當然首先要大家同意雙軍的不平衡
所以目前仲要觀察各方意見  或者更多數據支持(雙軍勝率)

呢一點太重要了
畢竟現在有很多技術人士認為織田軍會配合就可以嬴.
生於斯 玩於斯
香港信長冠軍級隊伍盡在VLAN

我唔覺得聯合有咩咁強勢

嗯. 樓上就說明了 到底要否做到棄保
因為很多人都會跟樓上一樣認為聯合沒多大優勢
再講第一季聯賽是希望可以吸引更加團隊嘗試一下聯賽
故此一開始沒加入棄保制, 是好讓沒棄保經驗的團隊有動力參加.
生於斯 玩於斯
香港信長冠軍級隊伍盡在VLAN

引用:
原帖由 SMu. 於 2010-11-8 18:28 發表
我唔覺得聯合有咩咁強勢
直江 毛利 武田
+起碼有雙cut的威力

引用:
原帖由 $_600 於 2010-11-8 07:27 PM 發表

直江 毛利 武田
+起碼有雙cut的威力
雙cut 有幾勁姐
3cut 都屈唔死人啦

有技術抓死毛毛  再團行
技術才是王道

引用:
原帖由  於 2010-11-8 21:15 發表

雙cut 有幾勁姐
3cut 都屈唔死人啦

有技術抓死毛毛  再團行
技術才是王道
咁易被抓的毛毛 那毛毛有技術嗎?
我說的是遊戲英雄平衡 並不是玩家的實力
技術固然重要 但明眼人都看得出職聯軍英雄的差別

3)測試期間都會有聯賽排名 令各團隊更進取!
4)開新聯賽地圖將果心居士改至職田軍?
5)將各團隊的負責人msn 標在對戰帖上,以方便聯絡

3) 今日已經更新左
4) 始終根據史實安排  同埋大家都習慣左  強制安排應該唔會出現
5) 同在今日更新左些少
http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... p;extra=&page=1
輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

引用:
原帖由 $_600 於 2010-11-8 21:35 發表

我說的是遊戲英雄平衡 並不是玩家的實力
中肯

45 123
發新話題