發新話題

再次被版主sweetom無理扣分。請加強監管這位版主操守。

[Close]
引用:
原帖由 我只需要你 於 2007-4-28 06:35 發表
為左2分係到嘈??
扣2分又點?我跟本吾放在眼內

你地上述既野已經係涉及版權問題
何為原創??
就好似愛迪生佢發明左燈泡
但係某人將燈泡改良為電燈膽
咁某人既電燈膽又係吾係原創呢??

係香港現時既版權法例入面
仲係 ...
在下帖子中只是放了一個連結,

並以明確字詞+圖說明連結內(非vlan論壇)的程式的製作人。

全帖也是原創,發放連結是不會涉及任何版權問題的。

因為連結是沒版權可言的。

引用:
原帖由 我只需要你 於 2007-4-28 06:35 發表
為左2分係到嘈??
扣2分又點?我跟本吾放在眼內

你地上述既野已經係涉及版權問題
何為原創??
就好似愛迪生佢發明左燈泡
但係某人將燈泡改良為電燈膽
咁某人既電燈膽又係吾係原創呢??

係香港現時既版權法例入面
仲係 ...
呆...打咁少字都成個鐘,
不過你既意思都係為vlan好
如果我尚有加分功能都會加你5~7分,
但見你最後果句...就真係就算付出都唔一
定會有收獲你要明白
引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-28 14:16 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=181625&ptid=24872][/url]
改做[轉帖]當然是十分容易,

但是否容易就去做一些錯的事情?

偷錢也很容易獲得錢財,但我們是否去做?

原帖子內已解釋得很清楚為何不要用轉帖2字。

用「轉帖」2字實在是笑話。一、不是轉自任何地方
二、即使程式不是在 ...
我知大概知你點解唔想用[轉貼],如果真係咁唔想可以加上適當字眼
原創文章分享 軟件/程式等等,唔好將小事化大..
給締ξ死神ψ:版主認為唔可以既野,就有佢一定既道理,我地只可盡量配合
你將帖改好再問佢意見,睇下可唔可以讓佢接受,就如吹水區情況一樣
每個人都支持,但小飛豬覺得唔可以,我地亦惟有接受。
給sweetom:多d同會員溝通,否則會出現代溝,例如佢已經改明標題,你冇
再一次通知佢呢個都唔可受

請慢慢解決問題,而唔係將問題複雜化

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-28 14:16 發表
改做[轉帖]當然是十分容易,

但是否容易就去做一些錯的事情?

偷錢也很容易獲得錢財,但我們是否去做?

原帖子內已解釋得很清楚為何不要用轉帖2字。

用「轉帖」2字實在是笑話。一、不是轉自任何地方
二、即使程式不是在 ...
我文中叫你用「轉帖」,為了別讓人誤會。
加上,因為沒有其他更好的選擇,所以用「轉帖」為佳。
如果可以改為「分享」當然更佳,那麼你有沒有反映給sweetom要加入這一個類型?

包庇嘛...
我沒在包庇他,他犯錯照樣殺無赦。

逼你改嘛~
因為暫時沒有「分享」,這類型就只好屈就一下用別的代替。
你也不想有人因誤會什麼而跟你吵架吧?

引用:
原帖由 張仲良 於 2007-4-28 19:32 發表

我文中叫你用「轉帖」,為了別讓人誤會。
加上,因為沒有其他更好的選擇,所以用「轉帖」為佳。
如果可以改為「分享」當然更佳,那麼你有沒有反映給sweetom要加入這一個類型?

包庇嘛...
我沒在包庇他,他犯錯照樣殺無赦。

逼 ...
請問閣下有認真看看在下為何不用「轉帖」嗎?

希望閣下對在下稍為尊重一點。

要提出「轉帖」為佳,請提出一點理據、原因,否則請閣下不要無理取鬧,多謝合作。

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-28 20:13 發表
請問閣下有認真看看在下為何不用「轉帖」嗎?

希望閣下對在下稍為尊重一點。

要提出「轉帖」為佳,請提出一點理據、原因,否則請閣下不要無理取鬧,多謝合作。 ...
原因我不就說了,為免有人誤會。
另外,你要用「原創」我並沒有反對。
還有,你覺得我在無理取鬧的話,那你隨便鬧我。

to  死神...我覺得呢....
其實你最多只係可以叫文字原創...
唔可以完全叫原創..不竟個程式唔係你寫
你話唔想改做轉貼既,咁你味係標題加返文字原創lo
何必小事化大呢~就為左區區兩個字呢
偷圖者"子孫根"即斷

引用:
原帖由 deathslp 於 2007-4-28 20:27 發表
to  死神...我覺得呢....
其實你最多只係可以叫文字原創...
唔可以完全叫原創..不竟個程式唔係你寫
你話唔想改做轉貼既,咁你味係標題加返文字原創lo
何必小事化大呢~就為左區區兩個字呢 ...
圖也是原創。文字也是原創。連結也是在下親自找回來的。
這樣,不知整帖子何處不是自創。
除非吹水區所以帖子都要標明是文字原創了,否則這就是不公平,使vlan帖子質素下降。

點解你要咁執著呢
開懷小小..唔需要多..小小就夠啦...
如果你要執著既..
咁連結呢樣野..唔係你整既..又何來叫原創呀?
例如圖片咁..唔通你搵返黎..但係係連結黎..就叫原創咩?
偷圖者"子孫根"即斷

引用:
原帖由 deathslp 於 2007-4-28 20:43 發表
點解你要咁執著呢
開懷小小..唔需要多..小小就夠啦...
如果你要執著既..
咁連結呢樣野..唔係你整既..又何來叫原創呀?
例如圖片咁..唔通你搵返黎..但係係連結黎..就叫原創咩? ...
之前已經說過... 連結並無版權可說。

但那連結是否在下整?我可以肯定的說「是」。是在下鍵入的。

圖片?的確是在下製作的。(影相+紅色框+合成)
影相一定是原創,否則攝影師影一些風景也要向政府付款

重點是:我們看是否原創,是從帖子內看呢?還是要從一個非vlan的地方決定。

在下深信帖子的主題只是用來形容帖子內的內容。

回復 #24 締ξ死神ψ 的帖子

你性格咁固執
對你唔會係好事
vlan係,社會都係

學deathslp 咁講
開懷少少,做人都開心d啦

引用:
原帖由 kelvin19250 於 2007-4-28 21:03 發表
你性格咁固執
對你唔會係好事
vlan係,社會都係

要在下選擇「固執去做一些對的事」還是「開懷地去做壞事」

在下必定會選擇「固執去做一些對的事」。

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-28 21:06 發表

唉...救命!!
你知唔知....唔係叫你開懷去做壞事...
係要你唔好下下都要計住..
你咁樣做做人..同你做fd果d..我諗都好辛苦..
算啦..唔理點都好..講多最後幾句
有時唔係太緊要既就算啦...如果你下下計足哂既話..
我諗你本身個人都唔會點開心得去邊..
可能你會為你「固執去做一些對的事」開心啦

慢慢諗下啦
偷圖者"子孫根"即斷

引用:
原帖由 deathslp 於 2007-4-28 21:18 發表

唉...救命!!
你知唔知....唔係叫你開懷去做壞事...
係要你唔好下下都要計住..
你咁樣做做人..同你做fd果d..我諗都好辛苦..
算啦..唔理點都好..講多最後幾句
有時唔係太緊要既就算啦...如果你下下計足哂既話..
我諗 ...
事實上你們現在正勸說在下要開懷地做錯事。

無論為了自己的宗旨,vlan的質素,在下是不會去為了些少分數而去做錯事的。

引用:
原帖由 kelvin19250 於 2007-4-28 21:03 發表
你性格咁固執
對你唔會係好事
vlan係,社會都係

你都說固執~
三言兩語是改變不了
代價不夠大呢~
引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-28 21:06 發表

對的事...哼~

引用:
原帖由 張仲良 於 2007-4-28 21:21 發表
對的事...哼~
逼在下做錯事的閣下也有份

發新話題