發新話題

話題討論 : 遊戲更新

[Close]

回復 29# 的帖子

返返正題啦~吵交幫助唔到解決問題~

9vs9埸因更新後時至今既插件都亂晒 仲經常死ser 真係難為埸主費時修復 玩家又未能盡興遊戲 應該重視尼個遊戲更新問題

更新檔會如期每個星期推出

我做更新檔的是為了破解版玩家可以作出第一時間的更新

但令版本分散不是我的控制範圍內可以做的事

OK,你地覺得煩既話,版主不會再取消高亮『逼』你地更新

所有選擇權在你們自己手上
引用:
原帖由 long3214 於 2010-6-14 19:02 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=2167664&ptid=235599][/url]
返返正題啦~吵交幫助唔到解決問題~

9vs9埸因更新後時至今既插件都亂晒 仲經常死ser 真係難為埸主費時修復 玩家又未能盡興遊戲 應該重視尼個遊戲更新問題 ...
希望你明白,更新是不會令伺服內部的插件亂晒

我反覆看過我發表既更新檔內容,已確認不會影響主程式/Srcds的核心運作

引用:
原帖由 EDDIE6446 於 2010-6-14 19:05 發表
更新檔會如期每個星期推出

我做更新檔的是為了破解版玩家可以作出第一時間的更新

但令版本分散不是我的控制範圍內可以做的事

OK,你地覺得煩既話,版主不會再取消高亮『逼』你地更新

所有選擇權在你們自己手上:hands ...
又冇話係用左你的更新

回復 32# 的帖子

但點解次次更新完之後bug頻頻出現 如tank無敵 特感復活位會近左?

引用:
原帖由 andrewwoong 於 2010-6-14 19:18 發表

又冇話係用左你的更新
如果主題係『話題討論 : 遊戲更新』,咁我都係更新發佈者之一

無話關唔關邊個事,我只係提供我既意見

用邊個既更新都無影響
引用:
原帖由 long3214 於 2010-6-14 19:19 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=2167767&ptid=235599][/url]
但點解次次更新完之後bug頻頻出現 如tank無敵 特感復活位會近左?
呢個問題似乎係場主本身插件問題多於更新問題

因為我都講過更新係FIX BUG,正常係唔會影響插件運作

以下係我d個人意見
我一向開l4d2先去最新,無人玩先去2018(我係用EDDIE6446大大的安裝方法+懶人版本修改器 calvinleeabc 提供的)真的十分方便,謝謝兩位先
我唔覺得更新太快係一個問題..
見到有更新咪更新羅.....
見到有場咪入,無場咪change版本羅(懶人版本修改器真係岩我d懶人)...
有fd玩咪用同一個版本玩有咩問題呀=,=
我反意覺得if有最近(eg.最近一個月)最多人的版本post出呢會方便d(change一次版本多d機會入到場 )

「建議由會員自行去達成共識,可以改變的是會員一致進行更新的時間」

我感覺上而家其實已經分咗version一班停係2.0.1.8(只用2.0.0.1 to 2.0.1.8更新???)
另一班keep住最update既version(2.0.2.2)

[以上純屬個人意見]

我之前都建議過..
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=216600&extra=&page=2       #25
''長期開場之人仕''請在www.ipve.com申請,''長期開場''的定義是開場超過3小時或以上,申請內容需填寫  #1)場名  、#2)vlan ID Name  、#3)E-mail、#4)每天開場時間、#5)會/否使用插件或內容、#6)使用版本...
而你既回覆係...
呢個已經講過 - 唔實際, 你以為版主好得閒咩, 唔單止增加佢地平日既負擔, 而且對場主好唔方便, 防礎他們開場既意欲. 整個申請過程難以保障個人私隱(例如Email address) , 使用版本都虧你講得出(更新主義者), 仲要level限制, 對短線遊戲玩家/新手開場增添困難.......
總之限制太多, 過筐繁複, 資源不足以滿足此要求

好多場主開post說明該場細節,由其係版本,令好多人都因為該場更新而更新
以下咁多場主都賣廣告,點解唔開個區比佢地賣呢?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 andrewwoong 於 2010-6-14 14:07 發表
1. 即使自動更新 , 仍可以修改 Steam.inf 檔案內的遊戲版本作「降版」用途 (i.e 只搜尋被修改版本之伺服器) ,
    而不會影響遊戲運作及官方自動更新 , 亦不會失去正版帳號的資格 .
SO?為什麼要我們遷就你們這些唔 ...
影響正版玩家不大

正版正常一定係最新,玩老番玩開既都會識更新到最新,玩開相熟街場朋友場都影響不大

但有一班不常玩/只求有得玩/更新太密太煩有機會停係不同版本度.我諗佢想集中既係哩班玩家.

引用:
原帖由 smallpo 於 2010-6-14 22:21 發表
我之前都建議過..
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=216600&extra=&page=2       #25
''長期開場之人仕''請在www.ipve.com申請,''長期開場''的定義是開場超過3小時或以上,申請內容需填寫  #1)場名  、#2)vl ...
你話開個區比佢地個宣傳帖我都覺得有得考慮

始終如果個個都開宣傳帖,最後個主版都只會充斥宣傳帖

但都要收集大家意見,大家認為那一個方案比較好?

回復 40# 的帖子

我覺得收集見意既因數太少
等同係電腦開多個folder放文件,可以有咩意見?

我覺得你應該同壇主傾下開多個區既事

要追隨開場人仕既版本,就去更新
只係同自己朋友玩既,由佢地自行決定咩版本

引用:
原帖由 smallpo 於 2010-6-14 23:03 發表
我覺得收集見意既因數太少
等同係電腦開多個folder放文件,可以有咩意見?

我覺得你應該同壇主傾下開多個區既事

要追隨開場人仕既版本,就去更新
只係同自己朋友玩既,由佢地自行決定咩版本 ...
個人電腦開folder放文件不可套落現時版區劃分既建議

因涉及的不只是單單版主及管理員,而是整個版區會員的利益

希望你明白

回復 42# 的帖子

何為整個版區會員的利益?
我唔明

引用:
原帖由 ab420591 於 2010-6-14 16:18 發表
之前搞分區都係一大篇文似層層咁,最後冇事發生過.今次應該都係
版主系 前幾頁先話諗住整
爬文吾該
引用:
原帖由 andrewwoong 於 2010-6-14 15:31 發表

冇錢買正版唔好係到發窮惡啦
無買正版吾代表無錢買.

發覺 vLan 論壇啲會員好鬼死鍾意用「比喻」, 「借代」同 「事例說明」既手法去解釋一切 , 直接表達咪仲好 !

我睇哂各位巴打既回覆 , 唔打算針對會員作出回應 , 係度做個總結 :

1. 超級版主 - 紀敏 和 L4D2版主 - EDDIE6446 都表明不會修改更新檔發佈時間 , 會員們應自覺及時更新或自行決定更新
    與否 , 『版本不一』的責任歸咎於懶惰和不自律的會員 .

2. 絕對尊重版主既決定 , vLan都有其立場和苦衷 , 唔應該強人所難 , 否則雙方再難以互相溝通 .
    老實講 , 自己都唔敢相信會提出咁既建議 , 作為『終極破解更新』原創及發佈者 , 一直主張更新至上 , 統一版本 ,
    如今居然阻止大家更新 , 或許不甘眼見L4D2 @ vLan如此七零八落 , 玩家場主再唔團結一致既感覺衝上心頭而起吧 !

3. 會員們應該反思『版本不一』既由因 , 重新建立對遊戲更新既態度 . 玩家既問題 , 只有自己才能解決 .

4. 唔少人都關心『分區重整計劃』, 既然由我提倡出黎 , 當然密切留意事態發展 . 紀敏昨日已明確交代最新消息 :
    針對計劃所需的人流數據已經收集和整理好 , 並已提交予負責單位 . 原定昨日展開方案 , 不過因事延遲而己 .
    我同大家都好期望計劃得以實現 , 與此同時需要經得起時間既考驗 , 耐心等待吧 ! (我好相信 vLan 既 )

5. 正版與番版唯一分別係俾錢同唔俾錢啫 ! 用正版既人唔好認為自己高高在上 , 或者享受特權 , 就惡意批評番版玩家 .
    喺 vLan , 正版同番版都係平等 , 並無優待任何一方 (除左 VIP 會員) , 所以大家都有權利抒發自己既感受或發表意見 ,
    歧視既行為係不容許的 , 只會進一步貾低自己既人格 .

6. 只有四月尾推出既遊戲資料片 DLC - The Passing 先真正影響插件運作 , 當時許多插件皆無法支援 , 尤其 SourceMod
    及 MetaMod , 因此大家認為日後推出之版本都可能令插件失效或失靈啫 ! 其他例如 Dedicated Server (scrds.exe)
    系統不穩等問題 , 官方一直有跟進 , 但大家須明白 , 修復這些問題非一朝一夕做得到 . 另外 , 官方每次更新 , 你估
    只有 Bug Fix 咩 ? 佢哋會視情況需要更改各種參數 , 例如 Bot (AI) 行為 , 環境 , 武器 , 屬性 , 伺服器 等等 , 因此你發覺
    更新後有唔協調既情況係好正常既事 . 有啲人懷疑官方更新內容少但更新檔容量大 , 咁都好正常 ! 為修正一個Bug ,
    就有需要干涉程式內的不同領域 , 繼而受影響既範圍越來越大 , 容量亦隨之增加 .

7. 針對已更新伺服器去亮光其宣傳帖的版塊主題 , 實際作用幾乎無 , 始終場主都係緊張伺服器多過宣傳帖 , 亮光行為對伺
    服器本身不會帶來效益 .此舉反令版區漸起混亂 , 又藍又白 , 對瀏覽版區既會員確實帶來不便 .

8. 集中所有宣傳帖於某版區 , 並放置於當眼地方 , 其實不失為一個好方法 , 至少主版區不會被宣傳帖充斥着而忽略其他
    類型主題 , 亦方便版主向會員傳遞論壇訊息 . 除外 , 伺服資訊在該版區內一覽無遺 , 例如在線版本 , 插件介紹 , 成員名
    單等 , 方便會員查詢及申請入團 . 亮光行為亦得以發揮 , 讓版主評估伺服更新進度作為參考 , 亦方便玩家追溯伺服版
    本 , 間接鼓勵玩家更新 . 另外鼓勵場主開帖介紹及宣傳自己既伺服 , 令更多會員認識它們 , 增加伺服數據 .
    最重要都係有效減少對遊戲最新版本的疑問 , 因為伺服分佈及版本資訊更易於掌握 .

9. 『長線場主申請』點諗都唔實際 , 因為人手不足且過程較繁複 , 版主為此需要投放的時間和精神亦未免太多了 .

10. 版主又唔使下下要「民主」作為決策既依據 , 只要存心為vLan好 , 大家都會跟隨你既決定和行動 . 放膽去做吧 !

11. 『強制更新』晨早有人提出 , 唔係唔想做 , 而係做唔到啫 ! 有興趣探討的話可往以下網址參考 :
       http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=196711&extra=page%3D1

發新話題