發新話題

話題討論 : 遊戲更新

[Close]
引用:
原帖由 RDiver 於 2010-6-14 11:18 發表

即係原地踏步 .......

「建議由會員自行去達成共識,可以改變的是會員一致進行更新的時間」

真有趣 ! 做到既話真就唔駛咁麻煩啦 !
同埋奇實我想問有咩麻煩到你呢...

引用:
原帖由 andrewwoong 於 2010-6-14 14:07 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=2165864&ptid=235599][/url]
1. 即使自動更新 , 仍可以修改 Steam.inf 檔案內的遊戲版本作「降版」用途 (i.e 只搜尋被修改版本之伺服器) ,
    而不會影響遊戲運作及官方自動更新 , 亦不會失去正版帳號的資格 .
SO?為什麼要我們遷就你們這些唔比錢就有得玩的番版玩家?
你可以唔洗遷就架
無人迫你一定要改版
你可以唔同我們這些唔比錢就有得玩的番版玩家一齊玩
何況你又唔洗用vlan更新檔  對你有咩影響
引用:
原帖由 andrewwoong 於 2010-6-14 14:07 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=2165864&ptid=235599][/url]
2. 非正式統計顯示大部分玩家皆使用番版 , 無法自動更新 , 活動範圍只局限於vLan平台 (不排除當中少量參與
    Steam Cracked Server , G-arena , Setti MasterServers , 或其他平台) . 正版用戶欲擠身vLan行列 , 應遷就
    大部分番版玩家主流意向 , 何況你有大量正版伺服可供選擇 !
大部分玩家使用番版又怎樣?使用番版就是侵犯版權,你們番版玩家可以停留在你們的版本,為什麼我們正版玩家不可以在最新版本下在VLAN與其他正版玩家進行遊戲?
依個制度係唔會影響倒你架喎
你可以繼續在最新版本下VLAN與其他正版玩家進行遊戲
都係果句 無人迫你地正版玩家改版架
你又唔係要VLAN同番版玩家進行遊戲

引用:
原帖由 RDiver 於 2010-6-14 09:38 發表
Left 4 Dead 2 更新頻率相當高 , 無論對玩家還是場主都帶來不少不便 , 而且玩家場主對遊戲更新持不同意見 :
有的認為更新至上 , 與時並進 , 讓遊戲保持最佳狀態 ; 有的認為跟隨主流 , 以少數服從多數的角度出發 ; 有的認為
更新內容並無實際幫助 , 盲目更新非明智之道 ; 有的認為即使更新過程簡單 , 但對這安排感到厭倦 .

最終 , 人流分散於不同版本上 , 甚至更新後的玩家因為伺服數目太少而「降版」, 令更新進度越來越不樂觀 .

現時vLan與官方同時更新 -- 官方一公佈 , 翌日vLan就發佈更新檔 . 既然大部分玩家以vLan為中心 , 無需要跟隨官方的步伐 ,更新固然帶來效益 , 但共識不是更加重要嗎 ? vLan最成功之處在於集結所有玩家在同一平台上交流共處 , 娛樂切磋 , 使整個平台更朝氣蓬勃, 形成和諧又競爭性的電玩氣氛 . 若過於鼓勵更新 , 結果會適得其反 , 甚至帶來災難性影響 .

其實 , vLan可自行訂立更新時間表 , 不論中途官方更新多少次 , vLan只於指定日子公佈更新檔 , 以時間表作準 , 所有玩家理應更新 , 尤其場主可擔當領導角色 , 帶頭更新 , 其他才會跟隨 (終歸都是事實) . 到時 , vLan可嘗試循各途徑傳遞更新資訊 , 使更多玩家迅速反應 .

建議更新頻率如下 :

1. 每兩星期
2. 月頭 (每月第1日)
3. 月尾 (每月第31日)
4. 月中 (每月第15日)
5. 每月一個指定日子 (最好星期六)

如有其他提議 , 不妨提出 . 我就建議月頭 , 因為易記入腦 .

明白正版玩家的苦衷 , 自動更新所帶來的方便實在太棒了 ! 或許你們會反對我的提議 , 但懇請考慮以下兩點 :

1. 即使自動更新 , 仍可以修改 Steam.inf 檔案內的遊戲版本作「降版」用途 (i.e 只搜尋被修改版本之伺服器) ,
    而不會影響遊戲運作及官方自動更新 , 亦不會失去正版帳號的資格 .

2. 非正式統計顯示大部分玩家皆使用番版 , 無法自動更新 , 活動範圍只局限於vLan平台 (不排除當中少量參與
    Steam Cracked Server , G-arena , Setti MasterServers , 或其他平台) . 正版用戶欲擠身vLan行列 , 應遷就
    大部分番版玩家主流意向 , 何況你有大量正版伺服可供選擇 !

以往大家只顧更新 , 卻忽略vLan的完整性 , 實在令人嘆息 , 這亦導致玩家們之間分化的局面 , 必須正視 , 否則 ,
天天有人就會問 : 「玩最新版本 , 分區又爆滿 , 點解仲係無ser.架 ?」
錯版啦vLan有[用戶建議]區嫁...
仲有我都同意整好個分區先啦

我無意與回應者辯論 , 各持己見根本冇幫助 , 本人已有心理準備接受任何批評 , 而發帖目的亦希望每一位會員了解對遊戲更新既不同意見 , 以提議為名作延伸討論 .

傻鼠B :
提議確實針對版主 , 但話題與玩家有着密切關係 , 所以係度公開都好合理 .

andrewwoong :
正版用戶當然可以係vLan同其他正版玩家進行遊戲啦 ! 至於你認為提議過份遷就番版玩家 , 我只係根據
vLan玩家使用正番版比例考量 , 再與版本分化問題上嘗試作出一個平衡 .

引用:
原帖由 RDiver 於 2010-6-14 14:59 發表
我無意與回應者辯論 , 各持己見根本冇幫助 , 本人已有心理準備接受任何批評 , 而發帖目的亦希望每一位會員了解對遊戲更新既不同意見 , 以提議為名作延伸討論 .

傻鼠B :
提議確實針對版主 , 但話題與玩家有着密切關係 , 所以係度公開都好合理 .

andrewwoong :
正版用戶當然可以係vLan同其他正版玩家進行遊戲啦 ! 至於你認為提議過份遷就番版玩家 , 我只係根據
vLan玩家使用正番版比例考量 , 再與版本分化問題上嘗試作出一個平衡 .
其實你點知你講o既野一定o岩...?又唔見你聽下人地o既意見人人都有自己既選擇,你何必要咁呢

引用:
原帖由 alexlau1314 於 2010-6-14 15:11 發表

其實你點知你講o既野一定o岩...?又唔見你聽下人地o既意見人人都有自己既選擇,你何必要咁呢
1. 我講既嘢未必岩 , 所以先有批評 .

2. 此帖正是收集大家的意見啊 !

3. 如果你安於現狀 , 我當然無異議 .

引用:
原帖由 22029205 於 2010-6-14 14:32 發表

你可以唔洗遷就架
無人迫你一定要改版
你可以唔同我們這些唔比錢就有得玩的番版玩家一齊玩
何況你又唔洗用vlan更新檔  對你有咩影響

依個制度係唔會影響倒你架喎
你可以繼續在最新版本下在VLAN與其他正版玩家進 ...
冇錢買正版唔好係到發窮惡啦

之前搞分區都係一大篇文似層層咁,最後冇事發生過.今次應該都係

引用:
原帖由 ab420591 於 2010-6-14 16:18 發表
之前搞分區都係一大篇文似層層咁,最後冇事發生過.今次應該都係
這個紀敏在此有提及回應 :

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=235599&page=1#pid2165132

HEY.係WOR.講開分區果度= =
本身佢地打算今日整.但出左D事.負責既人返唔到公司.而家郁唔到個分區住.要等佢返黎先搞到

我都同意整好個分區先唸其他野..

引用:
原帖由 andrewwoong 於 2010-6-14 15:31 發表

咁你有錢買正版 又唔想就人地咪唔好係vlan玩囉
唔想就既就番steam玩 唔係就自動修眉 唔該

引用:
原帖由 傻MoUsE 於 2010-6-14 17:58 發表

咁你有錢買正版 又唔想就人地咪唔好係vlan玩囉
唔想就既就番steam玩 唔係就自動修眉 唔該
係MA
用番版仲大大聲

引用:
原帖由 andrewwoong 於 2010-6-14 15:31 發表

咁其實買唔買正版同有無錢有咩關系?你好有錢架?難道你係李嘉誠個仔?我都想知你有錢成點

引用:
原帖由 andrewwoong 於 2010-6-14 18:23 發表

係MA
用番版仲大大聲
你都係想話比人知你好有錢o者,好彩呢度係香港,唔係恐怕你比人標芯 kidding

引用:
原帖由 alexlau1314 於 2010-6-14 18:26 發表

你都係想話比人知你好有錢o者,好彩呢度係香港,唔係恐怕你比人標芯 kidding
0LV仔,你點知我係想話比人知我好有錢?
PS:0LV仔=1LV都冇既人

發新話題