發新話題

♥ ㊣ౄ vLan 締ξ死神ψ 帖子集中營 ೀღ♀

[Close]
引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-13 15:31 發表
若果閣下覺得顏色太多,可全選文字(ctrl+a),將之反白。

p.s. 質疑完之後說一些極度貶義的字詞,是求和還是挑釁?心照吧!
呃  你誤會左

求和既心態  只存在係果兩個訊息入面

而之前或之後既回覆  我都無帶求和既心態了    你真是想得太多

笑言就笑言  可能係你既世界入面無「笑言或戲言」  咁你可以由呢一刻開始感受下
輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2007-4-13 15:40 發表

呃  你誤會左

求和既心態  只存在係果兩個訊息入面

而之前或之後既回覆  我都無帶求和既心態了    你真是想得太多

笑言就笑言  可能係你既世界入面無「笑言或戲言」  咁你可以由呢一刻開始感受下 ...
閣下要知道:當無求和心態(敵對),使用所謂的「戲言」,就會變成挑釁了。

照閣下的例子,對朋友說「白癡」的確是戲言,可對其他人的確是挑釁了。

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-13 15:47 發表

閣下要知道:當無求和心態(敵對),使用所謂的「戲言」,就會變成挑釁了。

照閣下的例子,對朋友說「白癡」的確是戲言,可對其他人的確是挑釁了。 ...
敵對?這個只是妳個人觀點
別人不可以把妳「當」成朋友?
低能...

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-13 15:47 發表

照閣下的例子,對朋友說「白癡」的確是戲言,可對其他人的確是挑釁了。
咁都係睇出自善意定如何  無求和心態=敵對?  對你既態度只係保持中立

一定要對朋友先可以戲言?...  定係你又誤會左  我係對你有「敵意」?

不如你先好好搞清楚關係..  會員與會員之間  怎麼一定是敵對?  怎麼不能笑言?

沒錯,不和並不代表敵對,可能本人有點弄錯了。

但既然不和,又怎會當成朋友呢?

何況之前也說了,囂張實屬貶義...即使對一些陌生人(中立)說,不也屬挑釁成份了?

可見你依家既態度好左好多..  咁既討論氣氛係最好  

求和  係想令彼此間以往既矛盾瓦解、冰釋前嫌  令彼此既關比以往更好

我同你之前係有好多問題  但我並無對你敵意  而求和  係想解決以前既事  令彼此關係再進一步(好似講到有點斷背feel )

所以  求和不成  並不是不和  而笑言既囂張  係非敵意既情況下  係許可的  並無貶義成份

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-13 16:17 發表
沒錯,不和並不代表敵對,可能本人有點弄錯了。

但既然不和,又怎會當成朋友呢?

何況之前也說了,囂張實屬貶義...即使對一些陌生人(中立)說,不也屬挑釁成份了? ...
別人不會知道妳的想法
怎會知道妳朋友的定義
不和亦同上同道理
因此 我怎知道妳「不和,又怎會當成朋友呢?」
低能...

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2007-4-13 16:25 發表
可見你依家既態度好左好多..  
正如閣下提供的例子,若對一位非朋友的人說「你個白癡」,必定是有挑釁性的。

p.s.請問閣下覺得在下態度有甚麼的轉變?

用詞、字眼方面  客氣左  令人容易接受左

而  對一個非朋友講「你個白痴」  都未必一定係帶挑釁性既..

最重要係睇情況、語氣態度

笑言=帶笑咁講(可以這樣說吧?)  所以笑住去講好多貶義既詞  都唔係真係帶住貶義既  

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2007-4-13 16:37 發表
用詞、字眼方面  客氣左  令人容易接受左

而  對一個非朋友講「你個白痴」  都未必一定係帶挑釁性既..

最重要係睇情況、語氣態度

笑言=帶笑咁講(可以這樣說吧?)  所以笑住去講好多貶義既詞  都唔係真係帶住貶義 ...
不過你冇笑住咁講~係咪因為你個名已經代表微笑

其實2邊都講得好有道理~不如就咁算罷

引用:
原帖由 No_11 於 2007-4-13 16:48 發表

不過你冇笑住咁講~係咪因為你個名已經代表微笑
由此可見 下次打字要加埋表情(笑)
唔係有人會誤會(無奈)
低能...

咁笑住比人既感覺當然係親切d既     亦有助緩和討論既緊張情緒

所以微笑係非常之好  

推一推

thx

發新話題