24 12
發新話題

本人玩BIO5既某D心得

[Close]

本人玩BIO5既某D心得

由於本人玩緊既係PS3版 可能同PC版有D出入 敬請見諒......
以下就係本人既一D心得
本人初頭玩都係好似大家咁 5識玩 BUT玩下玩下就識玩
但係有好多野都係5識開
P.S. 無限字彈,外形個D咁
有一樣野仲5知點用TIM
就係個個類似子彈既野不過比子彈個個厚左D既野
個個其實係榴彈砲既子彈黎
即係呢個子彈就係呢黎裝呢把槍既
咁無限子彈就大家係教學區OR呢版爬文就搵到
開既條件就係爆左機,個枝槍升爆左同夠PT. 就開到個枝槍既無限子彈架啦
夠pt.就開到架啦                                       開完就要係下面幅圖所示較無限子彈on 就用到無限子彈架啦

我係呢度就爬文 好少搵到有人PO無限火箭炮既教學
其實呢個好易 只要大家係5小時之內爆機就得
即係爆左機 佢係揀關個度會話比你聽個個TOTAL TIME
如果超個5小時 咁大家就搵個爆得最慢既一關去打 打快D個關 直至打到真係冇得打到再快就打第2關
重複咁做 直至個TOTAL TIME去左5小時之內為止
即係好似呢幅圖咁 下面咪有個4:23'17 就係要呢個時間入到5個鐘之內 不過呢個時間要爆左機先睇到

外形就易啦 收集BSAA牌就得

用槍心得:

我未爆機之前既配搭係咁既

一枝最廢個枝機關槍 一枝狙(係射完一下整一下個隻狙)
一枝最廢既麥格農 同埋一枝最廢既散彈

散彈就係拎黎打勁野OR比人圍先用
狙就5駛講啦
麥格農就係拎黎打細BOSS用既(係用散彈同機關槍扣左佢大部分HP先好用)
機關槍就係拎黎冇咁多人個陣時用既

其實大家都可以跟我咁做 跟我咁做既話爆機後會易d開到隱藏槍

之後我會教大家點開

升槍心得:

機關槍就最好d彈數上到去100之後就5好係咁升 等真係冇彈個陣時先升
因為冇彈個陣時升系統會自動幫你補彈 咁樣就好過直升 直升既話
如果你真係冇彈又要重頭打過儲彈 如果你真係想升既話最好升攻擊個D

狙都要升盡佢 我用個把狙就升到最盡攻擊都幾高下 仲有可以拎黎開弓箭
通常都一下死 呢個可以5駛理佢D彈 因為你通常都係汁呢隻彈多過用呢隻彈
散彈就5駛講啦 都係升盡佢
彈數就都係好似機關槍咁升

麥格農都係同上

賣野心得:
賣野就其實最好5好賣槍 除非你汁多一枝同類型既槍先好賣你汁番黎個枝
如果5係既話你就最好5好賣槍
咁蛋既方面 相信大家係3-1同第4章汁左好多架啦
蛋有得賣 大家都知架啦
but 賣咩蛋係最值錢既呢????
5係金蛋 其實係爛蛋(rotter egg)
因為爛蛋賣出去係$2000 而金蛋賣出去就係$1000
咁爛蛋就比金蛋多1000 同埋爛蛋易拎d
咁賣寶物個方面5駛講啦 一有寶物就賣左佢出去
d寶物係拎黎比你黎賺錢既

拎隱藏槍:
拎隱藏槍其實好易 只要升盡某把槍 佢就會開到
以下就係需要升盡既槍同升盡左就會開d乜槍

要升盡既槍                                升盡左開既槍
手槍:
------------------->
散彈槍:
狙擊槍:
機關槍:

咁機關槍同弓箭係有限制既 就係呢2把槍都要某一位先用到
例如機關槍就chris先用到 弓箭就sheva先用到咁
破關心得:
1-1:
1-1 我就5駛講啦 咁易破 不過有d人想快d既話咁就要係斧頭男個part之前行快d就得
因為佢係set死左個時間係打斧頭男個度 過左個個時間就會自動過關
so 你地點打都5會入到set死左個時間入面

1-2:
呢關最主要都係講個大佬 如果大家想拎寶物 但打5死佢既
咁本人就會叫你去番1-1同1-2打boss之前拎多d彈
因為初期你d槍d攻擊5係咁高 除非你破左又再想番黎破 咁都得既
總知 如果想槍殺呢關既boss 就要帶高攻既槍或者帶多d子彈去就搞掂
不過本人會多d叫你帶高攻既槍去 你帶火箭炮 本人就無言啦
同埋好好地利用個d滅火筒- -"

有待更新.........

下面係本人既廢紀錄- -"

四把槍其實太多 成日唔夠位拎野 最後個boss主角會跳上去捉住佢

引用:
原帖由 你精我都精 於 2009-10-1 00:15 發表
四把槍其實太多 成日唔夠位拎野 最後個boss主角會跳上去捉住佢
4把槍5算多架啦 我有時裝到6把槍打boss- -"
係火箭炮同榴彈炮-_-"

本人武器

1. 開頭手槍(必殺可不改, 250攻)
2. 散彈(3-3拿的, 900攻)
3. 狙槍(2-2拿, 2000攻)
4. ak47(5-2拿, 250攻)
5. 火箭炮(3-1拿+自己買, 打煩boss用 e.g. 5-1 / 6-3雙重機槍佬)

手槍的必殺本人感覺冇咩feel, 唔改好過改(哂錢)
900攻散彈可說很強, 打4-1boss easy 地雷+5下 = ko
狙槍2000攻可是对小兵一下死喔(火箭炮佬比較難)
ak47, 打小兵也不錯, 但打王很費彈

女剩用手槍, 男用哂3支槍......npc很笨, 還是用手槍cover我算= =

引用:
原帖由 petergundam 於 2009-10-1 07:28 發表
本人武器

1. 開頭手槍(必殺可不改, 250攻)
2. 散彈(3-3拿的, 900攻)
3. 狙槍(2-2拿, 2000攻)
4. ak47(5-2拿, 250攻)
5. 火箭炮(3-1拿+自己買, 打煩boss用 e.g. 5-1 / 6-3雙重機槍佬)

手槍的必殺本人感覺冇咩feel,  ...
手槍必殺你最好升埋佢 5係既話之後開槍就哂$

oh..... 更新左好多野啦 休息一陣先 之後先再更新- -"

引用:
原帖由 Evans 於 2009-10-1 07:37 發表

手槍必殺你最好升埋佢 5係既話之後開槍就哂$
3000>8000>13000

機率又唔覺大左, 講真似哂錢, 用黎改下其他槍好過

引用:
原帖由 petergundam 於 2009-10-1 08:20 發表

如果你想開隱藏槍既話一定要升埋佢- -"

引用:
原帖由 petergundam 於 2009-10-1 08:20 發表

係咩?我玩難/pro 個頭成日一槍冇左(我習慣體術,因為bio4既後遺症)
最痴線有一到 d敵人首次拎槍果到 有3個 再出 兩個,咁岩佢地5個都冇頭盔
我用呢把手槍都係5粒子彈....
裝彈數100 = 慳左一個位放子彈

我通常帶兩樣武器 視情況帶多一把
爆擊手槍
mp5(貪佢貫通及外型)
之後就係麥林(銀鷹)/火箭炮,通常唔帶 用黎打大佬先帶

因為我習慣體術,so我多數用機槍多,一粒~4 5粒彈體術etc..~~
手槍用黎打d蟲仔呀,係機槍缺彈既時間補飛作體術用咁...
不過把手槍有時體術都慳返lolz 我用經常爆擊

一把3爆初始枪加一把初始来复`当然是全升爆的加一瓶药`就够了````只要枪法好`粉狗基本没用``沙鹰基本是削弱游戏性`

搞笑 六把槍仲邊有位拎子彈?

引用:
原帖由 你精我都精 於 2009-10-1 12:10 發表
同Ai 玩就得 叫佢汁
同人玩就唔知喇

什么都不带,什么都不捡,冲啊!

引用:
原帖由 你精我都精 於 2009-10-1 12:10 發表
我通常到打大佬or打第5章先帶6把(常帶4把+火箭炮+榴彈砲)
跟住帶一枝補 2盒12粒既冰榴彈(視乎打咩關 打咩boss 就帶咩榴彈去)用- -"

仲有因為我d槍差5多都升盡哂 d彈夠哂多 5駛拎彈= ="

引用:
原帖由 Redeemer 於 2009-10-1 12:27 發表

同Ai 玩就得 叫佢汁
同人玩就唔知喇
\
我同ai玩 我拎6枝槍個陣時 會比成3-4枝補比佢= ="
而佢就拎把手槍同某某槍(5記得左=0=")
子彈都比佢拎
同人玩就隨機應變啦

24 12
發新話題