發新話題

2007年3月份 VIP 名單

[Close]
引用:
原帖由 阿町 於 2007-3-6 21:58 發表
但用字語氣方面可以再平和dd…
有咩比「不和」「反左面」更平和 但又要表達得到意思
是他太敏感了吧
引用:
原帖由 阿町 於 2007-3-6 21:58 發表
在字面上的爭執並無意義
每個人對每個字的解釋都有所不同
我所針對的是他由始至終未能提出理據
只在字面上死撐

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-3-6 22:21 發表
有咩比「不和」「反左面」更平和 但又要表達得到意思
是他太敏感了吧

我所針對的是他由始至終未能提出理據
只在字面上死撐
有些事只能用事實證明~

好似咁~你有理據證明耶穌存在嗎?
我諗唔到有咩證明佢存在(我讀左5年宗教~會考考埋我都唔信教-_-+)

聖經預言某年會世界末日(唔講邊年啦)~唔係既話係咪證明左根本唔岩lolz?

引用:
原帖由 審判者 於 2007-3-6 22:48 發表
有些事只能用事實證明~
好似咁~你有理據證明耶穌存在嗎?
我諗唔到有咩證明佢存在(我讀左5年宗教~會考考埋我都唔信教-_-+)
聖經預言某年會世界末日(唔講邊年啦)~唔係既話係咪證明左根本唔岩lolz? ...
「有些事只能用事實證明~」這就是其中一種理據(開始明白了?)
耶穌存不存在 沒人能夠肯定 所以無神論者絕對唔會被覺得是錯的

死神係咁  

就算你講明正言順既道理  或個人感受  都要求你提出理據  
所以我通常唔會理會..  直接表達左自己既意見/所想  佢接受就接受, 唔接受就算  
輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-3-6 23:01 發表
「有些事只能用事實證明~」這就是其中一種理據(開始明白了?)
耶穌存不存在 沒人能夠肯定 所以無神論者絕對唔會被覺得是錯的
聖經可以話係根據啦~
2xxx年係世界末日(聖經預言的)~只要係既我咪信係真囉(我有生之年應該會證明到-_-)

無神論如我者可以算道教的~順其自然~

你所說的「明正言順既道理」  或個人感受 在吹水區的話我不會理會

p.s.沒基本因素支持的叫做「吹水」 (是曹仁超常說的)
既然是討論 就應該提出一些理據

「根本」並不可以當成「明正言順既道理」
否則大家也有不同價值觀,永遠也不會有結論。

個人感受其實不一定有理據去證明…
例如看到一件物件 有人說是美 有人說是醜
這般的個人感覺 可以去證明嗎?

就如上所言 見到你或其他人回應的文章
各人都有各人的解讀方式
或明串 或暗眨 或平和
重點只是在於 能否盡量的令人覺得
你是以一個平靜不尖銳的方式去說理罷了

討論不同辯論 反駁所佔的比例不必太多
不然就不成討論了 (以上是我中文科老師所教 )
我課堂時也是如你這般的「實是求是」式
結果也是被指為「鑽牛角尖」「明知故問」........

關於vip問題… 我未變成vip之前
253人既ser我都入到
vip之後 250既ser已經入唔到

最後再多口兩句
人人價值觀不同
本來就不可能達成絕對共識
不然就不必有所謂的幫派之別了
強行要改變人的價值觀
就如洗腦 是違反人權的(這真的有理據可證)

不容哭泣
  不容敗陣
    強打精神
      燃盡血肉
  只為那份承諾

表達個人感受當然不用理據
沒理據地表達個人感受就是所謂的「吹水」

反駁之前的先決條件是甚麼? 就是提出意見讓大家討論
所以反駁一定是討論的一部分
但若果你老師所指是有時間限制的討論
用盡限定的時間去反駁當然會低分,因為冇咩points,也就不成討論了。

但你是否搞錯誰「改變別人的價值觀」?
沒理據的強行說「根本」是甚麼的話,(即是想吹水的話),就不應該去否定別人的意見
不應說別人的是『謬誤』、又不應說別人『冥頑不靈』『死命堅持』<<(這不是要改變別人的價值觀嗎?)
我只是提出自己的理據,可惜有人卻始終不肯用理據去改變我的思想。(即是想強行要我同意他的價值觀)
既然要改變我,我當然想知道別人的理據啦(原來竟然是冇的)
(我曾提出「若果沒理據 怎能夠質疑我是否「謬誤」?」)

你說得對 請尊重我的人權 否則請提出理據反駁我
(如果你重新看一次 我諗會較為明顯)
被洗腦過程:
神J 話我對罵戰的睇法錯 可惜他不運用邏輯推論 也十分主觀
Saghk00496 加入幫手行列 (我繼續辯護中)
sweetom過度敏感後
smileboy開始咄咄逼人 不停用主觀的「個人感受」係都要我同意罵戰有問題

引用:
原帖由 審判者 於 2007-3-6 21:25 發表

你做唔做vip都唔關事-_-
你行為方面先係俾人針對既原因
但係我唔做VIP之後...
之前KICK我的人冇KICK了(之前仲KICK的)
我改好了嗎
但係依幾日心情唔好....
小D打機好了

引用:
原帖由 高達貓 於 2007-3-7 02:44 發表

但係我唔做VIP之後...
之前KICK我的人冇KICK了(之前仲KICK的)
我改好了嗎
但係依幾日心情唔好....
小D打機好了
咁唔知你-_-
我覺得係因為係行為幼稚先會kick你的

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2007-3-6 23:03 發表
死神係咁  

就算你講明正言順既道理  或個人感受  都要求你提出理據  
所以我通常唔會理會..  直接表達左自己既意見/所想  佢接受就接受, 唔接受就算   ...
boyboy好型ar

點解做吾到vip!!

這個…
傳說中的織女?
不容哭泣
  不容敗陣
    強打精神
      燃盡血肉
  只為那份承諾

引用:
原帖由 SmileGirl 於 2007-3-7 16:31 發表
boyboy好型ar

點解做吾到vip!!
無奈
輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

這是姻緣嗎?
boyboyXD
不容哭泣
  不容敗陣
    強打精神
      燃盡血肉
  只為那份承諾

佢好明顯係...  不明既人