發新話題

硬化外皮 - 柔軟鋼、銀伊予札白糸威胴丸具足

本主題被作者加入到個人文集中
[Close]

硬化外皮 - 柔軟鋼、銀伊予札白糸威胴丸具足

硬化外皮 - 柔軟鋼銀伊予札白糸威胴丸具足

計算方式為(敵人攻擊力-傷害減免)x裝甲減免,別以為它是先扣減裝甲值才計算的

這類硬化外皮能夠增加機率 (不是取機率最大值。)

一個柔軟綱可以有50%抵擋 80傷害,
若果多加一個,可以將50%提高到75%抵擋 80傷害 (機率增加,數值不變)。

同樣道理,2個名甲 可擋傷的機率也提高
機率:1件20%2件36%;3件48.8%;4件59.04%;5件67.232%;6件73.7856%
然而閃避的機率只會取最大值,不能這樣計算。
但由於和硬化外皮是不同技能,所以兩這可以共存。

所以信長中最能擋掉普攻傷害的英雄,擋掉機率為:
松姬大技「不容侵犯」加上6件「銀伊予札白糸威胴丸具足」 1-[(1-73.7856%)x(1-45%)] = 85.58208%

引用:
原帖由 kenlam20022002 於 2007-3-2 19:10 發表
咁閃避呢.............得既話好似都屈啵..
閃避是不能夠壘加的
引用:
原帖由 tomkitwgss 於 2007-3-2 19:23 發表
會唔會2個柔軟鋼加一齊,會係100%-80傷,定係50%-160?
這和其他裝備的發動機率計法一樣
但和爆擊不同的是同一種的物件可以同時發動咁解
(例如: 2個柔軟鋼的話 同時發動=25% 個別發動=50% 希望冇計錯啦 總計擋傷機率=75%)

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2007-3-3 19:08 發表
沒看到你前面的post

都見官網拗過一排 我見唔到討論結果..  如果測試真係無誤  咁唯有更正一下
感謝uran和smileboy

已更正了

引用:
原帖由 eason 於 2007-3-4 05:40 發表
但係 我都係好唔明,咁真田有32%閃避機率,再買埋神甲le,又係點?...註:神甲係有20%<抵掉>傷害,並唔係閃避,咁又點計??
2樣是不同的技能 唔知可唔可以叫壘加 但沒相衝 所以是可以一起加強防禦的
引用:
原帖由 yinho 於 2007-3-4 06:55 發表
錯AR   柔軟係擋80傷AR= =
謝 已更正

引用:
原帖由 瑤龍龍* 於 2007-3-4 10:59 發表
=0=
邊有可能丫,,,
是不能夠的 我在你發表回覆前已經更正

引用:
原帖由 阿町 於 2007-3-4 15:20 發表
神甲不是跟柔鋼一樣是 外皮技能嗎-.-
我一直以為神甲是擋無限傷而已=口=…
應該都是外皮技能
估計是以機率擋無限傷

引用:
原帖由 笨呆﹏♂ 於 2007-3-4 16:45 發表
系咪真架=.=
唔肯定

4月17日更新:
增添解釋,使更易明白。
文字顏色美化。
增添閃避率資料。

引用:
原帖由 墮落星_雞 於 2007-4-17 17:31 發表
哇...咁你合晒我咪唔洗打= =!!!
  若果真的合成了會十分有趣

可惜價錢十分昂貴。

機率解說 (超簡短版):(vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
同技能(可累加的話)總發動機率:100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目](vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
註:閃避率取最高值。
法球:香宗我部元親(升龍亂舞)、立花宗茂(西國無雙)、凍雲

當爆擊、狂怒擊發動的時候,此次攻擊法球必不發動,而且會被吸血強制覆蓋。

另外多個法球只取一顆,別再以為裝多把凍雲機率會高了

(轉載自資料網)

p.s. 其實虎徹屬狂怒擊,和爆擊特性相同。

引用:
原帖由 煙火星_極 於 2007-6-6 18:12 發表
因為果D招(類型)一樣就會覆蓋..例如丹羽買毒介..本身招火海就唔會出現..
但買爆擊係唔會把火海覆蓋..因為兩樣唔係同類型既野...
%發動機會唔會去到100%..因為就算買5個20%既狂暴鋼唔係100%爆擊..
只係1次攻擊裡撞5次 ...
機率解說 (超簡短版):(vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
同技能(可累加的話)總發動機率:100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目](vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
註:閃避率取最高值。

<< 請問閣下怎樣可以用這條計算方式計出100%? 5個20% = 約67%

其餘請自行參考信長資料網:http://www.elimiel.com/index-old2.htm

想了解毒的特性請看在下這篇文章:http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=27078

最後說一次,閣下不明白就算了。

是否相衝十分複雜,不是閣下所說的甚麼「相同不相衝、還是不同會相衝等」。

下面的暴擊計算方式已是最簡單,我可示範一次給你看。

5個狂暴鋼:總發動機率 = 100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目] = 100%﹣[(80%)^5] = 67.232%

2把長船:總發動機率 = 100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目] = 100% - [(75%)^2] = 43.75%

(註:閃避率不是暴擊,只取最高值。)

其餘請自行參考信長資料網:http://www.elimiel.com/index-old2.htm

想了解毒的特性請看在下這篇文章:http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=27078

引用:
原帖由 〝︴藍…〞 於 2007-6-6 18:55 發表
不過如果松姬全套裝都係甲,會唔夠攻打人
同埋松+瀧川佢d甲已經冇晒用處
(瀧川吹箭,放逐,跳暈
松冰,大炎/風傷,水計,吹箭已經殺左佢了-.-,
如果有錢仲可以大炎風傷一齊用= =) ...
那只是示範信長最高普攻擋掉率而已。

實際用途當然很低,單是要賺到那些道具已很難了。

發新話題