55 1234
發新話題

硬化外皮 - 柔軟鋼、銀伊予札白糸威胴丸具足

本主題被作者加入到個人文集中
[Close]

硬化外皮 - 柔軟鋼、銀伊予札白糸威胴丸具足

硬化外皮 - 柔軟鋼銀伊予札白糸威胴丸具足

計算方式為(敵人攻擊力-傷害減免)x裝甲減免,別以為它是先扣減裝甲值才計算的

這類硬化外皮能夠增加機率 (不是取機率最大值。)

一個柔軟綱可以有50%抵擋 80傷害,
若果多加一個,可以將50%提高到75%抵擋 80傷害 (機率增加,數值不變)。

同樣道理,2個名甲 可擋傷的機率也提高
機率:1件20%2件36%;3件48.8%;4件59.04%;5件67.232%;6件73.7856%
然而閃避的機率只會取最大值,不能這樣計算。
但由於和硬化外皮是不同技能,所以兩這可以共存。

所以信長中最能擋掉普攻傷害的英雄,擋掉機率為:
松姬大技「不容侵犯」加上6件「銀伊予札白糸威胴丸具足」 1-[(1-73.7856%)x(1-45%)] = 85.58208%

都係唔明阿=.="

咁閃避呢.............得既話好似都屈啵..

會唔會2個柔軟鋼加一齊,會係100%-80傷,定係50%-160?

裝同裝好似唔可以壘加嫁波= =

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-3-2 18:18 發表
硬化外皮-柔軟鋼、銀伊予札白糸威胴丸具足

計算方式為(敵人攻擊力-傷害減免)*裝甲減免,別以為他是先扣裝甲才算的

同時發動時會壘加

例如兩顆柔軟,同時發動可擋160 個別發動擋80

以上在資料網好像漏了寫 ...
你有好好的證實嗎?

銀甲跟柔軟鋼能疊加,兩顆柔軟,同時發動可擋160 個別發動擋80 <--錯誤

官網的阿鹽測試過

用兩個單位去測試的
劍士攻擊力700整.渾沌攻擊(不想調裝甲屬性)
農奴生命700整.防禦0.回血率0
農奴我軍.劍士敵軍

農奴有英雄系道具欄
地上分別是:
1.檔650的硬化外皮
2.檔600的硬化外皮

1.被劍士直接K=趴
2.先撿1再撿2是剩餘600生命
3.先撿2再撿1是剩餘650生命

結論:硬化外皮同時發動取後學

回答一下kenlam既問題
閃避只取最大值,不會疊加

引用:
原帖由 Uran 於 2007-3-2 20:42 發表

你有好好的證實嗎?

銀甲跟柔軟鋼能疊加,兩顆柔軟,同時發動可擋160 個別發動擋80 <--錯誤

官網的阿鹽測試過

用兩個單位去測試的
劍士攻擊力700整.渾沌攻擊(不想調裝甲屬性)
農奴生命700整.防禦0.回血率0  ...
我聽完佢講就真係試左,唔得

好彩冇在真名區試,唔係既話就比佢累死

真可以@@  我下次都玩下咁先.....

咁姐係呢個係唔得??

6柔軟咪擋到480攻~?

引用:
原帖由 No_11 於 2007-3-2 21:36 發表
6柔軟咪擋到480攻~?
痴線-.-

甘樣打鬼?=口=’’?

仲有閃避都加成埋我想問打咩-.-??

引用:
原帖由 ︴aR_煇乂 於 2007-3-2 21:19 發表
咁姐係呢個係唔得??
只有銀甲能與柔軟疊加
柔軟不能疊加

引用:
原帖由 kenlam20022002 於 2007-3-2 19:10 發表
咁閃避呢.............得既話好似都屈啵..
閃避是不能夠壘加的
引用:
原帖由 tomkitwgss 於 2007-3-2 19:23 發表
會唔會2個柔軟鋼加一齊,會係100%-80傷,定係50%-160?
這和其他裝備的發動機率計法一樣
但和爆擊不同的是同一種的物件可以同時發動咁解
(例如: 2個柔軟鋼的話 同時發動=25% 個別發動=50% 希望冇計錯啦 總計擋傷機率=75%)

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-3-3 01:38 發表
閃避是不能夠壘加的

這和其他裝備的發動機率計法一樣
但和爆擊不同的是同一種的物件可以同時發動咁解
(例如: 2個柔軟鋼的話 同時發動=25% 個別發動=50% 希望冇計錯啦 總計擋傷機率=75%) ...
同時發動=25% <--不能疊加!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
前面唔係講左啦咩?...

仲係好混亂- -唔知大家講緊d咩
咩叫 <<同時發動可擋160 個別發動擋80>>   ??

55 1234
發新話題