67 12345
發新話題

[閒聊] 大家大過之後做咩?

[Close]

大家大過之後做咩?

大家大過之後做咩?
我就諗住同fd開鋪呀
又或者自己做生意

同FD開一齊開網吧
人の最も重要なものは金銭ではありません
きみはどんなためです生存しています

引用:
原帖由 ╒Ruido-K╛ 於 2009-5-14 14:07 發表
同FD開一齊開網吧
我都想咁 0.0v 但係同有好多問題 就算賺到錢 成幾個人分 無乜用
ABC係我係我 = 0

e+無乜錢 成嗎要多357年

我而家志願係做懲教署 二級助教 慢慢升上去

引用:
原帖由 windsang 於 2009-5-14 18:25 發表
我而家志願係做懲教署 二級助教 慢慢升上去
你想法比較實際,希望你能願望逹成...

我想同班FD開機鋪

開機要成本
要存幾年

我想做鴨(假) 哈哈

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2009-5-14 18:28 發表

你想法比較實際,希望你能願望逹成...
因為前排聽完我表哥講完一個故事

我又成長咗...

見大家都係vlan會員 順便分享比大家...

----------------------
我表哥大約年長我6-7年...

姐係大約6-7年前 沙士個時  

個時佢屋企 大約欠 20萬

甘同佢牙媽講話 不如我都出黎做 我都想幫輕個屋企

甘當然話好..

之後佢就去左做茶餐廳

佢話每日要做10個鐘 都係6千幾 仲要日日都要ot
最勁個次做左15個鐘

後來...佢牙爸就同佢講  你甘辛苦 有冇興趣黎幫老豆手

(佢牙爸係開水族)

[當時就係牛頭角 上下邨之間

因為重建關係 所以以經開始冇乜客]

我表哥就話 而家生意都冇乜 我做黎幫手 真系2個一齊等死咩...

不如去觀塘博一博啦

之後我表哥 就去左觀塘探路  佢開左一D檔仔 一段時間

發覺個到有得做... 而且仲有D客源

所以就將牛頭角既鋪位 搬左去觀塘做...

然後就開始穩定 債又還清

之後計一計 發覺頂埋隔離 都可能有賺 即使賺唔到 都吾會蝕

甘後來 有賺多小小  開始有D成績

我表哥買返牛頭角之前個鋪位左右

(因為金融風暴 鋪位價 低左好多)

月供大約一萬 ...但佢再將個鋪位 租比人 6000

所以而家先係供4000

佢話供得好辛苦... 我問...要供幾多年?

佢話10年。 我答... 要供10年先得...

答-係。 供多10年 我老豆就可以上岸

我都係諗住30歲左右先開始諗我自己D野

我個陣... 

(當中仲有好多細節 都好感人)

真人真事... 而家 係kt mc 既van仔站個到 有2個鋪位

=============================

所以我明白得到...你為既 唔係只係為你一個人

引用:
原帖由 windsang 於 2009-5-14 07:20 PM 發表

因為前排聽完我表哥講完一個故事

我又成長咗...

見大家都係vlan會員 順便分享比大家...

----------------------
我表哥大約年長我6-7年...

姐係大約6-7年前 沙士個時  

個時佢屋企 大約欠 20萬

甘同佢牙媽講話 不如我都出黎做 我都想 ...
得閒去你果到買魚

引用:
原帖由 傻秋ㄦ 於 2009-5-14 19:23 發表

得閒去你果到買魚
你都係住觀塘!?!??!?

唔係
唔係觀塘,都可以落觀塘行下掛

我大過想做生意 好唔好呀 大家支持我啦

你做咩生意先 ??????

67 12345
發新話題